Evinin Devi!

30 Eylül 2011 Cuma
\n

Bizim basketbolcuların devlikleri artık tartışma konusu oldu:Bunlar acaba gerçek devler mi yoksa evlerinin arka bahçesinde dev taklidi yapan balonlar mı?” diye kendi kendimize soruyoruz. Haksız mıyız? 2001de İstanbulda Avrupa ikinciliğini yakaladıktan hemen sonra, civciv sarısına boyattıkları saçlarıyla Indianaya gittiler. Ve... Rezil olup döndüler. Son gittikleri (Litvanyadaki) Avrupa Şampiyonası da tam bir fiyaskoydu. Oraya da pek havalı uçmuşlardı. Omuzlarında Türkiyede elde edilen dünya ikinciliği apoleti vardı. Televizyonlarda bu bir takım oyunu, aha - uhaklipleri dönüp duruyordu ama filmin sonu aynı oldu: Evinin devisokakta sopayı yedi ve ağlayarak döndü arka bahçesine.

\n

Oysa... Şimdilerdefilenin sultanlarıdenilen kadın voleybolcularımız, küffar ellerde(!) dünya devlerine kafa tutuyor. O nasıl bir savunmadır öyle? O nasıl bir savaşmaktır öyle? Bir Rus maçı izledim, nutkum tutuldu. Daha önceki İtalya maçını da aynı şekilde nefesimi tutarak başından sonuna kadar izlemiştim. Her ikisinde de içimden dedim ki: Haydi söyleyin beyler! Onlar mı dev, yoksa bizim basketbolcular mı?”

\n

Dev, sultan, peri. Bayılıyoruz bu takma isimlere. İşler iyi gidince hoş oluyor da... Yenilgiler peşi peşine gelince hepimiz aynı şeyleri söylüyoruz galiba: Böyle dev, peri, sultan olmaz olsun.

\n

Neyse! Şimdilik sultanlara söyleyecek bir sözümüz yok. Batı dillerinde yalnızca padişahlar için (yani erkekler için) kullanılan bu unvanın kızlarımıza verilmesini başlangıçta garipsemiştik ama biraz araştırıncagüç, otoriteanlamına gelen bu sıfatın tarihte kadınlara da verildiğini öğrendik. (Esma Sultan, Hanım Sultan vs) Gücünü dünya devleri karşısında kanıtlayan kızlarımız, bu performanslarıyla filenin sultanlarıyakıştırmasını fazlasıyla hak ediyorlar ama... Biliyorsunuz, Bu dünya Sultan Süleymana bile kalmadıderler. Yarın işler kötü giderse, sultanlık ağır gelebilir bizim kızlara... (Bkz. Bizim basketbolcu devler). Dileriz bizimkilerin durumuna düşmezler. Ve... Eğer bir gün şemsiye tersine dönerse, dileriz onların federasyon başkanı, bizimkisi gibi bulanık suda balık avlamaya kalkışmaz. Sporcuları aslanların önüne atıp (Hido-Semih haberleri) kendini kurtarmaya çalışmaz... Yoksa.. Bizden beter olur kızlarımız!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sorumluluk! 11 Mayıs 2020
Mücbir sebep! 24 Mart 2020
Ergin-Larkin 18 Mayıs 2019

Günün Köşe Yazıları