Cüneyt Arcayürek

Nalıncı Keseri!

01 Mayıs 2011 Pazar
\n

Kimsecikler intihal suçu işledi diye yargıya başvuramıyor. RTEnin Çılgın Projesini Bülent Ecevitten arakladığını savcılara kanıtlamaya yanaşmıyor.

\n

Başbakan da meydanı boş buldu.

\n\n\n

Nalıncı keseri gibi çalışan mantığı, Ecevit söylemiş söylemesine amaBir projeyi söylemek yapmak değildir diye konuşturuyor RTEyi...

\n

Oysa projeyi Ecevitten arakladığını kanıtlamak öylesine kolay.

\n

RTE proje adını bile Ecevitten almış. Bu, bir.

\n

Rahmetli DSP liderinin proje ile ilgili açıklamaları süslü laflardan ibaret değil.

\n

Projeyi kanalın olası biçimini slaytlar göstererek anlatıyor. Bu da iki.

\n

RTE, Ecevitin hakkını Ecevite vereceği yerde gerçeği karartmaya girişiyor.

\n

***

\n

1923-2002 arası yılları silip atıveren RTEnin gözü mazide; her fırsatta Cumhuriyeti değil, Osmanlıyı yaşatmaya çalışıyor.

\n

Bugünlere değin ne yapılmışsa Osmanlıdan. Kanal projesinin babası, oğullarıyla torunlarını katleden muhteşemmm Sultan Süleyman.

\n

Boğazda deniz altına inşa edilen Marmaray projesinin babası da RTEnin dedemiz dediği Padişah Abdülmecit!

\n

Ulusal Savaşı da Mustafa Kemalin Osmanlı Sarayının yardımlarıyla kazandığı ilan edildiğine göre; bir gün Sakarya, İnönü savaşlarının, Yunanı İzmirden postalayan başkumandanlık savaşının da Osmanlı Sarayı sayesinde kazanıldığını açıklarlarsa sakın şaşırmayın!

\n

***

\n

CHPye saldırmayı bir günlüğüne rafa kaldırsa siyaset rahat edecek.

\n

Kanalı anlatırken de, izlediği ekonomik, toplumsal gelişmeleri, iç dış politikayı överken de CHP de CHP!

\n

Cumhuriyeti her fırsatta ıska geçmek, Osmanlının tamtakır kuru bakır bıraktığı Anadoluya Cumhuriyetin eldeki maddi olanaklarla ilk büyük yatırımları gerçekleştirdiğini inkâr etmek; bugün dincilerin, dün de 1950den sonra CHPden DPye dönenlerin sanatı.

\n

Cumhuriyetin geçmiş yıllardaki erdemini inkâr edenlere hiciv ustası Necdet Atılganın yazdığı şu dörtlük bir şeyler anımsatır mı acaba?

\n

Paşaya, partisine o kadar dil uzatma / İki gözden olursun Orhan Seyfi Orhon / Tazyik neticesinde yırtılmamış olsaydı / Halk Partisi malıydı hâlâ kıçındaki don.

\n

***

\n

Seçim arifesindeyiz ya; din konusunu illa ki gündeme taşıyacak ve tabii CHPyi din konusunda köşeye sıkıştırarak oy avcılığı yapacak!

\n

Kılıçdaroğlu söyledi mi, söyledi ise nasıl söylediğini bir yerlerde göremedim.

\n

Ama şoförlere seslenirken RTE şöyle dedi; Geçen gün ne dedi biliyor musunuz? Bu ülkede bu millet ezanı CHPye borçludur. Şaşırmamak mümkün değil”.

\n

CHP Genel Başkanı ezan konusunda ne söylemiş olabilir? Örneğin tek parti döneminde bu ülkede hiç kimsenin dinine, ibadetine ve ezana engel olunmamıştır dediyse gerçeği söylemiş değil midir?

\n

Ha, RTEyi fıtık eden Türkçe ezan!

\n

1932’den 1950ye, Demokrat Partinin gericiliğe kapıları açıp ezanın Arapça okunmasına izin verdiği günlere kadar bu ülkede bugün esip savuran RTEnin dedesi de babası da, 18 yıl Türkçe ezanla namaza durdu:

\n

Tanrı uludur. Tanrı uludur / Şüphesiz bilirim, bildiririm Tanrıdan başka yoktur tapacak / Haydin namaza, haydin namaza / Haydin felaha, haydin namaza / Tanrı uludur, Tanrı uludur / Tanrıdan başka yoktur tapacak”.

\n

1950 yılına kadar Türkçe ezanı anlamıyla kavrayanlar; 1950 Haziran-Temmuz aylarında minarelerden anlamadıkları dilde Arapça sözcüklerle uyandılar.

\n

O neslin çocuğuyum; kulaklarımda hâlâ Türkçe ezan ve düşlerimde Türkçe ezana özlem!

\n

O nesil; bugün olduğu gibi dün de Atatürke inandı. Halkının ezanı ve Kuranı Türkçe okuyup anlayarak sindirerek ibadet etmelerini sağlamayı amaçladığına da...

\n

***

\n

RTE, işine gelen her şeyi kullanmakta her zaman usta! Örneğin Ziya Gökalpin Minareler süngü / Kubbeler miğfer / Camiler kışlamız / Müminler asker dizelerini kullanır amma

\n

.Gökalpin Bir ülke ki, camiinde Türkçe ezan okunur / Köylü anlar manasını namazındaki duanın / Bir ülke ki, mektebinde Türkçe Kuran okunur / Küçük büyük herkes bilir buyruğunu Hüdânın / Ey Türk oğlu, işte senin orasıdır vatanındizelerini -tabii işine gelmediği için- anımsamaz bile.

\n

Nalıncı keseri söylemi kimilerine yaraşıyor ama...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları