Osmanlı'dan günümüze gelen lezzet: Zerde tatlısı tarifi

Osmanlı'dan günümüze gelen lezzet: Zerde tatlısı tarifi

8.07.2025 14:39:00
Güncellenme:
Haber Merkezi
Takip Et:
Osmanlı'dan günümüze gelen lezzet: Zerde tatlısı tarifi

Safranın eşsiz rengi ve aromasıyla sofralara saray havası katan zerde tatlısı, özellikle özel günlerin vazgeçilmezi. İşte adım adım zerde tatlısı yapımı ve püf noktaları...

Zerde, Osmanlı mutfağının en zarif tatlılarından biridir. Genellikle düğünlerde, doğumlarda ve bayramlarda yapılan bu tatlı; safran, gül suyu ve pirinçle hazırlanır. Hafif yapısı ve parlak sarı rengiyle hem göz alır hem damaklara hitap eder. 

Malzemeler

  • 1 litre su
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta (mısır ya da buğday)
  • 1 çay kaşığı safran veya 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
  • Süslemek için nar tanesi, Antep fıstığı veya fındık kırığı

Yapılışı

Pirinci yıkayıp süzün, ardından tencereye 1 litre suyla birlikte alın ve haşlamaya başlayın.

Pirinçler iyice yumuşayınca içine safranı (ya da zerdeçalı) ekleyin ve güzelce karıştırın.

Şekeri ilave edin. Birkaç dakika daha kaynamaya bırakın.

Nişastayı yarım çay bardağı soğuk suyla açıp yavaş yavaş karışıma dökün, topaklanmaması için karıştırarak ekleyin.

Gül suyu, kuş üzümü ve dolmalık fıstığı da ekleyip 2-3 dakika daha kaynatın.

Tatlınız hafif kıvam alınca ocaktan alın. Servis kaselerine paylaştırıp oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın.

Soğuyan zerdeleri nar tanesi, file fıstık ya da fındıkla süsleyerek servis edebilirsiniz.