Bilime ışık tutan kadınlar

25 Mayıs 2016 Çarşamba, 11:33
Bilime ışık tutan kadınlar
Cumhuriyet-SİBEL BAHÇETEPE) Bilim Kadınları Ödül Töreni, Harbiye Askeri Müze’de gerçekleştirildi. Törene, 2015 yılında ABD’de “En Etkin 30 Türk Amerikan Kadın” listesinde yer alan Prof. Banu Onaral, Kansas Üniversitesi’nden Prof. Candan Tamerler’in de aralarında bulunduğu çok sayıda bilim insanı katıldı. DTÜ, Harran, Mersin, Gebze, Acıbadem üniversitelerinde farklı alanlarda çalışan 6 genç bilim kadını... Her birinin projesi birbirinden önemli ve değerli. Kimi kemoterapinin yan etkilerini azaltacak akıllı ilaçlar üzerinde çalışıyor, kimi kök hücreden yapay ve canlı organ yapılması üzerine, kimi dopinglerin etkilerini anlamada ultra hassas ve hızlı sensörlerin yapılmasına, kimi ise uydu teknolojileri ve yeni nesil güneş pilleri üzerine. Bilime ışık tutan 6 genç bilim kadınının her biri L’Oreal Türkiye tarafından 15 bin dolar burs ile ödüllendirildi.
Bilime ışık tutan kadınlar
ODTÜ Kimya Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Özgül Persil Çetinkol: Kanser tedavisine yönelik ilaç adayı moleküllerin sentezi ve bu moleküllerin DNA ile olan etkileşimlerinin incelenmesi üzerine çalışıyor. Çetinkol, kansere karşı daha etkili ilaçlar tasarlamayı hedeflediklerini, uzun vadede ise yan etkileri daha az olan kanser ilaçları geliştirmek olduğunu belirterek, “Kemoterapi sırasında normal hücrelerdeki DNA yapıları zarar görüyor. Geliştirmeyi planladığımız ilaçlar ile seçici şekilde kanser hücrelerini hedef almayı planlıyoruz” dedi.
Bilime ışık tutan kadınlar
Acıbadem Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Fatma Beste Kınıkoğlu Erol: Projesi, erişkin mezenkimal kök hücreleri kullanarak üç boyutlu yapay insan dokusu geliştirilmek. Erol,“Kazalar ya da cerrahi müdahaleler sonucu, doku kaybına uğramış hastaların tedavisinde kullanılmak üzere laboratuvarlar ortamında üç boyutlu yapay doku geliştirmeyi hedefliyorum. Laboratuvar ortamında kendi hücreleri ile hazırlanmış yapay dokuların hayat kurtarıcı olabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Bilime ışık tutan kadınlar
Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kutluay Baytak: Bazı doping etken maddelerinin saptanması için, nanokompozit malzemelerle desteklenen yeni ultra duyarlı elektrokimyasal sensör uygulamalarının geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Baytak, dopingin dünyada halen çözülemeyen bir sorun olduğunu belirterek “Günümüzdeki doping testleri uzun sürede sonuçlanıyor. Çalışmamla daha hassas ve pratik, hızlı şekilde dopingin saptanabilmesini hedefliyorum” değerlendirmesini yaptı.
Bilime ışık tutan kadınlar
ODTÜ Fizik Bölümü’nden Doç. Dr. Melahat Bilge Demirköz: Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi, radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması, dayanıklılığının artırılması konusunda çalışmalar yürütüyor. Demirköz, “Bu proje ile ülkemizde geliştirilecek uydulardaki radyasyon hasarlarının en aza indirilmesi, daha güvenilir ve uzun ömürlü teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.
Bilime ışık tutan kadınlar
Gebze Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Rezan Demir: Projesi sodyum-iyon bataryalar için üç boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak, karbon/kalay temelli kompozit malzemelerinin geliştirilmesi konusunda çalışıyor. Projenin amacını enerji depolama malzemesi oluşturuyor. Demir, güneş, rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının sürekli olmadığını, bunların depolanmasının önemli olduğunu vurgulayarak “Daha ekonomik, çevreye duyarlı, yüksek kapasiteye sahip alternatif batarya teknolojisi geliştirilebilmesini hedefliyorum” dedi.
Bilime ışık tutan kadınlar
Mersin Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Mine İnce Ocakoğlu: Yeni tür ışık absorplayıcı malzemelerin hazırlanması, nano gözenekli-TiO2 temelli güneş pillerindeki performans çalışmaları üzerinde çalışıyor. Projesinin konusunu “Güneş pilleri” oluşturuyor. Ocakoğlu “Organik güneş pilleri üzerinde çalışıyorum. Verimleri birçok parametreye bağlı, bunu etkileyen en önemli şey güneş ışığını toplayacak uygun fotosensörlerin geliştirilmesi. Amacım yeni fotosensörler kullanarak güneş pillerinin verimliliğini arttırmak” dedi. (Cumhuriyet-SİBEL BAHÇETEPE)

En Çok Okunan Haberler