Tuz Gölü'nden 12 bin yıllık kalıntı çıktı

Bilim insanları, ABD'nin Utah eyaletindeki Büyük Tuz Gölü'nden çıkarılan tütün kalıntısının 12 bin yıllık olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 13.10.2021 - 09:49
Tuz Gölü'nden 12 bin yıllık kalıntı çıktı
Abone Ol google-news

ABD'nin Utah eyaletinde arkeologlar tarafından yapılan kazı çalışmaları sırasında insanlık tarihinin bilinen en eski tütün kalıntısı ortaya çıkarıldı. Kuzey Amerika yerlilerinin yaşam alanı olduğu düşünülen bölgede gün yüzüne çıkarılan tütün tohumlarının 12 bin 300 yıllık olduğu belirlendi. Arkeologlar, bir ocağın içerisinde dört kömürleşmiş tütün tohumu keşfettiklerini ve bundan önce belgelenen en eski tütün kullanımının Alabama'da ortaya çıkan 3 bin 300 yıllık bir pipo içerisindeki nikotin kalıntısı olduğunu vurguladı.

Nature Human Behaviour adlı akademik dergide yayımlanan araştırmada, tütünün hangi amaçla kullanıldığı konusunda kesin bir yargıya varılmadığı belirtilirken kazı alanından çıkartılan tütünün bugün halen bölgede yetişmekte olan 'Nicotiana Attenuata' isimli bitki olduğu açıklandı.

Araştırmayı yürüten arkeolog Daron Duke, avcı-toplayıcı toplumların kültürleri hakkında çok az bir bilgiye sahip olduklarından bahsederken, bu türdeki yabani tütün bitkisinin bugüne kadar bölgedeki yerli halk tarafından ehlileştirilmeden kullanıldığını söyledi. Duke, "Kuzey Amerika'nın iç bölgelerinde konumlanan yerlilerin 13 bin yıldan daha fazla süre önce bu tütünü ekolojik bilgi tabanlarına eklediklerini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler