7 bin 500 depremzedeye Soyer çözümü

İzmir depreminde hasar gören 7 bin 500 orta hasarlı bina için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut sahiplerine, “Güçlendirilmezse bir yıl sonra yıkarız” dedi. Yurttaşların mağdur olmaması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer devreye girdi. Dünya Bankası’ndan düşük faizle kredi almak için girişimde bulunduklarını açıklayan Başkan Tunç Soyer, “Çok ciddi bir kaynağın düşük faiz ve uzun vade ile aktarılmasını sağlayacağız. Vatandaşlara başlarını sokacakları bir ev için hem bir finansal model hem de hem de belediye güvencesi ile bir çözüm getireceğiz” dedi.

Yayınlanma: 25.12.2020 - 09:05
7 bin 500 depremzedeye Soyer çözümü
Abone Ol google-news

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 30 Ekim’de yaşanan büyük depremin ardından bakanlık tarafından orta hasarlı olarak tespit edilen ve bir yıl içinde güçlendirme yapılmadığı takdirde yıkılacağı açıklanan 7 bin 500 konutta yaşayan yurttaşlara sahip çıktı. Soyer, bu konutlarda kentsel dönüşüm çalışması yapılması için Dünya Bankası’ndan finans kaynağı sağlayacaklarını, belediyenin de yapım sürecinde müteahhit olarak yer alacağını bildirdi.

ÇARESİZLİK İÇİNDELER

Orta hasarlı binaların dönüşümün için yasal mevzuatta çok önemli bir boşluk olduğunun altını çizen Soyer, “Yıkılan ve ağır hasarlı binalar için hükümetin getirdiği bir düzenleme var, bu binaların yerine konut yapılıyor, parasının yarısını devlet veriyor. Kalan yarısı da vatandaştan ilk 2 sene ödemesiz olarak 20 sene içinde taksitlerle alınıyor. Orta hasarlı binalarda ise güçlendirme yapılmadan oturmaya izin verilmiyor. Güçlendirme çalışmaları için bir kaynak sağlanmıyor. Güçlendirme yapmazsa devlet, ‘Bir sene sonra yıkarım’ diyor. Yıkılınca da ağır hasarlı binalara tanınan haklar tanınmıyor. Şu an depremden etkilenen 7 bin 500 orta hasarlı hane tam bir çaresizlik içinde” dedi.

Bu konutların dönüşümü için vatandaşın kaynak sorununu çözmek amacıyla Dünya Bankası ile görüştüklerini açıklayan Soyer, “Çok ciddi bir kaynağın düşük faiz ve uzun vade ile aktarılmasını sağlayacağız. Vatandaşımıza diyeceğiz ki “Sana kaynak getiriyoruz, belediyenin güvencesi ile bu kaynağı kullandıracağız. Siz de bunun karşılığında maliyetinin belli bir kısmını üstleneceksiniz. İnşaatı da belediyenin de müteahhit olarak içinde yer alacağı müteahhitler heyeti ile birlikte yapacağımız ihale ile belirleyeceğiz. 7 bin 500'ün üzerinde orta hasarlı binada yaşayan vatandaşımızın başlarını sokacakları bir ev için hem bir finansal model hem de hem de belediye güvencesi ile bir çözüm getireceğiz” diye konuştu.

Kentin yapı stokunun envanterini çıkarmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen Soyer, binalara deprem güvenlik karnesi vereceklerini ifade ederek, “İzmir’de 850 bin civarında bağımsız birim var. Bayraklı’da 1990 yılından önce ruhsat almış binalardan başlayarak binalara karne vereceğiz. Evlerinin ne kadar sağlam olduğunu vatandaşlarımıza söyleyeceğiz. Bunları yapabilmek için 200 milyon liralık bir bütçe ayırdık” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler