Çernobil’e çelik kalkan
Dünyanın en büyük nükleer felaketine yol açan Ukrayna’daki Çernobil santralı çelik kalkanla örtülüyor. 275 metre genişliğinde ve 108 metre uzunluğundaki kalkan, reaktörün üstünü örtecek şekilde harekete geçirildi. Kaydırma işleminin 5 günde tamamlanması planlanıyor. Daha sonra “lahit” adı verilen bir beton koruma duvarının içinde bulunan reaktörü güvenli bir şekilde parçalama ve hâlâ içeride bulunan büyük miktarlardaki radyoaktif maddeyi emniyet altına alma çalışmaları başlayacak. Reaktörün etrafında hâlâ yoğun radyoaktif madde bulunduğundan, kalkanın uzak bir yerde inşa edilmesi gerekti.
Üzerindeki ekipmanlarla birlikte toplam 36 bin ton ağırlığa sahip olan kalkanın 100 yıl boyunca radyoaktif sızıntıyı engelleyeceği belirtildi. Nükleer Güvenlik Direktörü Vince Novak, 1.5 milyar dolara mal olan dev kılıfın birçok alanda bir ilki temsil ettiğini vurguladı:
“Bu Ukrayna ve tüm dünyada birçok ekibin yıllar süren sıkı çalışmasının ortak ürünü. Bu güvenli çevreleme daha önce görülmemiş bir mühendislik başarısı. Kirlenmiş bir bölgede inşa edilen son derece karmaşık bir yapı. Yere kurulu hareket edebilen en geniş yapı.” 1986’da santralda meydana gelen patlamayla birlikte radyoaktif maddeler havaya karışmış ve Avrupa genelinde etkili olmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza