Kabotaj nedir? Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ne zaman ilan edildi? Kabotaj Bayramı'nın önemi nedir? 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı...

Bugün 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, kabotaj hakkının elde edilişini kutlamak için her yıl 1 Temmuz’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Peki, Kabotaj nedir? Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ne zaman ilan edildi? Kabotaj Bayramı'nın önemi nedir?

Yayınlanma: 01.07.2022 - 10:37
Kabotaj nedir? Denizcilik ve Kabotaj Bayramı  ne zaman ilan edildi? Kabotaj Bayramı'nın önemi nedir? 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı...
Abone Ol google-news

"1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı" her yıl  yurt çapında çeşitli etkinliklerle kutlanıyıor. Türk denizciliği için oldukça önemli olan Kabotaj Bayramı, milli bayramlar arasında yer alıyor.

KABOTAJ NEDİR?

Kabotaj, egemen bir devletin kıyıları ve karasuları ile göl ve akarsularında yürüttüğü tüm denizcilik faaliyetlerinin kendi tekelinde icra edilmesi demektir.

KABOTAJ BAYRAMI NE ZAMAN İLAN EDİLDİ? 

19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet görmesi zorunluluğu getirildi. Yasa aynı yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Bu tarih 1935 yılından itibaren Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı oldu.

KABOTAJ BAYRAMI'NIN ÖNEMİ NEDİR?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluğun kabotaj hakkı yoktu. Çünkü Batılı ülkelere verilmiş olan kapitülasyon hakları sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu kıyılarında genellikle yabancı bandıralı tekneler hizmet görürlerdi. Ancak 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması uyarınca kapitülasyonlar kaldırıldı.

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, gazetmizde yayımlanan yazısında Kabotaj Bayramı'nın önemini şöyle anlatıyor; Kabotaj hakkı kapitülasyonlara Mustafa Kemal’in en okkalı tokadıdır. Atatürk, denizciliğin özgürlük, bağımsızlık, sanayileşme ve zenginleşmenin anahtarı olduğunu en iyi görebilen eşsiz bir Türk devlet adamıydı. 11 Nisan 1926 günü kabul olunan ve 1 Temmuz 1926 günü yürürlüğe giren 815 sayılı Kabotaj kanunu ile yabancıların Türk denizciliği üzerindeki tahakkümü bıçak gibi kesildi ve böylece yüzyıllarca denizden uzaklaştırılan Türk halkı kabotaj kanunu ile denizlerine geri dönebilmenin kapısını araladı.    

Atatürk, Lozan zaferinin bu en önemli başarısını 1 Temmuz 1926 tarihini aynı zamanda Denizcilik ve Kabotaj Bayramı yaparak taçlandırdı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler