İnsanları Kandırmak

03 Aralık 2012 Pazartesi

\n

Araştırmacı gazeteciliği ile tanıdığımız İlhan Taşcı, bu kez bir romanla,Ömrümün Son Hükmüile okur karşısına çıktı. Siz bakmayın romandediğine... Huylu huyundan vazgeçmezmiş. Kurgu adı altında yaşadığımız gerçekliği anlatmış İlhan Taşcı.Neden roman?diye sorduk. “Romanda anlattığım kimi olayları, ilişkileri ve hatta gerçek olan kimi kişileri isim isim siyasi araştırma olarak yayımlamak isterdimtümcesine bir Ancakekledi ve dedi ki:

\n

Bunları tüm gerçekliğiyle ortaya koyabilmek olanaklı değildi. İki nedenden dolayı. Birincisi, bazı bilgiler belge istemeyecek kadar gerçek, ancak kanıtlamak olanaksız. İkincisi ise içinde bulunduğumuz baskıcıdönemin özel koşulları. Edindiğim bilgileri olduğu gibi ortaya koyabilmenin olanaksızlığı beni ister istemez romana itti. Edebiyatın düşle-gerçek arasındaki sarkacında anlatmaya çalıştım dönemin bir başka yüzünü. Her ne kadar roman bir aşk öyküsüyle başlıyor gibi görünse de fonda hep siyasi davalara ilişkin yaşananlar ve onların ardındaki eli, elleri tarif etme çabası var. İsterseniz burayı failleri diye de okuyabiliriz.

\n

İlhan Taşcı, Mark Twainin İnsanları kandırmak, kandırıldığına inandırmaktan daha zorsözü üzerinden kurgulamış sayılır romanını.

\n

Bu söz, gerçekten yana bir yazarın bugün düştüğü durumu çok iyi anlatıyor.

\n

Bir yanda iktidar yazdırmıyor, öbür yanda vicdanınız.

\n

Hele bu dönem bir geçsin! Etekteki tüm taşlar dökülecektir, mutlaka...

\n

\n

Dersim Değişikliği

\n

\n

Dersim üzerinden yalan yanlış bilgilerle Cumhuriyetin kurucularına vurmayan kalmadı neredeyse...

\n

Demokratik Sol Platform Sözcüsü Hasan Macite göre, bu kervana DSP lideri Masum Türker de katılmış. Bir televizyon kanalında, ardından da Safranboluda yaptığı bir konuşmada, “Dersim, Lozan Antlaşmasına göre muhtar bir bölgeydi bizde. Yarın bir gün çıkaracaklar karşımıza: Kardeşim sizi bölmeye çalışan kim? Siz Lozanda Dersimi zaten otonom bölge kabul etmişsiniz, siz savunmuyor musunuz Lozanı?”

\n

Macit, DSP yönetimine yazı yazmış, Lozan Antlaşmasında Dersimin otonom bölge olduğuna ilişkin hiçbir hüküm bulunmadığını anımsatmış.

\n

Uyarı üzerine, DSPnin resmi sitesinde, Türkerin konuşması değiştirilmiş:

\n

Sevrde Kürdistan gündeme gelmişti. Dersimin muhtar bölge olmasına dış güçler gayret göstermiştir. Yarın Kardeşim sizi bölmeye çalışan kim? Siz Lozanda Dersimi geri plana ittiniz. Sevrde otonomi sağlanmıştıdiyecekler mi?

\n

Çevir kazı, yanmasın!

\n

\n

Gelecek Okuma

\n

Muhalefet kadrolarının içinden duyduğumuz, yakın geleceğe yönelik kimi beklentiler, tutumlar:

\n

- Abdullah Gülün bedensel rahatsızlıkları, Başbakanlık gibi, parti liderliği gibi aktif siyaset yapmasına izin vermez. Gül, yeniden Cumhurbaşkanı olmak isteyecektir. Bu istek, özellikle eşi Hayrünnisa Gül tarafından ısrarla desteklenecektir.

\n

- MHP ile CHP bir araya gelerek, her iki partinin, orta sağ ve solun üzerinde uzlaşabileceği bir Cumhurbaşkanı adayı çıkarabilir. Bir kadın aday olabilir örneğin. Üniversitede, iş alanında, toplumda öne çıkmış bir isim üzerinde birleşilebilir. Böyle bir adayın Çankayaya çıkma olasılığı çok yüksektir.

\n

- AKP, Kürt sorununda Abdullah Öcalan ile sürdürdüğü pazarlığı, özerkliği kabule kadar götürebilir. Seçilmiş valilik, anadilinde eğitim gibi konuları, CHPevet dese, hemen uygulamaya koyarlar. Ancak, içinde kimi aykırı görüşler olsa da CHP üst yönetimi özellikle bu iki konuda direnç gösterme ve ödün vermemekte kararlı gözüküyor.

\n

Gensorunun Sonucu

\n

\n

CHP, geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında gensoru önergesi verdi.

\n

Önergeye göre, Enerji Bakanlığı, bor tuzlarının işletilmesi işi için ihale açmış. Oysa, bor tuzlarının işletilmesinin özel şirketlere verilmesiBor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanuna aykırı.

\n

Daha baştan bir yasaya aykırılık var yani...

\n

Ama o da yetmemiş. Enerji Bakanlığı, bor tuzları işletmesinin önemli kısmını oluşturan dekapaj işlerini Fernas Şirketine vermiş. Gensoru önergesine göre, Fernas Şirketi yetkilileri, Enerji Bakanlığının düzenlemiş olduğu ihalelerde cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve katılmaksuçundan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış ve hüküm giymişler. Yargıtay, bu suçun eksik olduğunu belirlemesi üzerine, aynı mahkemece rüşvet almak ve vermeksuçlarından da tekrar hüküm giymişler.

\n

Enerji Bakanlığı bile bile, ihaleye fesat karıştırmaktan yargılanan bir şirketi, Türk Ceza Yasasına aykırı olmasına karşın ihaleye katmış.

\n

Katmerli hukuksuzluk...

\n

Sonuç?

\n

TBMMde eller kalktı, indi. Enerji Bakanı aklandı.

\n

\n

Tarafsız

\n

\n

Tarafsız olsun diye atadıklarıombudsmanın oğluna, Recep Tayyip Erdoğan nikâh tanıklığı yapmış.

\n

Kız tarafı açısından bakıldığında, bir tarafsızlık yokturdenemez hani.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları