20 bin kişi bir parka ‘sığacak’

Deprem toplanma alanlarına ilişkin en çarpıcı örnek Mecidiyeköy’de ortaya çıktı. 1477 metrekarelik parkta 20 bin kişinin toplanması bekleniyor.

Yayınlanma: 16.08.2018 - 21:40
Abone Ol google-news

Beklenen Marmara depreminde hayati önem taşıyan kanulardan biri de deprem toplanma alanları. Afet ve Acil Durum Yönetimi’nin (AFAD) gazetemizle paylaştığı bilgilere göre afet toplanma alanları ulaşım yollarına uzaklık, konutlara uzaklık, kişi başına düşen alan, alanın afet tehlikesine karşı korunaklı olması gibi kriterler ön plana çıkartılarak belirleniyor.

<haber-dikey:1057551,1057480>

İstanbul İl Afet Müdahale Planı özelinde 2285 toplanma alanı, 130 tahliye alanı ve 156 barınma alanı belirlenmiş durumda. 2017 yılında güncellenen İl Afet Müdahale Planları’na göre ülke çapında da 8823 toplanma alanı belirlendiği ifade ediliyor.

YERLERİ GİZLİ

Ancak AFAD bu alanların nereler olduğu bilgisini AFAD’ın veremeyeceğini, yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu belirtiyor. Biz de ilçe belediyelerin internet sitelerine girerek bazı toplanma alanlarını inceledik. Araştırmamızda gördük ki Taksim Gezi Parkı, Beşiktaş’ta Maçka Demokrasi Parkı, Fındıklı, Şair Nedim, Abbasağa, Bebek Aşiyan Parkı, Fatih Gülhane Parkı, Sarıyer’de Emirgan Parkı, Kadıköy Göztepe, Moda ve Özgürlük Parkları gibi toplanma alanlarının dışında 3 bin metrekarelik bazı parklar da bu alanlara dahil.

Örnek olarak deprem toplanma alanı olan Ali Sami Yen Stadyumu’nun imara açılmasıyla da gündeme gelen Şişli ilçesini inceledik. İlçede 55 toplanma alanı görünüyor. Bu toplanma alanlardan en dikkat çekeni ise Mecidiyeköy Mahallesi’ndeki 77 sokağın toplanma alanı olarak görünen 75. Yıl Çocuk Parkı. Atakan Sokak’taki park sadece bin 477 metrekare. Mahalledeki 77 sokakta yaklaşık 20 bin yurttaş yaşıyor. Bazı ilçelerin toplanma alanlarına ise internet üzerinden erişemedik.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna her alanın deprem toplanma alanı olamayacağını belirterek 1999-2003 arasında belirlenen afet toplanma alanlarının 4’te 3’ünün inşaata açıldığına dikkat çekiyor. İmar affıyla da tehlikenin arttığına dikkat çeken Suna, “Deprem toplanma alanları ve ulaşım güzergâhları sorunu varlığını sürdürmektedir. Önceden belirlenen alanların yapılaşmaya açılması bir yana parkları, okul bahçelerini, boş alanları toplanma alanı ilan etmek sorunu ortadan kaldırmamaktadır. Merkezi ve yerel yöneticilerden deprem toplanma alanları ile ilgili açıklamalar doğruları yansıtmamaktadır. Çünkü boş alanların, okul bahçelerinin, parklar ve benzerlerinin toplanma alanı statüsünde değerlendirilmesi mümkün değildir. Toplanma alanı, altyapısı hazırlanmış, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmiş alan anlamına gelmektedir. 1999 depreminden sonra toplanma alanı olarak düzenlenmesine karar verilen 496 Geçici İskân Alanları ile deprem sonrası kullanılacak 562 Birinci Derecede Acil Ulaşım Yolunun akıbetine dair bilgiler defalarca kamuoyuyla paylaşılmıştır. Durum tam anlamıyla vahimdir. Açıkçası deprem toplanma alanları ranta kurban edilmiştir”  dedi.

<haber-dikey:1056461>

 

Hazır olmak hayat kurtarır

Büyük Marmara depreminin 19. yıldönümünde uzmanlar bireysel olarak depreme hazırlık sürecinin önemine dikkat çekiyor.

Sadece yapıları güçlendirmek değil, deprem öncesi ve sonrası ile deprem sırasında ne yapılacağını bilmek de hayat kurtarıyor.

AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı, depreme hazırlık sürecine ilişkin sorularımızı yanıtladı.

ACİL DURUM ÇANTASI NEDİR?

Acil Durum Çantası, bireylerin ev veya işyerlerini acilen terk etmeleri gerekebilecek olası acil durum veya afetlere karşı, öncesinde hazırlanan, ilk 72 saat süresince yani yardım ekipleri gelene kadar, bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılaması hedeflenen lojistik destek çantasıdır.

ÇANTAMIZDA NELER OLMALI?

Her çantada olması gereken standart malzemelerimiz genellikle şunlar: Aile bireylerinin tümüne 72 saat yetecek kadar su; mevsime uygun yedek kıyafet; yüksek kalorili ve enerji verecek konserve, kuruyemiş gibi gıdalar; sigorta poliçesi, pasaport gibi önemli evrakların fotokopileri; alkollü mendil, sabun gibi hijyenik malzemeler; ilk yardım çantası; düdük, makas, çakı, fener, pilli radyo, yedek pil gibi malzemeler ile ev ve araçların yedek anahtarları ve bir miktar para. Mümkünse mat ve uyku tulumu. Bebekli ailelerin acil durum çantasında bebek bezi, mama gibi malzemeler olmalı. Düzenli ilaç kullanan bireylerin ilaçları, engelli bireylerin gündelik yaşamlarını kolaylaştıran malzemelerin yedekleri de çantada bulunmalı.

ÇANTAMIZ NEREDE DURMALI?

Kolay ulaşılabilir ve kolay görülebilir bir yerde olmalı. Bu mutlaka bir çanta olmak zorunda değil. Örneğin, binalardan yeterince uzakta, güvenliğinden emin olunan bir depomuz varsa bu depoda veya binalardan yeterince uzakta, açık bir otaparkta bulunan bir aracımız var ise aracımızın bagajında da bu malzemeleri hazır tutulabiliriz. Burada önemli olan nokta, hazırladığımız çantanın kolay erişilebilir ve taşınabilir olması. Bir acil durum çantası hazırlamayı tercih etmiyorsanız, acil durum malzeme listesi oluşturabilir, binayı terk ederken listeye bakarak almanız gereken malzemeleri hızlıca derleyebilirsiniz.

DEPREM SIRASINDA NE YAPILMALI?

Deprem meydana geldiği an uygulayacağımız doğru davranış biçimi, deprem öncesi alınan tedbirlere bağlı olarak etkili olabilir. En başta binamızın “bilimsel ilkelere ve mevcut yönetmeliklere” göre inşa edilmiş olduğundan emin olmalıyız. Sonrasında devrilebilecek eşyaları sabitlemeliyiz. Aile bireylerimiz ile birlikte deprem tatbikatı yapmalı, olası bir depreme evde yakalanırsak, evin içinde nerede korunacağımızı önceden belirlemiş olmalıyız. Deprem sırasında sakin olmaya çalışmalıyız çünkü panik bize hata yaptıracaktır. Mümkün olduğunca az hareket etmeliyiz.

BİNADAYSAK

Merdiven, balkon ve pencerelerden uzak durmalıyız. Binamızın deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edildiğine eminsek ve eşyalarımızı sabitlemişsek; yerini daha önceden belirlediğimiz, ağırlık merkezi yere yakın olan eşyalarımızın yanında YAT-KORUN-TUTUN pozisyonu almalıyız. Yere yan yatıp dizleri karnımıza çekmeli, üstteki elimizle başımızı, alttaki elimizle yanına uzandığımız eşyayı tutmalıyız.

DIŞARIDAYSAK

Bina, üstgeçit, elektrik hatları, aydınlatma direkleri, araç trafiğinin devam ettiği oto yollar ve ağaçlardan mümkün olduğunca uzak durmalı ya da uzaklaşmalıyız. Deprem anında açık alandaysak ÇÖK-KAPAN pozisyonu almalıyız. Yani diz çökmeli, ellerimizle başımızı korumalı, olası kaza ya da yaralanma risklerine karşı etrafımızı gözlemlemeli ve yine sarsıntı geçene dek beklemeliyiz.

DEPREM SONRASI  NE YAPILMALI?

Deprem bittikten sonra, acil durum çantamızı da yanımıza almalı; elektrik, su, doğalgaz hatlarını kapatmalı; binamızı ‘merdivenleri kullanarak’ terk etmeli ve yetkililer onay verene dek hiçbir sebeple binaya giriş yapmamalıyız. Binadan tamamen çıkana dek kibrit veya çakmak kesinlikle kullanmamalıyız. Binayı terk ettikten sonra, komşularımız arasında yardıma ihtiyacı olan kimse yoksa daha evvel belirlediğimiz buluşma noktasına doğru hareket etmeli ve aile bireylerimiz ile bir arada bulunmalıyız. Telefonu ve sosyal medyayı gereksizse kullanmamalı, erişim ağlarını meşgul etmemeli, söylenti veya spekülasyonlara değil, resmi açıklamalara itibar etmeliyiz.

ENKAZ ALTINDA NE YAPILMALI?

Sakin olmaya çalışmalı, tozdan korunmak için solunum yollarımızı bir giysi parçası ile örtmeliyiz. Kibrit, çakmak gibi ateş kaynaklarını kullanmamalı, enerjimizi tasarruflu kullanmak için mümkün olduğunca az hareket etmeliyiz. Kurtarma ekiplerinin dinleme cihazları ile çok alçak sesleri bile duyma imkânı olacağı için, sürekli bağırarak enerji harcamak yerine, belirli aralıklarda ekiplere hayatta olduğumuzu belirtecek sesler iletmeliyiz. Katı cisimler sesi ileteceği için, bir duvara ya da tesisat borusuna sert cisimlerle fazla efor sarf etmeksizin vurabiliriz.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler