Solun Liderlik Krizi ve Strauss-Kahn

17 Mayıs 2011 Salı
\n

Bu kadarını en baba Holywood senaryoları hayal edemezdi

\n

Sarkozyyi yerinden etmesine kesin gözüyle bakılan yaşını başını almış müstakbel cumhurbaşkanı adayı”; lüks bir otel dairesinin temizlik işçisine tecavüze yeltensin

\n

Yok! Daha neler?demez misiniz?

\n

Bu, Berlusconinin bunga bungapartilerini filan sollayan bir durum.

\n

Tecavüzçünkü ağır bir suç.

\n

Dünyanın halihazırda bir numaralı finans imparatorluğunun başında bulunan Strauss-Kahn; aceleyle kapak attığıAir Franceuçağının first-class bölümünden polis zoruyla çıkarılarak, tecavüzden tutuklandı.

\n

IMF Başkanı, Michael Jacksonın avukatı Benjamin Brafman savunacakmış. Brafman müvekkilinin masumolduğunu söylüyor. Ama Strauss-Kahnın Fransanın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması artık hayal. IMF Başkanlığını sürdürmesi de olanak dışı.

\n

62 yaşında, dört çocuk babası; parlak iktisatçı Dominique Strauss-Kahn; bir otel odasında kendisini bitirdi.

\n

Sarko’ya rakip çıkan yanıyor

\n

Sarkonun hışmına uğrayan kıdemli rakipDominique de Villepinin yakın zamanda başına gelenleri hatırlayanlar; modern Napolyonun kollarının New Yorkta Strauss Kahnın kaldığı Sofitel Oteline dek uzanmış olabileceğini iddia ediyor.

\n

Sofitel sonuçta bir Fransız müessesesi...

\n

Cumhurbaşkanlığı kampanyası Fransada start alırken, Sarkoyu sondajlarda zorlayan DSKnin tepesine bu zamanlamayla, bu çapta bir badirenin çökmesine kimse kolayına tesadüf gözüyle bakamıyor...

\n

Rezaletten hoşlanmayan beş yıldızlı otel yönetimlerinin; skandalları kurcalamak değil, kapatmakla bilindiğine işaret eden gözlemciler,Sofitelin -teamüllere aykırı biçimde!- polisi jet hızıyla devreye sokmasını kuşkuyla karşılıyorlar.

\n

Bir temizlik görevlisininşikâyetiyle, dünyanın en güçlü adamlarından birinin, uçaktan indirilmesi, öyle sık rastlanan bir olay olmadığından, DSKye tuzakkurulmuş olabileceğine ilişkin spekülasyonlar artıyor.

\n

Ama öyle ya da böyle, Fransa sosyalistlerinin müstakbelcumhurbaşkanı adayı”, “Elyseedefterini kapatmış sayılıyor. DSK bundan böyle enerjisini mahkeme salonlarında kendisini savunmaya adayacak.

\n

‘IMF’ciden ‘Mitterrand’ olur mu?

\n

Olayın siyaseten çarpıcı olan diğer yanı, Fransız sosyalistlerinin Sarkozyyi zorlamak adına bula bula böyle birine bel bağlamış olmaları...

\n

DSK henüz gerçi adaylığını resmen açıklamamıştı ama IMF Başkanının yaz sonunda yarışa girmesine herkes kesin gözüyle bakıyordu.

\n

Kahnın kadın-kız zaafı, hep konuşulagelen bir konu. Öyle ki artık kitaplara geçmiş. Cassandra” -namı diğer felaket tellalı”- imzasıyla çıkan bir DSK biyografisi örneğin, IMF Başkanızehir zemberek zeki, hırslı fakat patolojik derecede yalancı, kadın düşkünü, manipülatif bir kişilikolarak tanımlıyor.

\n

Belaile eş anlama gelen bu kişilik özelliklerinin ötesinde, Fransız solunun bir IMF Başkanıile kader birliğine girişmesi; başlı başına izah gerektiren bir konu.

\n

Sosyalistler Fransada yalnız bir kez, Mitterrand zamanında Elyseeye girebildi. Geçen hafta daha Mitterrandın cumhurbaşkanlığına çıkışının 30. yıldönümünü idrak eden parti, DSKyi son dönemde nerdeyse bir Mitterrand vârisiilan etmişti.

\n

Sosyalist fikirler nostalji oldu

\n

Geri dönüp şöyle bir bakıyorsunuz

\n

Mitterrand kim, Strauss-Kahn kim?

\n

Başkanlığın ardından Rue de Bievresokağındaki evine döndüğünde François Mitterrandın banka hesabında, yalnızca 40 bin dolar vardı.

\n

Strauss Kahnın ise bu parayı bir elbiseye harcayabildiği söyleniyor.

\n

Yılda 350 bin Avro kazanan IMF Başkanı, Washington ve Parisin seçkin semtlerinde her biri 4er milyon dolar/Avroluk evlere sahip...

\n

IMF Başkanının Sofitel süitine bir gecede ödenen parayı, sosyalist partinin hedef kitlesi seçmen; bir ayda çoğu kez ya kazanıyor, ya kazanamıyor...

\n

Lüks düşkünlüğüyle değil, kültür dünyasına düşkünlüğüyle isim yapan François Mitterrand ise hiç böyle biri değildi.

\n

Reklamcı Jaques Seguelanın sakin güçlakabıyla lanse ettiği lider -18 yaş döneminin Vichy gençliğine karşın- demokratikleşme mücadelesinin önemini kavramış, tarih bilincine sahip bir devlet adamıydı. Ölüm cezasını -misal!- Fransada o kaldırmıştı. İspanya gibi Avrupanın demokrasiye henüz geçen ülkelerine, bizzat yardım etmişti. Fransada sosyal hakların genişletilmesine destek olmuştu. Mitterrand; Avrupaya fikirleriyle ilham veren bir kişilikti.

\n

Avro krizi, Schengen krizi, göçmen krizi gibi.. kriz üzerine kriz üreten Avrupada sol bugün, Mitterrand çapında tek bir lidere sahip değil.

\n

Fransız sosyalistlerinin, 30. yıl vesilesiyle Mitterrandı bu kadar vurguyla anmalarının nedeni; yeri doldurulmayan osakin güçprofiline duyulan özlem.

\n

Fransanın sosyalistleri, DSKnin sakin güçolmadığını dünyayla birlikte öğrenmiş oldu. Ama bugüne değin, DSKmarkasına yatırım yapmış olmaları, Fransa başta olmak üzere, Avrupa solunun yaşadığı krizin boyutunu gösteriyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları