İtalya'da Merkez Sol Çatırdıyor

23 Nisan 2013 Salı

ROMA - Başkentin en hareketli caddelerinden birine bakan keyifli bir restoranda ahbabıyla bir hafta sonu gecesinde yemeğe çıkan merkez sol vekili Dario Franceschini, başına gelecekleri öngörememişti

\n

Merkez sol Demokratik Parti(DP) grubunun eski başkanlarından olan Franceschininin cam kenarında sohbet ederek yemek yediğini fark eden bir kalabalık, restoran kapısına yığılıp birden koro halinde bağırmaya başladı:

\n

Boğazına dizilsin! Hain! Satılmış! Soytarı! Utanmaz!

\n

Cam yanında hızla çoğalan öfkeli insanları masasından hayretle izleyen vekil”, diğer müşterileri rahatsız etmemek adına bir ara kapıya çıkıp öfkelileriyatıştırmak istedi.

\n

Ama bu girişim kalabalığı sakinleştireceğine azdırdı...

\n

Sözlü hakaretlere el kol hareketlerinin de eşlik ettiğini gören siyasetçi, yaşadıklarına inanamayanların dehşetiyle masaya U dönüşü yaptı. Öfkeliler dağılana kadar da içeride rehin kaldı.

\n

‘Berlusconi’nin\t\t\t yardakçısısınız!’

\n

TV haberlerinde tekrar tekrar gösterilen sahnenin çarpıcılığı, Avrupanın en büyük kriz ülkelerinden biri olan İtalyada yükselen gerilimi sergilemesi açısından önemliydi.

\n

Halk; debelenilen ekonomik, sosyal, siyasi krize nicedir çözüm bulamayan siyasetçilere alabildiğine tepkili.

\n

Sorunlara çözüm bulmak/aramak yerine, var olan iktidar denklemlerini ısrarla sürdürmekten başka işe yaramayan siyasi sınıfa karşı frenlenemez nefret duyuluyor.

\n

Rasgele bir Roma trattoriasında, arkadaşıyla insan içine çıkamazhale getirilen Franceschini, işte bu birikimin kurbanı oldu. Franceschininin partisinin hafta sonu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde solun adayları yerine üstelik Berlusconinin aday gösterdiği Napolitanoyu desteklemesi ipleri hepten kopardı

\n

Merkez solun bu ihanetine karşılık, halk bir başkent restoranında ele geçirdiği ilk rejim milletvekilineböyle işte isyan bayrağı çekti. Sade vekilin yemek yediği restoranda da değil, Romanın çeşitli meydanlarında toplanan kalabalıklar, köşke 2. kez çıkan 90lık Napolitanonun seçimini kurulu düzen komplosuolarak protesto ettiler. Muhalefetin yükselen gücü 5 Yıldız Hareketiile merkez sol tabanındaki muhalif kesimler; merkez solun, cumhurbaşkanlığı seçiminde Berlusconi ile kol kola girmesine içerlediler.

\n

Franceschini ve diğer DP vekillerine sosyal medyada hep aynı mesaj iletildi:

\n

Bizi (tabanı) sattınız! Berlusconi, DPnin oylarıyla köşke Napolitanoyu tekrar çıkarttı! Siz Berlusconinin yardakçılarısınız!

\n

‘II. Giorgio’ gerilimi

\n

İtalyada 7 yıllık cumhurbaşkanlığı için anayasada bir ikinci dönem engeli yok. Ama şimdiye değin hiçbir cumhurbaşkanı teamül olarak ikinci kez seçilmemiş. Parlamenter sistemle yönetilen Çizmede 14 yılıbulan iki dönem, cumhurbaşkanının sembolik temsili için fazla uzun görülüyor. 24 Şubat seçiminden bu yana hükümet kurulamayan İtalyada, ikinci kez köşke çıkan cumhurbaşkanı ilk iş yeni hükümeti belirleyecek. Cumhurbaşkanına bu, temsili gücün ötesinde çok tayin edici bir rol atfediyor.

\n

Napolitano, değişimi engelleyen geçmişin devamcısı görülüyor.

\n

Merkez solla beraber Berlusconi sağını da kapsayacak geniş bir koalisyon hükümetine görevi vermesi beklenen Napolitanonun etkisiyle oluşturulacak yeni hükümette Berlusconinin tekrar güç kazanması, Grillo yandaşları ile merkez sol tabanı çileden çıkarıyor.

\n

5 Yıldız Hareketi lideri Grillo, Napolitanonun 2. seçimini bu nedenle kurnaz bir kurumlar darbesiolarak nitelendiriyor. Kinayeyle Chavez bile Giorgio Napolitanonun rekorunu kıramadı!” diyor. Medya ise monarşik rejimlere göndermeyle, cumhurbaşkanlığını 14 yıla sarkıtan yeni dönemi II. Giorgiodamgasıyla niteliyor.

\n

DP’nin Sarıgül’ü sırada…

\n

Merkez soldaki Demokratik Partişimdi işte bu II. Giorgio kriziyüzünden bizzat kendi tabanıyla ayrıştığı gibi, partinin üst kademeleri de bölünüyor.

\n

Şubat seçimlerindeki kamuoyu yoklamaları beklentilerine yanıt vermeyerek beklenmedik gerileme yaşayan ve Grillo tsunamisiyle ezilen DP lideri Pier Luigi Bersani, cumhurbaşkanlığı seçimindeki hataları yüzünden görevini bırakmak zorunda kaldı.

\n

Bersaninin adaylarının hiçbirisinin seçilememesi liderin hezimeti olarak görüldü ve düş kırıklığı yaratan genel seçim sonuçları ardından bardağı taşıran son damla oldu. Çıkmaza giren cumhurbaşkanlığı seçiminin Napolitano formülüde böylece kaçınılmaz kılındı.

\n

Bersaniyi istifaya götüren süreçte hizipleşen liderlik kadrosu, eğilimler ve kuşaklar arasında bölündü. DPnin Mustafa Sarıgülü sayılan Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzinin şimdi yeni lider olarak dümene geçmesi beklenirken, solda bazı hizipler de partiden kopabilir.

\n

Son seçimde Berlusconiye kıl payı fark atarak ilk sıraya yükselen DP, siyasi panoramada kalan son geleneksel parti.

\n

Berlusconinin Özgürlükler Partisi”, Grillonun 5 Yıldız Hareketi”, Maroninin Kuzey Ligigibi DP dışındaki tüm diğer partiler popülist şahıs partileriolarak biliniyor.

\n

Merkez soldaki DPnin ufalanmasıyla, Çizme siyasetindeki son parti de bundan böyle çözülmeye giriyor.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları