Cüneyt Arcayürek

Çılgın, Çılgınlık ve...

29 Nisan 2011 Cuma
\n

Başbakan RTE: Çılgın projesini açıkladı.

\n

***

\n

Çılgın projenin gündeme düşürdüğü soruların yanıtları Googledan:

\n\n\n

Çılgın nedir?

\n

Türk Dil Kurumu (TDK):

\n

1- Aşırı davranışlarda bulunmak. 2- Çok büyük, aşırı, olağanüstü.

\n

Çılgınlık nedir?

\n

Cesareti bol olan insanlar için macera tutkusuyla bire bir örtüşen adrenalin yüklü eşsiz bir duygudur. / İnsan hayatında bir kez çılgınlık yapmalı diye düşünüyorum. / İşin sonucunu düşünmeden yapılan olay. / Deli dolu insanlara vergidir. / Ayaklarından deli bağlar gibi bağlanıp kendini tepetaklak aşağıya bırakmaktır.

\n

***

\n

Çılgın projenin tarihsel gerçekleri:

\n

İlk proje 1550lerde Kanuni Sultan Süleyman zamanında tartışıldı. Ancak savaşlardan durdu. Yeni projenin tek farkı, öncekilerin Boğazın doğusu, yenisinin batısı için düşünülmesi. (Murat Bardakçı-Haber Türk).

\n

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, İstanbulun sorunlarını, belediyeye kaynak yaratarak çözeceklerini belirtti ve Bunu belli çevrelere diyet borcu olmayan parti uygulayabilir dedi

\n

Boğazda artan deniz trafiğinin İstanbulu tehdit ettiğini belirten Ecevit, buna çözüm olarak, İstanbulun Avrupa yakasında Karadenizle Marmara arasında bir kanal açılmasını önerdi. (18 Ocak 1994 - Milliyet)

\n

Başbakan RTEnin dün açıkladığı Kanal İstanbul projesini, 17 Ocak 1994te DSP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit, İstanbul Kanalı Projesi adıyla tanıtmıştı

\n

Ecevit, kanalın iki ağzına limanlar kurulabileceğini ve serbest bölgeler oluşturulabileceğini kaydetmişti...

\n

Slayt ve video görüntüleriyle projeyi tanıtan Ecevit, kanalın yap-işlet-devret yöntemiyle yapılabileceğini, finansmanının dış kredilerle sağlanabileceğini anlatmıştı. (Hürriyet - 28 Nisan 2011)

\n

***

\n

Bartın Üniversitesi (BÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mete Gündoğan, Başbakan RTEnin kamuoyundaçılgın projeolarak adlandırılan Kanal İstanbulprojesi fikrinin kendisine ait olduğunu ve bu fikrin detaylı anlatıldığıSekiz Deniz Yaylasıadlı kitabını 2010’da Başbakan RTEye takdim ettiğini, Çankayadaki AKPliye de gönderdiğini söyledi… (İnternet Haber - 27 Nisan 2011)

\n

***

\n

Başbakan RTE, 17 yıl önce 1994te Bülent Ecevitin İstanbul Kanalı projesini bir basın toplantısında, üstelik slayt ve videolar göstererek açıkladığından söz etti mi?

\n

RTE; patenti Ecevitte olan açıkladığı projeyi anlatırken -en azından- Ecevitten esinlendiğini söyledi mi?

\n

Hayır!

\n

***

\n

İntihal nedir?

\n

İntihal (TDK) (Aşırma) Bir kişinin eserinde başka kişinin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması. İntihal bir tür sahtekârlık ve hırsızlıktır.

\n

Başlıca türleri: 1- Alıntı ifadeler ve fikirler için kaynak göstermemek. 2- Ödünç alınan ifadeleri tırnak içinde yazmamak ve kaynak göstermemek.

\n

Bu açıklamaya göre Başbakan RTE, Ecevitin 17 yıl önce ortaya koyduğu İstanbul Kanalı projesi fikrini kaynak göstermeden kendisine aitmiş gibi kullanarak intihal suçu işlemiş oluyor.

\n

***

\n

Falih Rıfkı Atay; demokrasinin ilk yılları 1947-50 arası seçim propagandalarını anlatan yazılarından birinde, bir muhalefet lideri ile halk arasında geçen konuşmayı aktarır.

\n

Liderin treni bir istasyonda durur. Penceresinin önünde toplanan halka lider çeşitli vaatler sıralarken Ankaraya liman da yapacaklarını söyler.

\n

Halktan biri; Ama efendim Ankarada deniz yok ki…” deyince, lider hemen karşılık verir:

\n

Denizi de getireceğiz, denizi de!

\n

Tren hareket eder. Lider gider ama Ankaraya deniz gelmez!

\n

***

\n

Haziran seçimlerinden 45 gün önce Başbakan RTE: Övgülerle, destek atışlarıyla karşılanan çılgın projesini açıkladı!

\n

1947-50 ve sonrası, 2011 yılına dek demokrasi yılları.

\n

Bugünler Recepin ileri demokrasi yılları. Medyada, muhalefet cephesinde.. projenin intihal eseri olduğunu iddia ederek

\n

RTE hakkında savcılara suç duyurusunda bulunan veya bulunulmasını öneren tek bir ses yok!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları