Devlet hacker işbirliği (!)

12 Temmuz 2015 Pazar

Yazılımın yapabildiklerini okudukça insan ürküyor.
Bilgisayar ve cep telefonunuzu kolayca ele geçiriyorlar.
Ne demek ele geçirmek?
İnternet üzerinden cep telefonunuza bağlanıp her istediklerini yapabiliyorlar. Yerinizi saptıyorlar, yaptığınız konuşmaları dinliyor, isterlerse kaydediyorlar, bütün bilgilerinize, şifrelerinize, mesajlarınıza ulaşıyorlar. Gizliniz saklınız kalmıyor.
Sonra ortam dinlemesi yapabiliyorlar. Söylendiğine göre cep telefonunuzla fotoğraf da çekebiliyorlarmış.
Üstelik bütün bunlardan haberiniz bile olmuyor.
Cep telefonunuza ya da bilgisayarınıza diledikleri dokümanları yükleyebiliyorlar. Bir bakmışsınız evinize baskın yapılmış ve bilgisayarınızdan suç oluşturabilecek belgeler çıkmış. Ya da daha kötüsü, çocuk pornosu çıkmış. Yandınız.
Anlaşılıyor ki, bu yazılıma sahip olanlar eğer sizi hedef seçtilerse, kaçma şansınız pek yok.
Yazılımın yapabildiği şeylerin büyük bölümü aslında “suç”.
Suç örgütlerinin kullandığı bir yazılımmış izlenimi veriyor. Oysa yazılımı satın alanlar devletler, ülkelerin istihbarat örgütleri. Arada tanınmış büyük şirketler de var. Ne olacak şimdi?
Türkiye, yazılımı satın alan devletler arasında yer alıyor ne yazık ki. Emniyet, şirketten 4 yıl boyunca hizmet almış, 1.3 milyon lira ödeme yapılmış.
Yazılımı üreten şirketin adı Hacker Team. Yazılımın adı Galileo.
Şimdi doğal olarak kimi sorular gündeme geliyor?
Biliyorsunuz, Türkiye’de dinlemeler TİB tarafından yapılıyor. Emniyet neden böyle bir yazılımı satın alıyor? Bu yazılımı satın almakla suç işlemiş olmuyor mu?
Bu alışverişte adı geçen herkesin soruşturulması gerekmez mi?
Diğer yandan bu yazılımla bugüne kadar kimler izlendi? Kimlerin cep telefonları, bilgisayarı ele geçirildi? Kimlerin bilgisayarına hangi belgeler kopyalandı? Sahte deliller yaratıldı mı?
Böyle bir yazılımı üretebilen bir şirket, elbette ürkütücü bir şirkettir. Ondan korkulur.
Fakat ne oluyor?
Başka bir hacker grubu geliyor, o ünlü şirketi madara ediveriyor. Onu hack’liyor.
Görüyoruz ki dünya çapında uzman olarak geçinen şirket daha kendi sunucularını bile koruyamıyor. Tüm sırları ortaya saçılıyor.
Şimdi Hacker Team şirketiyle çalışan istihbarat teşkilatları ne yapacak? Hacker Team’i hack’leyen grup hangisiyse, artık onlarla bağlantıya geçerler herhalde?
Hacker Team şirketinin sunucularından kopyalanan veri miktarı 400 GB. Şu anda dünyada pek çok kişi ve grup bu verileri inceliyor. Önümüzdeki günlerde ilginç bilgiler ortaya çıkabilir.
WikiLeaks yazışmaları yayımladı. Belgeler içinde arama yapabiliyorsunuz. https://wikileaks. org/hackingteam/emails/ adresine bağlanmak yeterli. Metin kutusuna örneğin “Turchia” yazdığınızda karşınıza 937 doküman çıkıyor.
Peki, Türkiye’de polisin kullandığı yazılımda “arka kapı” diye adlandırılan açıklar var mı?
Hani siz, kendi ülke yurttaşınızı “yasaya aykırı olarak” izlerken, sakın ola birileri de sizi izliyor olmasın. Ya da sizin sunucularınızdaki gizli bilgileri çalıyor olmasın. Öyle ya, yazılım “iz bırakmıyor”.
Bu yazılım aslında bir tür silah. Ortaya saçılan veriler arasında Galileo yazılımının kaynak kodlarının da olduğu söyleniyor. Eğer bu bilgi doğruysa, bilin ki önümüzdeki yıl, Galileo benzeri pek çok program piyasaya çıkacak ve çoluk çocuk bile bu programları kullanmaya başlayacak. Bunun nasıl sonuçlara yol açabileceğini düşünmek bile istemiyorum.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları