Obama, İnternet ve Okurlar

13 Kasım 2012 Salı

Okurumuz Kamil Aksoy, Zeynep Göğüş ve bana cumartesi günkü yazılarımız için sevimli bir mektup yollamış. Şunu söylüyor:

\n

Sevgili Nilgün Hanım, Sevgili Zeynep Hanım, Merhabalar,

\n

10 Kasım Cumartesi yazılarınızı her zaman olduğu gibi severek okudum. Ancak aynı güne denk gelen bu iki ilginç yazıyı peş peşe okuyunca kafam karıştı. Nedenini açıklayayım:

\n

Nilgün Hanım; önce sizin yazıyı okuyunca ve hele bir de internet ve sosyal ağların ABD seçimlerindeki denenmiş gücünü görünce, sizin bunu haklı olarak Kılıçdaroğluna da hararetle tavsiyenize gönülden katıldım.

\n

Arkasından Zeynep Hanım; sizin yazıyı okuyunca bir an duraladım, acaba yazıları anlamadım mı ya da yanlış mı anladım diyerek, dönüp her iki yazıyı yeniden okudum.

\n

Nilgün Hanımın yazdıklarını genelde desteklemekle birlikte, siz (Zeynep Hanım) diyorsunuz ki;

\n

- İnternet çoğulculuğu beslerken elitizmi yok ediyor. Fakat demokrasiyi güçlendiriyor mu?

\n

- Liderlik halkın peşinden gitmek midir? Halka yol göstermek mi?

\n

- Siyasette internetin peşinde koşarak liderlik olur mu?

\n

Kafam karışmakta haksız mı? Bu durumda Kılıçdaroğlu ne yapsın? Nilgün Hanım, sizi mi dinlesin; yoksa Zeynep Hanım sizi mi? Ya da ikisinin sentezini mi yapsın (artık nasıl yapılabilirse)? Gerçekten tartışmaya değer çok hoş bir durum değil mi? Bana ve Kılıçdaroğluna yardım edin!

\n

Zeynep Göğüşün Sevillada Yağmur Güzeldirbaşlıklı cumartesi yazısını okuduğumda, bazı okurların Kamil Beyin sorduğu soruları yönelteceğini tahmin etmiştim...

\n

İnternet fark yaratan araç

\n

Bu yüzden bazı noktalara açıklık getirmekte yarar var.

\n

İnternet peşinde koşarak evet liderlik olmazve Siyasi fikirler/siyaset; internetin içinden çıkmaz”... Zeyneple bunda hemfikirim. Ancak internet aracılığı olmadan artık siyaset yapılamaz...

\n

İnternet kendi içinde bir değer değil, bir araç başka deyişle. Ama çok güçlü bir araç.

\n

Aracı siyasi arenada beceriyle kullanan taraf, rakibini alt ediyor. ABD seçimlerinde bunu net gördük. Seçimden hüsranla çıkan Cumhuriyetçi adayın; başka açmazları yanında rakibi Obamadan en eksik kalan tarafı, internet camiasıylakapatmayı başaramadığı mesafe oldu.

\n

Cumhuriyetçi muhafazakârlar; teknolojiyle içli dışlı Obamayla baş edemedi.

\n

Çok basite indirgersek; internetten yararlanıp yararlanmamak... “yazıyıkullanmaya benziyor.

\n

Okuma yazma bilmek; yazıyıkullanmak, katılımcılığı nasıl artırıyorsa; internet de aynı şekilde katılımcılığı güçlendiriyor. Kullanmayı bilen için, internet dolayısıyla taraftar katılımını sandıkta maksimuma çıkarmayı ve böylelikle seçim kazanmayı sağlayan bir araç oluyor.

\n

El Pais”, bu aracın ABD seçimlerinde Demokratlar tarafından ne denli yoğun ve somut kullanıldığını anlatmak için önceki gün bir Obama kampanyası destekçisinden gelen şu mektubu yayımladı:

\n

Gönüllü anlatıyor…

\n

Yapman gereken şey www.barackobama.comda bir gönüllü hesabı açmak! Somut veri ve bilgilerle, oradan sana bir isim listesi ve telefon numaraları veriliyor. Bu isimlere sonra, oy vermeleri için parti adına telefonla çağrı yapman isteniyor. Arayacağın şahıs ABDnin herhangi bir eyaletinde bulunabiliyor. (Saat farkı nedeniyle) araman için uygun saatler de numaraların yanında bildiriliyor. Ben şahsen Virginialı bir hanımı, anne babasını da sandığa götürmesi için ikna ettim. Bunu yaptığım sırada, aynı kafede yanımda oturan bir arkadaşım da, Pensilvanyadan bir kararsız seçmeni Obamaya oy vermeye telefonla ikna etti.

\n

Sokakta kapıdan kapıya yapılan kampanyada da keza, aynı internet kampanyası uzantısı bağlamında, somut verilerledevreye giriyor.

\n

Obama gönüllüsü mektubunualıntıladığımEl Pais makalesi (11 Kasım) -misal!- (Obama taraftarlarının uğradığı) kapılar rasgele çalınmıyordudiyor: Gönüllüler hangi kapıyı çalacaklarını; kapıyı açacak şahısların ismini, o şahsa verilecek ayrı/spesifik mesajları (seçmenlerin kişiselleştirilmiş öncelikleri bağlamında) evvelden biliyordu.

\n

Aseçmeninin oyu, örneğin ilk elden önem verdiği işçi haklarıüzerinden talep edilirken; Bseçmeni, bizzat onun olmazsa olmazı sayılan sağlık sigortasıya da kadın haklarıyla” “markajaalınıyor

\n

Kişiden kişiye yapılan, çok geniş katmanlı ve geniş katılımlı seferberlik içinde yürütülen kampanyanın farklı evrelerinde internet aracıfarklı biçimlerde devreye sokuluyor

\n

Buna karşın Obama, benimsediği ve savunduğu siyasi fikirlerin yönünüinternette sormuyor.

\n

İnternet, Obamaya yön vermiyor. Obama, internete yön veriyor!

\n

ABD Başkanına seçim kazandıran siyasi yön”, son kertede tasavvur edilebilecek en geniş zayıfların koalisyonunubir araya getirmek şeklinde çizildi.

\n

Hedef kitlesini önden siyahlar, İspanikler, Asya kökenli Amerikalılar ve kadınlarüzerinden belirleyen Obama, bu kesimleri sağlanabilir en yüksek katılımla sandığa taşımanın aracı olarak interneti kullandı! Bunu dünyayı şaşırtan bir isabetle başardı.

\n

Sonuç: İnternet lider çıkarmaz. Ama fark yaratır ve seçim kazandırır! Sevgili Zeynep Göğüşle çok farklı şeyler söylemiyoruz.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları