'Helal Süt' Avrupa!

10 Mayıs 2011 Salı
\n

9 Mayıs Avrupa Günüvesilesiyle inciler döktüren Devlet Bakanı Egemen Bağış, AB üyeliği anamızın ak sütü gibi helaldirdiyor ve devam ediyor: Türkiye için AB üyeliği önemli bir süreçtir. Türkiye zorlu virajlarlakarşılaşıyor olsa da süreç sayesinde önemli aşamalarkaydetmektedir.

\n

Anamızın ak sütü bir yanazorlu virajlarve önemli aşamalarifadeleri karşısında koptum.

\n

Gülsem mi ağlasam mı şaşırdım.

\n

Göbeğini kaşıyan adam filan dediğimizde sonra bozuluyorlar

\n

Halkı AKP iktidarından daha ileri kertede enayi yerine koyan var mı acaba?

\n

1999’da bizimle birlikte adayilan edilen Doğu Avrupa ülkelerinin hepsi, 5 senede -yazıyla beş!”- 2004 yılında AKP iktidardayken Birliğe üyeoldular.

\n

O tarihte bize ancak lütfen birmüzakere tarihibahşedildi.

\n

AKP, bunu Türkiyeye zafermişgibi takdim etti.

\n

Müzakere tarihi veren zirveden Başbakan, lamı cimi yokAvrupa fatihiolarak döndü.

\n

Havai fişek kutlamaları, konvoylarla karşılandı

\n

O günden bugüne dek ilaveten yedi yıl geçti

\n

Toplam 35 fasıl arasından nazarlık gibi “1”i kapatılan 13 fasıl açıldı.

\n

Fiili anlamda yani müzakereler askıya alındı.

\n

AB amaç değil araç olduğunda

\n

Kimse çıkıp, ama akabinde Sarkozyler, Merkeller geldi de ondan böyle oldu.. demesin.

\n

Türkiyeden başka hiçbir ülkeye verilmeyenaçık uçluşartlarla ancak bu kadar yol alınacağı/alınabileceği(!) baştan belliydi. Sonuç tam da bu olsun, böyle olsun; yol boyu birileri Türkiyeye çelme taksın diye o acayip, ucube şartlar icat edilmişti

\n

AKP ilk günden elinin tersiyle geri çevirmesi gereken şartları, şapır şupur yarabbi şükür öpüp başına koyduğu yetmiyormuş gibi bir deAvrupa fatihinumaralarına yattı. Müzakerelerin açılmasından bu yana geçen altı yılda -ismi var kendi yok- “Avrupa projesinikendi hedefleri doğrultusunda tamamen araçsallaştırdı.

\n

Süreç içinde önemli aşamalarkaydedildiyse, o aşamalar sadece AB projesinin araçsallaştırılmasıdoğrultusunda olmuştur. AKP, projeyi -heyhat!- demokratikleşmefilan hiç değil, yalnız laik TCyi tasfiye etmek veılımlı İslamdizaynını hayata geçirmek uğruna seferber etmiştir.

\n

Bu haliyle Türkiyenin yarım yüzyıllık Avrupa serüveni, Doğuya giden geminin güvertesinde Batıya koşan ülkedeyiminin hakkını veren biçimde; ekseni Doğuya kaydırmak için kullanılmış oldu. Ve Türkiye, Ortadoğuda yaşanan Arap baharıgelişmelerinin özgürlükrüzgârlarına bile ters düşen uygulamalar içine girdi.

\n

‘Ortak değerler’ safsatası

\n

Devrimlerle işbaşındaki Ortadoğu rejimlerini yıkan, zorlayan ülkeler, hapisten salınan gazeteciler ve internet aktivistleriyle gündeme gelirken; hapse atılan gazeteciler açısından, Çin ve İran gibi yüz karası rejimleri sollayan Türkiye, en kötü basın düşmanı ülkeler arasına girdi.

\n

Avrupa değerleriaçısından büyük önem taşıyan kadın-erkek eşitsizliği sıralamasında keza, AByle müzakerelerinin açıldığı 2000’ler ortasından bu yana sistemli biçimde gerileyip İranın arkasına düştü.

\n

Kadın-erkek eşitsizliği dendiğinde yerkürede bu sürede bizden beter yalnız 5 ülke -Suudi Arabistan, Benin, Pakistan, Çad, Yemen!- kaldığı görüldü.

\n

Kadın-erkek eşitliğine inanmadığını söylemekten çekinmeyen, cinsiyet eşitsizliğineolan inancıyla övünen bir Başbakanla AB adayıTürkiye; henüz daha yeni.. başka bir Talibanlıkörneğine imza atarak heykel yıkmak marifetini gösterdi.

\n

Afganistanın Bamyan Vadisindeki Buda heykellerini dünyanın gözleri önünde dinamitleyerek yok eden Taliban gibi tıpkı, devasa bir sanat eserini yerle yeksan etmeye girişti.

\n

9 Mayıs Avrupa Günü; Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ortak değerleri ifade ediyormuş...

\n

Bağış, bunların yaşandığı bir ülkede, nasıl oluyor da utanıp sıkılmadan böyle ortak Avrupa değerlerindendem vuruyor?

\n

Hangi Avrupa ülkesinde seçmenden oy alan siyaset adamları, kadın-erkek eşitliğine inanmadıklarını söylemeye cesaret edebiliyor?

\n

Hangi Avrupa ülkesinde sanat eserleri bizde olduğu gibi parça parça sökülebiliyor?

\n

Hangi Avrupa ülkesinde gazeteciler, demir parmaklık ardına gönderilebiliyor?

\n

Var mı böyle bir Avrupa ülkesi?

\n

Çıkıp önce bu örnekleri sıralasın, sonra ortak değerlerdensöz etsin Bakan.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları