Ahmedinejad konuştu, salon boşaldı

BM'de bugün başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) gözden geçirme toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "Atom bombasını yapıp kullanan ABD, İran da dahil başka ülkelere karşı nükleer silah kullanma tehdidine devam ediyor" dedi. Bunun üzerine bazı delegeler salonu terk etti.

Yayınlanma: 03.05.2010 - 14:49
Abone Ol google-news

BM'de Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) gözden geçirme toplantısı başladı.

Toplantının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesinin en önemli önceliklerinden biri olduğunu belirterek, "Bunun mümkün olduğunu biliyoruz, ama açıkçası bu gündem maddeleri uzun zamandır uykuda, artık harekete geçme zamanı. Dünyanın halkları nükleer silah tehlikesinden korunmak istiyor" dedi.

Dünyanın artık nükleer silah tehdidinden kurtulması gereğine işaret eden Ban, "Dünyada giderek daha fazla oranda nükleer terörizm endişesi ya da bölgesel bir ihtilafın nükleer hale dönüşmesi endişesi var" dedi. ABD ile Rusya arasında yeni START anlaşması imzalanmasının olumlu olduğunu belirten Ban, "Bu olumlu ivme devam etmeli" dedi.

Nükleer silaha sahip olan ülkelere silahlarını ortadan kaldırmaları çağrısında bulunan Ban, NPT'ye taraf olmayan ülkelere de çağrıda bulunarak, NPY'nin bir an önce imzalanmasını istedi. Ban, NPT'ye taraf olan ülkelerin gizlice nükleer silah üretmeye çalışmalarının da "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması yönündeki çabaları güçlü bir şekilde desteklediğini bildiren ve bu kapsamda İran'ın nükleer programına değinen Ban, şöyle konuştu:
"İran'a BM Güvenlik Konseyi kararlarına tamamen uyması ve UAEK ile tam işbirliği yapması çağrısında bulunuyorum. İran'ın UAEK tarafından yapılan nükleer yakıt tedariği önerisini kabul etmesi tavsiyesinde bulunuyorum, bu çok önemli bir güven yaratıcı önlem olur. İran Cumhurbaşkanına bu konuda yapıcı bir şekilde davranmasını tavsiye ediyorum. Açık olalım: Kendi nükleer programı üzerindeki şüpheleri ve endişeleri ortadan kaldırma sorumluluğu İran'a aittir" dedi.

Ban, Kuzey Kore'ye de altılı görüşmelere bir an önce ve ön koşulu olmadan dönmesi çağrısında bulundu.

Bu arada, BM televizyonu, Genel Sekreter Ban konuşurken sık sık Genel Kurul salonunda kendisini dinleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı gösterdi. Ahmadinejad, BM'de bugün başlayan NPT'yi gözden geçirme toplantısına katılan tek devlet başkanı.


"İran, UAEK ile gerekli işbirliğinde bulunmuyor"

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, BM'de başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) gözden geçirme toplantısında konuşma yaptı.

Amano, UAEK'nin Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arınmış bölge olması için çeşitli kararlar aldığını hatırlatarak, İran'ın nükleer programı konusuna da değindi.

Yukiya Amano, "UAEK'nin, İran'ın tüm nükleer materyalinin barışçıl amaçlara hizmet edip etmediği konusunu, İran'ın bu konuda UAEK ile gerekli işbirliğinde bulunmadığı için teyit edemediğini'' belirtti.

Bu konuda İran'dan UAEK ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını tam olarak uygulama yolunda adım atmasını isteyen Amano, İran'ın muhtemel askeri yönü bulunan nükleer faaliyetlerine de açıklık getirmesini talep etti.

Amano, 2002 yılından beri UAEK ile fazla işbirliği yapmayan Kuzey Kore'nin Nisan 2009'dan bu yana UAEK ile tüm işbirliğini sona erdirdiğini de bildirdi.


Ahmedinejad konuşunca salonu terk ettiler

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM'de bugün başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) gözden geçirme toplantısının başında,yaptığı konuşmada, Genel Sekreter Ban Ki-mun'un İran ile ilgili sözlerine yanıt vermek istediğini belirtti. Mahmud Ahmedinejad, ''Genel Sekreter bizden nükleer yakıt tedariki önerisini kabul etmemizi istedi ve topun İran'da olduğunu söyledi. Kendisine ve sizlere şunu bir kez daha bildirmek isterim ki bu teklif bizim açımızdan kabul edilmiştir, top da diğer taraftadır ve onların bizimle işbirliği yapmaları gerekmektedir" diye konuştu.

Mahmud Ahmedinejad, dünyada nükleer bomba tehdidinin devam ettiğini ve hiç kimsenin kendini güvende hissetmediğini ifade etti.

Nükleer bomba üretmenin ve bombaya sahip olmanın "son derece tehlikeli, utanç verici ve iğrenç" olduğunu söyleyen Ahmedinejad, ilk atom bombasının ABD tarafından yapıldığını ve Japonya'ya karşı kullanıldığını hatırlattı.

Dünyadaki 20 binden fazla nükleer savaş başlığının yarısının ABD'ye ait olduğunu ve bunun NPT'nin ihlali olduğunu kaydeden Ahmedinejad, ABD'nin İran da dahil olmak üzere başka ülkelere karşı nükleer silah kullanma tehdidine devam ettiğini, bunun uluslararası barış ve güvenliğe aykırı olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı, İsrail'in de adını kullanmadan "Siyonist rejim de Orta Doğu ülkelerini sürekli tehdit ediyor" dedi.

Ahmedinejad, nükleer silah kullanma tehditlerine karşı BM'nin hemen yanıt vermesi ve bu ülkelerin hem Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) yönetim kurulu üyeliğinden çıkarılması hem de NPT ülkelerinin bu ülkelerle işbirliğini derhal bırakmaları gerektiğini savundu.

Ahmedinejad, "ABD'nin, Almanya, İtalya, Japonya ve Hollanda'daki askeri tesislerinde bulunan nükleer silahlarının tasfiye edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Ahmedinejad, UAEK'nin görevini yapamadığını savunarak, "Nükleer silahsızlanma sağlanamamıştır, son 40 yıldır, Siyonist rejim (İsrail) de dahil olmak üzere kimi ülkeler nükleer silahlara sahip olmuşlardır" dedi.

Mahmud Ahmedinejad, bu kapsamda İsrail'in, ABD ve Batılı müttefikleri tarafından önkoşulsuz desteklenmeye devam ettiğini ve İsrail'in nükleer silah programını geliştirmede bu ülkelerden yardım aldığını da iddia etti.

Bazı ülkelerin BM Güvenlik Konseyi'nin ve UAEK'nin karar verme mekanizmalarında elde ettikleri "imtiyazlarla" bu kurumları nükleer silaha sahip olmayan diğer ülkelere karşı "istismar" ettiklerini söyleyen Ahmedinejad, nükleer enerjiyi barışçıl amaçlarla kullanmak isteyen ülkelerin baskıya ve tehditlere maruz kaldıklarını belirtti.

Ahmedinejad, UAEK'nin müfettişlerinin, ABD ve ABD'nin müttefiki ülkelerin sahip oldukları nükleer tesislere yönelik hiçbir rapor hazırlamadıklarını, kararların hep nükleer silaha sahip olmayan ülkelere karşı alındığını ifade etti.

Nükleer enerjinin en ucuz ve en temiz enerji olduğunu belirten Ahmedinejad, "Nükleer enerjiyi nükleer silahla eş tutmak en büyük adaletsizliktir, bunu yapan nükleer silaha güce sahip ülkeler hem nükleer silahlar hem de barışçıl nükleer enerjide tekel olmak istiyorlar" diye konuştu.

UAEK'nın yapısı içinde nükleer silaha sahip ülkelere "olağanüstü güç" vermenin ve silahsızlanma konusunda bu ülkelere güvenmenin akıl dışı olduğunu savunan Ahmedinejad, "Bıçak sapını kesmez" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ABD ve İsrail'in istihbarat kurumlarının dünyada kimi terör şebekelerini desteklediğini de iddia ederek, bu konuda ellerinde delil olduğunu belirtti.

Tahran'da yapılan nükleer silahsızlanma konferansına da değinen Ahmedinejad, Tahran konferansının sloganının "Nükleer Enerji Herkese, Nükleer Silah Hiç Kimseye" olduğunu, Washington'da düzenlenen nükleer zirvenin amacının ise ABD'nin amacının nükleer silah tekelini ve üstünlüğünü korumak olduğunu ileri sürdü.

Konuşmasında nükleer silahsızlanmayı sağlama yönünde kimi önerilerde de bulunan Ahmedinejad, nükleer silah kullanan ya da kullanma tehdidinde bulunan ülkelerin UAEK yönetim kurulu üyeliklerinin askıya alınması gerektiğini kaydetti.

Ahmedinejad, sözlerini, "Japonya'ya karşı nükleer bomba kullanmakla kalmayıp Irak savaşında zayıflatılmış uranyum silahları kullanan ABD, UAEK'nin yönetim kurulunun nasıl bir üyesi olur?" diye sürdürdü.

İran Cumhurbaşkanı, BM Güvenlik Konseyi'nin de reform edilmesi gerektiğini, Konsey'in şu anki yapısının "son derece adaletsiz, yetersiz olduğunu ve nükleer silahlara sahip ülkelerin çıkarlarına hizmet ettiğini" de savundu.

Ahmedinejad sözlerinin sonunda İran'ın nükleer silahsızlanma ve silahların yayılmasının önlenmesi konusundaki önerilerin uygulamasını, aynı zamanda temiz nükleer enerjinin barışçıl biçimde kullanılmasını desteklediğini, ülkesinin barışçıl bir kültüre sahip olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama'ya da çağrıda bulunan Ahmedinejad, Obama'nın hala "değişim" sloganına bağlıysa nükleer silahların her yerde ortadan kaldırılması için bir takvim belirleme çabalarına katılması gerektiğini, "aksi takdirde yarının çok geç olacağını" kaydetti.

BM'deki toplantıda ABD adına konuşmayı ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yapacak.

İran cumhurbaşkanı konuşurken, Amerikan, Fransız ve İngiliz delegeleri BM Genel Kurul salonunu terk ettiler. Ayrıca BM Genel Sekreteri Ban da UAEK Başkanı Yukiya Amano'yu dinledikten sonra salondan çıkmıştı.


"Acayip suçlamalar" sebebiyle terk etmişler

Birleşmiş Milletlerde (BM) başlayan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın (NPT) gözden geçirme toplantısında Amerikan heyetinin, İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ın konuşması sırasında salonu, Ahmedinajad'ın ''acayip suçlamaları'' yüzünden terk ettiği bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, basın toplantısında, ''Ahmedinejad'ın konuşması acayip suçlamalarla doluydu. Heyetimizin, başka heyetlerle birlikte, bir dizi acayip suçlama yüzünden salonu terk ettiğini düşünüyorum'' dedi.

Ahmedinejad'ın konuşmasının, İran'ın nükleer çalışmaları konusundaki sorumluluklarına değinmemesi bakımından öngörülebilir olduğunu belirten Gibbs, İran'ın böyle yaptıkça dünyadan gittikçe daha izole hale geldiğini söyledi.

 

Obama-Netanyahu görüşmesi

Gibbs, ayrıca ABD Başkanı Barack Obama ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun telefonla yaptıkları görüşmede, Ortadoğu'da kapsamlı barış anlaşmasının sağlanması için en iyi şekilde nasıl çalışabilecekleri konusunu ele aldıklarını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Gibbs, iki liderin, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki dolaylı görüşmelerin tam kullanılması ve mümkün olan en kısa zamanda iki taraf arasında doğrudan müzakerelere yönelinmesinin sağlanmasını konuştuklarını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler