'Türkiye Kime Kalacak?' ve Küçük Bir Dipnot...

14 Haziran 2012 Perşembe
\n

Osman Ulagayın Türkiye Kime Kalacak?isimli kitabı uzun süredir yurtdışında olduğum için elime geç geçti.Sevgili Nilgüne selam ve dostlukladiye imzaladığı bir kopyayı Osman bana da yollamış. Geçenlerde ayaküstü bir davette karşılaşınca, zamanlaması mükemmel bu ilginç kitap için kendisine çok teşekkür ettim. O da hemen bana Kitabın başlangıç bölümünde senin bir yazınla ilgili bir dipnot var!dedi; Herkes bana o dipnotu soruyor. O kısmı dikkatle oku!..

\n

Dipnot şöyle:

\n

Cumhuriyet gazetesi yazarı Nilgün Cerrahoğlu, 11 Eylül 2011 tarihinde yayımlanan yazısında, daha önce ABDnin ünlü Brookings Institute adlı kuruluşunda çalışmış olan eski bir dostuyla 2001 yılının Kasım ayında Madridde yaptığı bir sohbette konuşulanları aktardı. Cerrahoğlunun aktardığına göre, ABDde iyi haber kaynakları olduğu anlaşılan dostu ona şöyle diyor:Türkiye önümüzdeki dönemde ılımlı İslamın temsilcisi, Tayyip Erdoğan da Türkiye başbakanı olacak.

\n

Sağnakın dikkatli okurları büyük olasılıkla hatırlayacaktır. Bu olayı bu köşede -beni çok etkileyen ve şaşırtan bir şey olduğu için- çeşitli defalar gündeme getirdim

\n

Ulagay, 11 Eylülün on yıllık bilançosubağlamında meseleyi ele aldığım bir yazıdan alıntı yapmış

\n

Çok önce

\n

Türkiyedeki rejim değişikliğiyleilgili olarak kaleme almış olduğum 17 Mart 2003 tarihli bir yazımda, Tayyip Erdoğan Modeli…” başlığı altında konuyu ilk defa enine boyuna şöyle anlatmıştım:

\n

‘Tayyip Erdoğan modeli’

\n

“2001’in Kasım ayı. 11 Eylülden iki ay sonra. Yer: Madridde Suecia Restoran. Masaya oturur oturmaz Tayyip Erdoğanı sordu Jose Ramon.

\n

Banadedi, belediye başkanını anlat...

\n

Nerden aklına geldi?dedim: Yıllardır görüşmedik. Birikmiş onca laf varken nerden çıktı belediye başkanı?’

\n

Müstakbel başbakanınız o çünküdiye devam etti Jose Ramon.

\n

Bizim böyle bir talebimiz yok dedim ben. Biz Türkiyenin başında laik bir başbakan görmek istiyoruz. Ankarada da bir hükümet var zaten...

\n

Sen gene de düşün bunudiyerek söze devam etti dostum: Laik Türkiye Batı için inandırıcı değil. Sorun Türkiye değil. Sorun İslam. Batılıların kafasında İslamla laiklik yan yana gelmiyor, bunlar birbiriyle örtüşmüyor. Laiklik İslamın doğasına aykırı. Türkiyeye biçilen model, ılımlı İslam olacak. Erdoğan da bunun öncülüğünü yapacak...

\n

Kahve falı bakar gibi... Erdoğana şimdi her bakışımda aklıma 1.5 yıl önce Madridde yaptığım o konuşma geliyor. Dünyanın gözü Afganistandaydı o sırada. Bush şer ekseniniilan etmemişti. Sıra Iraka gelmemişti. Ecevitin ani hastalığı, 57. hükümetin eşekten düşmüş karpuz gibi dağılması, Erdoğanın başdöndürücü ABD trafiği gündemde değildi.

\n

Ankarada Pearson, Washingtonda Bushun Allahın Siirt seçimlerine merak salması; ültimatomla gelen kutlamalarfalan... düşünülebilir şeyler değildi...

\n

‘Think-tank emperyalizmi’

\n

Jose Ramonun sözlerini Batılı bir aydının tipik masa başı fantezileriolarak algıladığımdan fazla ciddiye almadım. Ne yanılgı! Yirmi yıllık dostum Jose Ramon Lasuen falcı gibi bildi her şeyi... Bizim çok sonradan uyandığımız senaryoyu bana ilk o okudu. Brookings Institutegibi ünlü ABD think-tankleriyle yakınlığı ve iyi haber alan kaynakları vardı çünkü. Şunu keşke biraz daha derinliğine konuşsaydım, diye hayıflanıyorum şimdi.

\n

Othink-tankler Ortadoğunun kaderini çiziyor artık. Amerikanın yeni emperyalist politikalarınıonlar şekillendiriyor. Bush emperyalizminidizayn eden ünlü ABD think-tanklerinin isimleri Financial Timesta (6 Mart) yayımlandı.

\n

Bunları bir araya getirdiğimde şu düşünceden kendimi alıkoyamıyorum: Rejim değişikliğiniBağdattan önce Ankarada yaptı Washington. Bombalarla Bağdatta gerçekleştirmek istediği değişikliğinilk hamlesini, Ankarada -bize özgü- demokratik yöntemlerle(!) gerçekleştirdi. Ortadoğuya verilmek istenen yeni çehrenin ilk adımlarını burada başlattı...” (17 Mart 2003-Tayyip Erdoğan Modeli-Cumhuriyet/Sağnak)

\n

***

\n

Döne döne bu alıntıyı okurları şimdi Osmana neden soruyor bilmiyorum.

\n

Ama merak edilen/ilgi duyulan/tepki gösterilen dipnotla ilgili ayrıntılar bunlar.

\n

Buradan kitaba, bir sonraki yazıda ele alacağımTürkiye Kime Kalacak?sorusuna gelebiliriz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Boş koltuk 5 Mayıs 2024
Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları