'Sırdaş Polise' Baro Tepkisi

01 Ağustos 2013 Perşembe

“İhbar Kutusu ve Sırdaş Polis” başlıklı son yazımı; “Hukukçularımız bu ürkütücü ve kaygı verici kabuk değişimi için acaba ne düşünüyor” sorusuyla bitirmiştim. Yazımın mürekkebi kurumadan Muğla Baro Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan’dan aşağıdaki iletiyi aldım:
“(Son) Yazınızda değindiğiniz Türkiye’nin ‘polis devletine’ yöneldiği saptamanızın ve bu hususun hukukçularca gündem yapılması uyarınızı aldık. Size ilişikte bir açıklama gönderiyorum. Bu basın açıklaması, birçok baromuz tarafından ortak basın bildirisi olarak medyaya servis edilmiştir.”
Muğla Baro Başkanı’nın,
“Türkiye polis devleti olmayacaktır. Hukuk devleti ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz!” başlığıyla ilettiği açıklama özetle şöyle:

\n

Anayasaya aykırı

\n

Emniyet Genel Müdürlüğü - Asayiş Daire Başkanlığı’nın, belirli merkezlere ihbar kutuları koyma biçiminde gerçekleşeceği ifade edilen “Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi” hukukun evrensel ilkelerine ve temel anayasal hükümlere aykırıdır.
Hukuk devletinin başlıca amacı toplumda barış ve huzuru sağlamak, bu amaçla
“hukuk güvenliği”ni kurmak ve korumaktır. anayasanın 81. maddesinde bu husus öylesine önemsenmiştir ki “toplumun huzur ve refahı” bir ödev olarak milletvekillerinin (yemininde - NC) şerefine emanet edilmiştir.

\n

İftira merkezi oluşur

\n

“Sırdaş Polis” projesi, polisin istihbarat ve suçla mücadele görevine yurttaşları da katmak suretiyle, bir iftira merkezi oluşumuna yol açacaktır.
Ayrıca siyasal amaçlarla rahatlıkla kullanılabilecek ve iktidara ve onun emrindeki kolluğa “muhalif avı” için, yoktan gerekçeler yaratma olanağı sağlanmış olacaktır.

\n

Altyapı ve perdeleme

\n

Toplumsal birliğin-huzurun ve hukuk güvenliğinin böylesine ağır biçimde ihlali “suç ve suçlularla mücadele” adına yapılmak istenmektedir. Bu kaba bir perdelemedir.
Daha önce
“suçla mücadele”, “toplum destekli polis” projeleri kapsamında bunun düşünsel ve maddi altyapısı için geniş çalışmalar yapıldı.

\n

Siyasal projenin dayanağı

\n

Bu çalışmaların uluslararası kaynağı ve dayanağı Amerikan asıllı (Kongre’nin bilahare iptal ettiği - NC) “TIPS Act”* ve (yurttaşı BBG takibine alan - NC) “PATRİOT Act” isimli yasalardır. Türkiye’de “TIPS polisi” adıyla özel polis eğitimi programlandı, ABD ile birlikte uygulandı. İlan edilen hedef sözüm ona “terörizmle mücadeledir.”
“Güvenlik” iddialarına karşın biliyoruz ki, “sırdaş polis” tamamen siyasal bir projedir. Gezi direnişi öncesi muhalif siyasal kişilerin ve kurum temsilcilerinin tutuklanması ve cezalandırılması yöntemleri ile bir korku imparatorluğu yaratmışlardı. Gezi direnişi sonrası kitleler bu korku imparatorluğunu yıktı.
Egemen güçler: “Düzenlerini” “korku imparatorluğu” üstünden artık sürdüremeyeceklerini anladılar. Kitleler özel timlerin operasyonları ile kontrol edilemez ve durdurulamaz. “Polisi, devletin aracı olmaktan…devletin ‘işleyiş biçimine’ dönüştürmek gerekir”...

\n

Bağıra bağıra geliyor

\n

Bu noktaya gelmişlerdir. Şimdi, etkin ve yaygın biçimde kitleselleşen, sokakta-meydanda-balkonda... ortaya çıkan muhalefete karşı “çözüm” için “polis devleti” tesis etmek istiyorlar. Dinamik halk kitlelerini “polis devletiyle” denetleyeceklerini ve baskılayacaklarını düşünüyorlar.
Her türden gözetleme-dinleme faaliyetleri, “
çip”li kimlik kartları, maçlarda e-bilet, suçla mücadelede önleyici müdahale... banka bilgilerinin yanında sağlık bilgilerinde de “elektronik ortam” zorunluluğu getirilmesi....
Ardından.. hazırlanan MİT Yasası, Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Kanunu,
“Sırdaş Polis” projesi.. Tüm bunların öncesinde ABD ile yapılan ortak “istihbari operasyonel fizyon” çalışmaları/(belki de) anlaşmaları... Daha burada sayamadığımız birçok etkinlik... \t
Bağıra bağıra gelen bir
“polis devleti” faaliyeti karşısındayız. Toplumun dikkatini çekiyoruz. Toplumumuzu aralıksız bilgilendireceğiz. Polis devleti girişimlerine kararlılıkla karşı duracağız. Barolarımız hukuk devletini ve demokrasiyi savunmaya devam edeceklerdir. Saygılarımızla.
*Muğla Baro Başkanı’nın “Sırdaş Polis” vesilesiyle gündeme getirdiği ABD’nin “TIPS programından” ben de yukarıdaki basın açıklaması sayesinde bilgilendim. İnternette yaptığım araştırmadan, ABD Kongresi’nin, “yurttaşlık hakları ihlalleri” endişesiyle bu projeden caydığını öğrendim. Bizde şimdi önerildiği üzere… konu komşunun, istihbarat amaçlı gizli ihbarını öngören proje, 2002’de Bush yönetimince geliştirilmiş. “Washington Post”, “Boston Globe” gibi yayın organlarının “polis devleti” uyarılarıyla son kertede iptal edilmiş. ABD basını, projeyi, dikta rejimlerinin “gizli polisine” ve özellikle Doğu Almanya’nın “Stasi” sistemine benzetmiş. “Yurttaşların hükümet adına ispiyonculuk yapması” fikri, ABD insan hakları gruplarını ayağa kaldırdığı için proje çöpe atılmış. Ayrıntılı bilgi için “Operation TIPS-Wikipedia”.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları