Oyunuzun kaderini belirleyecek uygulamalar

14 Nisan 2017 Cuma, 22:30
Oyunuzun kaderini belirleyecek uygulamalar
Türkiye’de 16 Nisan Pazar günü (yarın) yapılacak olan anayasa referandumu öncesinde seçmene yol gösterecek olan mobil ve web tabanlı uygulamalara göz attık. Elektronik seçmen kâğıdından mobilden tutanak göndermeye, kararsızlar için online danışmandan yanlış bilgileri teyit etmeye, sandığa ücretsiz yolculuktan havada uçuşan vaatleri analiz eden “Hükümetre”ye referandum öncesi ve sonrası göz atmanızda fayda olan online araçları bir araya getirdik.
Oyunuzun kaderini belirleyecek uygulamalar
‘Nerede oy kullanacağım’ sorusu için: Seçmen Sorgula Yüksek Seçim Kurulu’nun uygulaması iOS, Android ve Windows mobil cihazlarda kullanılabiliyor. Vatandaşlar, uygulamadaki “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden kimlik bilgilerini girerek, oy verecekleri okul/sandık ve sıra numarasını kontrol edebiliyor. Seçmenler, uygulamayla bu bilgilerin çıktılarını alabilecekleri gibi e-posta ve cep telefonlarına SMS ile bilgilendirme talebi de yapabiliyor.
Oyunuzun kaderini belirleyecek uygulamalar
Oyuna sahip çıkmak için: T3 Tutanak Gönder Oy ve Ötesi Derneği’nin iOS ve Android cihazlar için geliştirdiği T3 Tutanak Gönder uygulaması ile vatandaşlar, referandumda oy verdiği veya görev aldığı sandığın tutanağını T3 (Türkiye Tutanak Teyit) sistemine aktararak, sonuçların kontrol edilmesini sağlayabilecek. Uygulamayı indiren herkes, 16 Nisan Pazar akşamı ıslak imzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağının fotoğrafını çekip T3 sunucularına gönderebilecek. Tutanak resmi gönderildikten sonra T3 sistemi üzerinden tüm Türkiye’den gelen tutanakların doğrulaması yapılabilecek.
Oyunuzun kaderini belirleyecek uygulamalar
Hâlâ kararsız olanlar için: Oy Danışmanı Anketlerde oranı hayli azalmış görünse de anlaşılan kararsızlar referandumun kaderini belirleyecek ve neyse ki bu kitle için de dijital bir araç var. Bilinçli oy kullanımını teşvik etmeyi amaçlayan Oy Danışmanı, 20 önermeyle kullanıcıların referandumdaki tercihini belirlemesine yardımcı oluyor. Web tabanlı uygulama, 20 soruya verilen cevaplara göre ‘evet’ veya ‘hayır’a ne kadar yakın olduğunuzu yüzdelik oranla veriyor.
Oyunuzun kaderini belirleyecek uygulamalar
Sandığa ücretsiz yolculuk için: Uber&Careem Araç çağırma uygulamaları Uber ve Careem, İstanbulluları referandum günü sandığa ücretsiz götürecek. Uber’de “REFERANDUM” koduyla uberXL araç çağıran herkese her biri 30’ar TL’ye kadar 2 yolculuk ücretsiz olacak. Careem’de ise “OYVER” kampanyası ile her kullanıcı, 50 TL’ye kadar ücretsiz seyahat edebilecek.
Oyunuzun kaderini belirleyecek uygulamalar
Yanlış bilgilere aldanmamak için: Doğrulukpayi.com&Teyit.org Meydanlarda vaatler ve iddialar havada uçuştu. Peki seçim propagandası için kullanılan bu iddiaların ne kadarı gerçek? Doğrulukpayi. com ve Teyit.org bu ihtiyacı online olarak karşılıyor. Doğruluk Payı, “Hükümetre” adı altında verilen vaatlerin gerçekleşip gerçekleşmediği de analiz ediyor. (Necdet Çalışkan)

En Çok Okunan Haberler