Sarkozy Ne Kadar Sağa Kayacak?

12 Şubat 2012 Pazar
\n

Sarkozy, bahardaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için kampanya tarihini beklenmedik bir hamleyle erkene aldı ve kendisine çok yakın olan Figarogazetesine verdiği sağcı bir Fransanın değerlerisöyleşisiyle yarışı başlattı.

\n

Fransa Cumhurbaşkanının adaylığı gelecek hafta resmiyete bürünecek olsa da Figarosöyleşisi; Elyseeye ikinci kez talip çıkan adayın kampanyasına hangi temaların damga vuracağını ortaya koyuyor.

\n

Le Mondeun; Sarkozy (aşırı sağ) Ulusal Cephe arazisinde avlanıyorbaşlığıyla özetlediği tablo uyarınca Fransa Devlet Başkanı, tekrar seçilmesi durumunda Fransızlara yabancılar ve göçkonusunda, sınır dışı etmeyi hızlandıracak bir referandum vaat ediyor. İlaveten; yabancılar ve göçmenlerle birlikte hedefine oturttuğu diğer zayıf halka işsizler ve işsizlik yardımıkonularında da ikinci bir referandum öneriyor.

\n

Çözüm ‘şamar oğlanı’ bulmak

\n

Sarkozy, Fransanın değerlerini işine geldiğince kullanıyor.

\n

Müslümanları dışlamak için yapageldiği gibi bazen laiklikkalkanına sarılıyor. Ancak sıra Katolik oyları tavlamaya gelince, eşcinselleriöne sürüyor; eşcinsel evliliklerve ötanaziye izin vermeyeceğini söylüyor. Aday Sarkogözünü kırpmadan kâh Fransanın laik değerlerini”; kâh Katolikliğin dayatmalarınıaraçsallaştırıyor.

\n

Şapkadan çıkardığı bu tavşanlara ilave olarak Fransa Cumhurbaşkanı, krize yalnız kendisinin çare olacağını söylüyor. Bunu, kampanyasına bizzat destek veren Angela Merkelin işbirliği ve Almanyanın yakın ortaklığıyla sağlayacağını açıklıyor.

\n

Le Monde”, “Liberationgibi gazetelerin Sarkozynin sağa kayışısözleriyle anonsladığı bu kampanya stratejisi”, aslında yeni değil

\n

Bu sütunda çok önce Emmanuel Toddun Fransada yankı yapan Apres la Democratie/Demokrasiden Sonraisimli kitabından bahsetmiştim

\n

Sarkozynin Elysee Sarayındaki ilk yıllarında yayımlanan kitap; Saldırgan, kendisiyle dolu, zengin hayranı; ama ekonomi ve diplomaside kifayetsiz kalan bu siyasetçinin nasıl Cumhurbaşkanı olabildiğiniirdeliyordu. Todd, sosyal çözülme, ekonomik kriz, derinleşen gelir farkları, orta direğin güç yitirmesi gibi temel meselelere çözüm üretemeyen Sarkozynin; sorunlara yalnız şamar oğlanıbularak karşılık verdiğini söylüyordu.

\n

Sarkozy, şamar oğlanıolarak 2007 seçiminde AB kapısından çevrilecek Türklerle” “Müslüman göçmenlerikullanmıştı...

\n

Müslüman göçmenler”, “iç tehditbağlamında öne sürülüyordu.

\n

Dış tehditbağlamında da; Türkiyeye düşmanca dış politikalargündeme getiriliyordu.

\n

Bu iki sacayağını birbirine bağlayan düşünce; üstün Batı fikrini savunan” “occidentalisme/Batıcılıkdoktrini oluyordu...

\n

Üstün Batımesajları Fransız halkının beynine kâh ayan beyan açıktan, kâh sübliminal mesajtabir edilen üstü örtülü söylemlerle işleniyordu.

\n

Sarkozy bu şekilde kendisini, Müslüman toplulukların tehdidialtında yaşayan Fransız halkının ulusal kimliğiningarantisi olarak takdim ediyordu.

\n

Ana tema ‘üstün medeniyet’

\n

2007 seçiminde sözü edilen bu ulusal kimlik güvencesiadına ulusal kimlik bakanlığıtartışmasını ortaya atan ve böylece aşırı sağ oyları toplayan Sarkozy; beş yıl arayla bu kez Fransa değerleriadına göç/yabancı referandumundansöz ediyor.

\n

2007 seçiminde böyle bir yandan Fransızların yabancı korkusuyla oynayarak oylarını arttıran Sarkozy; rakibi Royali ayrıca gündem dışına çıkaran bu ırkçı tartışmalarla meşgul ederek köşeye sıkıştırmıştı.

\n

Bugün gene aynı yöntemleri kullanıyor.

\n

Kamuoyu yoklamalarında popülaritesi aylardır yüzde 30 üzerinde seyreden ilk sıradaki rakibi, sosyalist aday Hollandeı, yabancı düşmanlığıalanına çekerek kontrpiyede bırakmayı hedefliyor.

\n

2007’deki gibi kampanya girizgâhını; bu defa gene Türkiyeye karşı düşmanca bir dış politika çizgisiyleaçıyor. AB argümanlarıyerine bu kez Ermeni soykırımınıkullanıyor. İçerde bunu üstün Batı değerleriyletamamlıyor. Şablon aynı.

\n

Sarkozynin gerçekte sağa kaydığı filan yok. Fransa cumhurbaşkanı olabildiği kadar sağda zaten.

\n

Sarkozynin ağzından henüz gerçi üstün Batısözleri çıkmadı. Ama onun yerine bu mesajı, Sarkozynin neferi olarak bilinen İçişleri Bakanı Claude Gueant, kampanyanın başlamasıyla verdi.

\n

Nefer Gueant, geçen haftaki bir toplantıda; Bütün medeniyetler eşit değildir!deyiverdi; İnsanlığı savunan (Fransız medeniyeti!), insanlığı inkâr eden (başka deyişle İslam!) medeniyetten ileridir. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik değerlerini savunan (Fransız medeniyeti!); tiranlığı savunan ve kadınlara boyun eğdiren (İslam!) medeniyetlerden üstündür.

\n

Fransa parlamentosunda kavga koparan bu sözler için daha sonra değerlendirme yapması istenen Sarkozy; kendisi yerine konuştuğu bilinen neferinin aklı selim saptamalarda bulunduğunusöyleyereküstün medeniyetesahip çıktı.

\n

Sarkozy; Fransız değerlerikontenjanından, kampanyasını ırkçılığın bu 21. yüzyıl versiyonu üzerine kuruyor.

\n

Hitler fırınları yüzünden rafa kalkan üstün ırksöyleminin yerini bundan böyle artık subliminalve postmodernbir kavram olarak öne çıkarılan üstün medeniyetalıyor.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları