ABD ile Küba barışıyor
Amerika-Küba düşmanlığı tarihe gömülüyor. Obama ile Castro iki ülke ilişkilerini normalleştirmek için düğmeye bastı.
ABD Başkanı Barack Obama, İran’ın ardından Küba ile ilişkilerde “tarihi değişim” başlattı. Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro “ekonomik ve diplomatik ilişkileri normalleştireceklerini” açıkladı. İki lider 1 saatlik telefon görüşmesinin ardından TV’de eşzamanlı açıklama yaptı. İki ülkenin “karşılıklı büyükelçilik açmalarını” da içeren normalleşme kapsamında Beyaz Saray, “Obama’nın Küba’yı ziyaretinin ihtimal dışı olmadığını” söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry “Küba’ya yarım asır sonra ilk ziyareti yapmak için sabırsızlanıyorum” dedi.
Tecrit işe yaramadı
ABD, 1959’da Fidel Castro liderliğinde komünist devrime sahne olan Küba’ya 1960’tan beri ambargo uyguluyor, 1961’den beri ilişkileri kesmiş bulunuyor. Dün Obama, konuşmasına ABD’nin Castro’yu devirmek için Nisan 1961’de düzenlediği “Domuzlar Körfezi” istilasının başarısızlığını hatırlatarak başlayıp şu mesajı verdi: “Yarım asırlık bağnaz politikanın, tecridin hiçbir işe yaramadığını gördük. Castro’lar hâlâ iktidar. On yıllardır çıkarlarımızı ilerletmekte başarısız olan bu köhne yaklaşımı sona erdireceğiz. Her iki halk için daha fazla fırsat yaratıp kıta halkları arasında yeni bir dönem başlatacağız.”
Obama, IŞİD’le savaş döneminde Küba’nın hâlâ “Terör Sponsoru Devletler” listesinde bulunmasının haksızlık olduğunu belirtip Kerry’yi bunu gözden geçirmekle görevlendirdi ve Kongre’yi ambargoyu kaldırmaya çağırdı.
Pakette Küba purosu ve romu var
ABD’li yetkililerin Küba’ya resmi ziyaretlerinin, iki ülke arasında işbirliği yapılabilecek alanda görüşmelerin başlayacağını duyuran Obama, Küba’nın Afrika’da ebolayla mücadeleye yüzlerce doktorla verdiği desteğe dikkat çekti. Amerikalılar artık Küba’yı aile birleşmesi, ticaret, gazetecilik, mesleki araştırma-toplantı, eğitim-din-sanatspor faaliyetleri, insani projeler için ziyaret edebilecek.
Küba’ya inşaat-tarım odaklı mal satılabilecek, ABD’ye dönüşte 400 dolarlık Küba malı sokulabilecek, 100 dolarlık Küba purosu veya romu dahil. ABD’lilerin Kübalı akrabalarına gönderebileceği havale miktarı 500’den 2000 dolara çıktı. Ticari faaliyetlerin kolaylaşması için ABD bankaları Küba bankalarında hesap açacak, Küba’ya telekom ve internetle ilgili her tür hizmet sunulacak.
Arabulucu Arjantinli Papa
Obama “Hepimiz Amerikalıyız” manasına gelen İspanyolca “Todos somos Americanos” diyerek sol Latin yönetimlere açılım yaptı. 2008’de Küba liderliğini ağabeyi Fidel’den devralan Raul Castro da “Obama’nın bu kararı halkımızın saygısını ve tanımasını hak ediyor” diye konuştu. 54 yıllık ABD ambargosunun Küba’ya verdiği zarar en az 1.1 trilyon dolar.
Obama da Castro da, arabuluculuk yapan Arjantinli Papa Francesco ve aylarca gizli görüşmelere ev sahipliği yapan Kanada’ya teşekkür etti. Küba Twitter’ı kurarak ve Kübalı rap gruplarını örgütleyerek rejimi devirmeye kalkan ABD Uluslararası Kalkınma Kurumu (USAID) Başkanı Rajiv Shah da istifa etti. Değişimin zeminini, esir değiş tokuşu döşedi. Küba, USAID hesabına uydu telefonları ve diğer iletişim cihazları getirip “Küba Baharı”nı tetiklemekten tutuklanan Alan Gross ile 20 yıldır hapisteki bir casusu, ABD de 3 Kübalı casusu bıraktı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama