‘İktisatçılar Birliği’ İçin...

13 Nisan 2015 Pazartesi

Geçen hafta 2-4 Nisan günlerinde ODTÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesinde, emekliye ayrılan ODTÜ İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fikret Şenses adına Türkiye Ekonomisi ve Kalkınma İktisadı çalıştayı düzenlendi.
ODTÜ Kuzey Kıbrıs’tan Dr. Emre Özçelik, ODTÜ’den Dr. Hasan Cömert ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Murat Koyuncu’nun örgütlediği dört dörtlük toplantı, Türkiye’de iktisat ile uğraşanların tek bir çatı altında toplanmasının ne kadar gerekli ve yararlı olabileceğini bir kez daha kanıtladı.

***

Çalıştaya katılan onlarca iktisatçı üç gün boyunca genel olarak ekonomi kuramında yaşanan gelişmeleri, genel kalkınma konularını ve özellikle de Türkiye ekonomisinin durumunu çok değişik yönleriyle irdeledi.
Oturumlarda sunulan bildiriler ve yapılan tartışmalar yıl sonunda ODTÜ Gelişme Dergisi’nin armağan özel sayısında ve ayrı bir kitapta yayımlanacaktır.
Bu nokta bir tarafa, çalıştay, iktisatçıların düzenli olarak bir araya gelmelerinin ne kadar verimli ve üretken olabileceğinin somut göstergesiydi. Daha önce ODTÜ-Ankara ve yine ODTÜ-Kıbrıs’ta yapılanlar gibi, bu toplantı da bilimsel üretimin gelişmesinde karşılıklı etkileşimin sürükleyici gücünün önemini öne çıkardı.
Dünya ekonomisinde neler oluyor? Türkiye ekonomisinin sanayi başta olmak üzere üretim, bölüşüm, değişim, tüketim ve yeniden üretim süreçleri nasıl işliyor? Bunların tarihsel evrimi nasıldır? Ekonomiyle ilgili kurumların ve istatistiklerin durumu nedir? Ya ekonomi sanat, diyelim roman ilişkisi?
Bu tür soruların, diğer katılımcılarla birlikte, özellikle ülkemizin değişik üniversitelerinden gelen genç bilim insanları tarafından birlikte ele alınmasıyla gerçekleşen olağanüstü etkileşim, onlar arasında apayrı bir niteliksel güçlenme oluşturuyor; katılımcıların araştırma ve yayın isteğini ateşliyor.

***

Nedenlerinin tartışılması ayrı bir konu, ancak şurası bir gerçektir ki, ülkemizde ekonomi bilimi ile uğraşanların tamamını kapsayan bir örgüt bulunmuyor. Sonuçta, Türkiye’de ekonomi bilimi, birbirini besleyen, birikimli süreçlerin bütünlüğü biçiminde gelişemiyor.
Bu nedenle, Türkiye İktisatçılar Birliği ya da kararlaştırılacak başka bir isimle, ekonomi biliminin gelişmesine odaklı, ancak kesinlikle bütüncül bir örgütlenme gerekiyor.
Kurulacak birlik, başta Türkiye Ekonomi Kurumu-TEK ve İÜ İktisat Fakültesi Mezunları Derneği ve sanal dünyada yeniden canlandırılan 1970’lerin birliği olmak üzere var olan kuruluşların deneyim ve birikimlerinden yararlanmalıdır.
Yeni oluşum, olabildiğince katılımcı olmalı, doğrudan ya da dolaylı olarak iktisat ile uğraşan tüm üniversite topluluğunu; kamu bürokrasisinde ve özel sektörde çalışan uzman iktisatçıları; sendikaların, meslek odalarının, her düzeyde girişimci birliklerinin ekonomi uzmanlarını; giderek ekonomiyle ilgili diğer sosyal bilimcileri de içermelidir.
Birlik, ekonomi ile ilgili bilimsel araştırmaların gelişmesinin; ilgili görüşlerin tam bir özgürlük ortamında tartışılmasının ve araştırmaların sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının üssü özelliği taşımalıdır.
Örgütlenme, bir taraftan bilimsel üretimi artırırken, diğer taraftan da toplantı ve yayınlarıyla bilginin toplumsallaşmasını sağlayacaktır.
Ötekileştirmenin en aşırı türlerinin yaşandığı bu ülkenin iktisatçıları, önümüzdeki çalıştaya birlik çatısı altında gitmeyi başaracak deneyime, bilgiye ve birikime sahip olduklarını kanıtlamalıdır.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları