Çocuklar, sanatla ifade edecekleri haklarını kendileri seçti

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın “Ben de Burdayım” adlı yeni projesinde çocuklar, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan maddelerden kendi seçtikleri altı tanesini resim ve müzikle anlatıyor.

Yayınlanma: 24.06.2019 - 01:24
Abone Ol google-news

Projeye, vakfın Gençlik Merkezi’ne devam eden dezavantajlı mahallelerde yaşayan, yoksul ve yoksun ailelerden gelen 12-18 yaş arasında 30 çocuk katılıyor.

Vakıf başkanı Nevin Özgün’ün verdiği bilgilere göre, projede önce programı yürütecek gönüllü gruba eğitim verilmiş. Daha sonra çocukların tüm çocuk haklarını içselleştirmesine çalışılmış.

6 madde

Çocuklardan Çocuk Hakları maddelerinden altısı seçmeleri istenmiş. Seçtikleri maddeleri resim ve müzikle ifade etmek istediklerini söyleyen çocuklar, kendi aralarında 5 kişilik bir çocuk danışma kurulu oluşturmuş. Üniversiteli gönüllü gençlerle birlikte yürütülen projede her pazar atölye yapılıyor. Atölyeler sonunda çocuklar rapor yazacak.

Çalışılan hedef grubun hem kendilerine hem de temas ettikleri bireylere karşı çoğunlukla güven problemi yaşadıklarına dikkat çeken Özgün, şunları söyledi:

“Ailede ve yaşadıkları çevrede şiddet dilinin çokça kullanılması sebebi ile çocukların kendilerini ifade edebilecekleri doğru yöntemleri öğrenememekte ve bilse bile doğru ifade alanları bulamamaktadır. Aynı zamanda kültürel alışkanlıklar, iç göç mağduriyetin doğurduğu yoksulluk ve yoksunluk sebepleri ile çocuklar hakları konusunda bilgi sahibi olmadığını söyleyebiliriz.

Tüm bunların sonucunda ise çocuk suç eylemini gelişim süreci içerisinde kendisine bir ifade alanı olarak kullanmaktadır.”

ÇOCUKLARIN SEÇTİĞİ MADDELER

Madde 1: Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir.

Madde 2: Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir. Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılmaz.

Madde 6: Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır.

Madde 12: Her çocuk, görüşlerini serbestçe ifade etme, kendisini ilgilendiren her konuda görüşlerinin dikkate alınmasını isteme hakkına sahiptir. Herkesin çocukları dinleme, onların fikirlerini öğrenme ve onlara saygı gösterme sorumluluğu vardır.

Madde 23: Engelli çocukların özel olarak korunma ve saygı görme hakkı vardır. Devlet engelli çocukların bakımını, eğitimini sağlayacak kurumları oluşturma sorumluluğuna sahiptir. Engelli çocukların ailelerine her türlü yardım yapılır.

Madde 40: Yasalarla sorunu olan çocuklar bu durumdan tek başlarına sorumlu değildir. Çocuklar farkında olarak kimseye zarar vermez. Suça itilen çocuklar, yetişkinler gibi cezalandırılamaz, özel yasalarla yeniden topluma kazandırılırlar.

ÇOCUKLAR NE İSTERSE

Gençlik Merkezi Programı ile 12-18 yaş arası çocuklar için önlemeye yönelik olarak sivil çalışmalar yürütülüyor. Gençlik Merkezi Programı içerisinde her etkinlik çocukların katılımı ile belirleniyor.Atölye içerikleri hazırlanırken, uygulanırken ve sonrasında mutlaka çocukların fikirleri alınıyor ve bir sonraki uygulama çocukların fikirleri doğrultusunda gerçekleştiriliyor. 

HEDEFLER

- Hedef kitlenin çocuk hakları konusunda bilgi edinmesi.

- BM Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin kendi katılımları ile içselleştirilmesi.

- Çocuk katılımının sağlanması ile çocuklara ifade alanının açılması.

- Sorumluluk duygusunu güçlendirmek.

- Kendilerine ve çevrelerine güvenmelerini sağlamak.

- Olumlu ve güçlü yönlerini ortaya çıkararak davranış değişikliği edinmelerinde destek olmak.

- Farklı sosyal roller görerek farklı bakış açıları kazanmalarını sağlamak.

- Karşılaştıkları sorunlara dengeli yaklaşmalarını ve doğru karar verme becerilerini geliştirmek.

- Karşılaştıkları sosyal engelleri aşmalarında destek olmak.

- İletişim ve kendilerini ifade etme yeteneklerini geliştirmek.

- Eğitimlerinin tamamlanması için destek vermek.

- Kendilerini rahat hissettikleri, güzel vakit geçirebilecekleri bir ortam yaratmak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler