Sn. Topbaş Hastalığın Siyasi Rengi Yoktur

01 Mart 2012 Perşembe
\n\n\n

\n

Prof. Dr. Türkan Saylan, çağdaş yaşam alanındaki unutulmaz emekleri için neyse; Prof. Dr. Coşkun Özdemir kas hastaları ve hastalıkları için yaptığı çalışmalar, verdiği hizmetler için odur.

\n

Prof. Saylan gibi Prof. Özdemir de bir orduya bedeldir.

\n

Prof. Özdemiri Cumhuriyetgazetesi çatısı altında kendisiyle bir araya gelmeden çok önce ben ilk defa babamın doktoruolarak tanımıştım.

\n

Prof. Özdemir; babama o güne değin adını duymadığım ALShastalığı teşhisini koymuştu.

\n

İnsanı yavaş yavaş eriten bu hastalığın hiçbir tedavisi yoktu. Babamın hayatı, sinsice ilerleyen bir felçle giderek sönecek; buna tanık olan en yakınları bizler, elimiz kolumuz bağlı hiçbir şey yapamayacaktık.

\n

Bu kahredici çaresizlik altında ezilirken çoğu defa babamı biz değil, babam bizi teselli ederdi:

\n

Bana hep üzülme!derdi; Benim yaşıma gelen herkese bir şey oluyor. Bana da bu oldu! Hem benim fevkalade bir doktorum var. Benimle yakından ilgileniyor.

\n

Hayatının son döneminde konuşma yeteneğini hepten yitiren babam, bu mesajları bana, yanından hiç ayırmadığı bir not defterinden kopardığı küçük kâğıtlar üzerine yazardı.

\n

Ben konuşurken o yazar, baba-kız böyle iletişim kurardık.

\n

Babam ölene dek böyle yaşamla bağını hiç koparmadı. Kendisini hiç kapıp koymadı. Etrafında olup bitene merakını, ilgisini yitirmedi.

\n

Hedef yaşam kalitesini yükseltmek

\n

En zor anlarında dahi babamın hayata bu şekilde tutunmasında, Prof. Özdemirin katkısı ve akılcı desteğinin rolü büyüktür.

\n

Bu nedenle Coşkun Bey bundan birkaç yıl önce beni, Yeşilköy Hatboyu 12 Numaradaki Türkiye Kas Hastalıkları Derneğibinasını görmeye davet ettiğinde büyük bir ilgiyle gittim ve farklı kas hastalıkları ile mücadele eden her yaştan hastalarla, hasta yakınlarını bir araya getiren dernek binasında gördüğüm insani, sıcak havadan çok etkilendim.

\n

Hastalar ve sevdikleri insanların hastalığı için çoğu kez bizler gibi hiçbir şey yapamayan hasta yakınları, bu dernekte bir araya geliyor; birbirlerinden güç/ yardım/destek alıyordu. Arkalarında böyle bir destek merkezi buldukları için, kendilerini görece olarak güvenceye alınmış hissediyorlardı.

\n

Çoğu kas hastalığının tedavisi bulunmadığından, Prof. Özdemir hastaların yaşam kalitelerinekatkıda bulunabilmek adına bu KASDERderneğini 70lerin sonunda kurmuş.

\n

Destek ve köstek olan belediye başkanları

\n

Daha sonra 90lı yıllar başında Nurettin Sözen derneğe, Yeşilköyde gezdiğim binayı tahsis etmiş.

\n

Bakırköy Belediye Başkanlığı sırasında Ali Talip Özdemir de binanın üzerine ikinci bir kat çıkma imkânı vermiş.

\n

KASDER hizmetlerinden yararlanan hastalar, böylece dernekte bir büyük fizik tedavi bölümü, mesleki rehabilitasyon ünitesi, bilişim kütüphanesine kavuşabilmiş.

\n

Şimdi burada mesleki eğitim alabiliyorlar,Microsoftbağışı sayesinde bilgisayar kurslarından yararlanabiliyorlar. Bilgi Üniversitesi ile ortaklaşa engelliler için araştırma projeleri gerçekleştiriyorlar.\t

\n

Yeşilköydeki bina, sade İstanbuldaki hastalara hizmet vermekle kalmıyor. Bir çağrı merkezi aracılığıyla Türkiyenin dört bir yanındaki kas hastalarına da ulaşmaya çalışıyor. Anadoluda 5 şubesi olan KASDER”; Türkiyedeki 100 bin kas hastası için özetle birbaş karargâhsayılıyor.

\n

Coşkun Özdemir ve gönüllüler ekibinin işte 34 yıldır büyük özveri ve gayretlerle oluşturduğu; kas hastalarına güven, huzur, destek temin eden bu karargâh şimdi Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaşın hedefi olmuş durumda.

\n

Topbaş; kendisinden önce bu hayır yuvasına desteklerini esirgemeyen Sözen ve Ali Talip Özdemirin aksine KASDER üzerinde sürekli Demoklesin Kılıcıgibi tahliye tehdidini kullanıyor.

\n

İstanbul Belediyesinin kiracısı konumunda olan derneğin kapısına, iki yılda bir Hadi burayı boşaltın!talebiyle dayanılıyor.

\n

En son bu hafta başı KASDER”, gene benzer bir tahliye dayatmasını kıl payı savuşturdu. Ancak bundan sonra olacaklar hâlâ belirsizliğini sürdürmeye devam ediyor

\n

Dernek için çalışmalarını canla başla sürdüren Coşkun Özdemir; Kadir Topbaşla bu durumda karşılıklı oturup meseleyi konuşmak istiyor.

\n

Topbaşa kas hastalarının mücadelesini ve KASDERin bu mücadele içindeki misyonunu duyurmak, anlatmak istiyor ama nafile. Topbaş oralı değil. Özdemire randevu vermiyor!

\n

Niye?

\n

Coşkun Özdemir AKPli değil çünkü. Hatta Saylan gibi muhtemelen karşı taraftan(!) kabul ediliyor.

\n

Oysa hastalıkların rengiyoktur Sayın Topbaş!

\n

Hastalıkta bile insan olduğumuzu hatırlamayacaksak yazıklar olsun bize!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları