Ve Özgürler...

AYM'nin 'hak ihlali' kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmesinin ardından 92 gündür tutuklu bulunan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül özgürlüklerine kavuştu.

Yayınlanma: 25.02.2016 - 14:27
Abone Ol google-news

<video:487793>

 

Fotoğraf: Vedat Arık

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararının ardından Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül saat 03:15'te Silivri Cezaevi’nden tahliye edildi.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün serbest bırakılması dünyada yankı buldu

AYM’nin kararının ardından İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde ve Silivri Cezaevi önünde dün akşam heyecanlı bir bekleyiş yaşandı. Mahkemenin kararı, Dündar ve Gül’ün yargılamasının yapılacağı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne akşam saat 19.45’te ulaştı. Bu sırada mahkemede Tahşiye soruşturmasında kumpas iddialarına ilişkin dava görüldüğünden heyet, kararı ve tahliye talepli dilekçeyi duruşma sonrası inceleyeceğini belirtti. Mahkemedeki Tahyişe davası gece saat 24.00’e kadar sürdü. Bu davanın bitiminin ardından saat 00.45 sıralarında AYM’nin kararını değerlendiren mahkeme, hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Dündar ve Gül’ün tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti Dündar ve Gül’e yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Can Dündar: Erdoğan'a doğum günü hediyesi vermek istedik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Ülkemiz adına mutluyuz’

Mahkemenin tahliye müzakeresi kısa süre sonra Silivri Açık Ceza ve İnfaz Kurumu Savcılığı’na gönderildi. Dündar ve Gül, saat 02.00 sıralarında özgürlüğüne kavuşarak, cezaevi önünde kendisini bekleyen aileleri, mesai arkadaşları ve savenleriyle kucaklaştı. Kararın ardından Silivri’ye giderek Dündar ve Gül ile görüşen Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, “‘Ankara’da yargıçlar varmış’ dediler, ülkemiz adına mutlu olduklarını söylediler. Bütün kolilerini, kitaplarını, çamaşırlarını hazır etmiş durumda bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

Erdem Gül: Bu da Ahmet Kaya'nın ki gibi keşke olmasaydı hikayesi

‘Can’ları almaya geldik’

AYM’nin kararının ardından Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar dün akşam saat 20.55 sıralarında Silivri Cezaevi önüne geldi. Gazetecilere konuşan Dilek Dündar, “Geçici bir göreve gitmişti gibi karşıladık. Ellerimizle teslim ettik. Ellerimizle almaya geldik. Ben hukuk sistemine güvenmemiz gerekir, özellikle Anayasa Mahkemesi’ne güvenmek gerekir diyordum. Çok güzel bir karar verdi. Şimdi de Can’ları almaya geldik” dedi. 3 aylık sürenin nasıl geçtiğinin sorulması üzerine ise Dilek Dündar, “Çok yoğun geçti. Yurtdışında ve yurtiçinde bir dizi görüşmeler yaptım. Washington’dan yeni inmiştim kararı öğrenince bavulu eve bırakıp direkt buraya geldim. Konuyu anlattım. Herkese duyurmaya çalıştım. Uluslararası düzeyde Türkiye’de gazeteciliğe olan zor durumu duyurma çabasına girdim. Şimdi de Can’ı almaya geldim” diye konuştu. Dündar şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’deki herkes bizim için yatıyorlar gibi bir görüş sahibiydiler. Bu destek Can’lara moral oldu. Umut Nöbeti çok moral oldu. Bu kara bulutlar basının üstünden kalkacak. AYM’nin kararı da umut verecek, gazeteciler de özgürce haber yapmaya devam edecek.”

Tahliye edilen Dündar ve Gül’e yurtdışına çıkış yasağı

Öznur Dündar: Gururluyum

Silivri’ye gelen Can Dündar’ın annesi Öznur Dündar da, “Bu adalet hepimize lazım. Çok mutluyum, herkese teşekkür ediyorum. Hâkimlerimiz sağ olsun. Hâkimlerimizle gurur duyuyorum” dedi.

Erdem Gül’ün eşi Aslı Gül, oğulları Sarp Güney ile Deniz de Silivri’de heyecanlı bir bekleyiş yaşadılar. Aslı Gül yargı bağımsızlığına inandığını belirterek, “Eşlerden çok çocukların durumu önemli bu olayda. AYM, Türkiye’de bence kurumsallığın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmış oldu. Son nokta ise Türkiye toplumuna düşüncenizi rahatça ifade edebilirsiniz dedi. Erdem’le son görüşmemizde AYM’den çok umutluydum. Hukuksallığına, yargı bağımsızlığına inanıyordum” dedi.

3 ay aradan sonra Can Dündar evine geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, CHP’li milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Utku Çakırözer, Eren Erdem, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, sanatçı Zülfü Livaneli, gazeteci Nebil Özgentürk, Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Vardar, gazetemiz yöneticileri ve çalışanları da Dündar ve Gül ailesiyle birlikte tahliye kararını bekledi.

Kılıçdaroğlu: Doğruları söylemek suç değildir!

Özgürlüğü prangalayan 92 gün

* Ocak 2014: Hatay’da silah yüklü TIR’lar durduruldu.

* 19 Ocak 2104: Adana’da silah yüklü oldukları iddiasıyla bazı TIR’lar durduruldu ve arama yapılmak istendi. 

* 25 Temmuz 2014: Cumhurbaşkanı Recep Tayyih Erdoğan, Eskişehir mitinginde, TIR’ların Türkmenlere insani yardım götürdüğünü söyledi. 

* 29 Mayıs 2015: Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, gazetemizin birinci sayfasından “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” başlıklı haberi yayımladı. Haberde bin adet havan mermisi, bin adet top mermisi, 50 bin makineli tüfek mermisi, 30 bin ağır makineli tüfek mermisinin Suriye’ye gönderildiği bilgisi vardı.

* 29 Mayıs: Aynı gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, yazılı açıklama yaparak, bu yayın hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

* 12 Haziran: Ankara Temsilcimiz Erdem Gül 12 Haziran 2015’te, “Jandarma var dedi” başlığıyla bir haber yayımladı.

* 2 Haziran: Erdoğan, Dündar hakkında şikâyet dilekçesi sundu. Dilekçede, “Soruşturma yürütülen örgüt mensuplarının eylemine iştirak eden şüpheli Can Dündar hakkında şikâyetçiyiz” ifadesine yer verildi.

* 31 Haziran: Erdoğan, TRT’de yayımlanan konuşmasında, “Ben davamı açtım. Bu haberi özel haber olarak yapan kişi de öyle zannediyorum ki bunun bedelini ağır ödeyecek. Öyle bırakmam onu” dedi.

* 26 Kasım: Aradan 6 ay geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, telefonla arayarak Dündar ve Gül’ü ifadeye çağırdı.

* 26 Kasım: Dündar ve Gül hakkında o gece İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklama kararı verildi.

* 1 Aralık: Tutuklama kararına yapılan itirazlar reddedildi. Ret kararı kesinleşti.

* 3 Aralık: Dündar ve Gül’ün avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

* 27 Ocak 2016: İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan, Gül ve Dündar hakkında, 473 sayfalık iddianame hazırladı. İddianamenin tek delili, Dündar ve Gül’ün yazıları oldu. Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı da iddianamede müşteki olarak yer aldı.

* 17 Şubat: Dündar ve Gül’ün başvurusu, hak ihlali olduğu belirtilerek AYM Genel Kurulu’na sevk edildi. 

* Davanın ilk duruşması 25 Mart’ta görülecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler