AK-MİT dönemi

Erdoğan emretti, Hakan Fidan adaylığını geri çekti, MİT hepten politikleşti.

Yayınlanma: 10.03.2015 - 00:07
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tüm itirazlarına karşın MİT Müsteşarlığı’ndan istifa ederek AKP’den milletvekili olmak isteyen Hakan Fidan, adaylıktan çekildi. Fidan’ın bu açıklamasının üzerinden 3 saat bile geçmeden Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarlığı’na atanacağı bildirdi.

AKP’den milletvekili adayı olmak için 27 gün önce görevinden istifa eden Fidan, yaptığı açıklamada “Gördüğüm lüzum üzerine, bugün itibariyle milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum” dedi.

Edinilen bilgiye göre Fidan’ın istifasını geri alma süreci geçtiğimiz pazar gününden bu yana başladı. Fidan, geçen pazar günü ilk olarak Erdoğan ile görüştü. Fidan, dün de Davutoğlu’na giderek, Erdoğan’ın kendisinin görevden ayrılmasına ilişkin açıklamalarına “çok üzüldüğünü” dile getirdi ve adaylık kararından vazgeçebileceğini iletti. Fidan’ın adaylığını başından beri destekleyen Davutoğlu, görüşmenin ardından durumu Erdoğan’a anlatmak üzere Saray’a gitti. Davutoğlu, Bakanlar Kurulu başlamadan önce konuyu Erdoğan’a aktardı. Erdoğan ve Davutoğlu, görüşme sonucunda Fidan’ın aday adaylığından çekilmesi ve yeniden MİT Müsteşarlığına atanması konusunda anlaştılar. Durumun Fidan’a iletilmesinin ardından kendisi kısa açıklamayı yaptı

 

‘Fidan göreve başlayacak’

Saray’da yapılan Bakanlar Kurulu’nun ardından Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Fidan’la ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Cumhurbaşkanımız aday adaylığını olumlu karşılamadığını söyledi. Bugün itibarıyla sayın MİT Müsteşarı kararından vazgeçtiğini Başbakanımıza iletti. Başbakanımız, Fidan’ı tekrar MİT Müsteşarlığı’nda görevlendirmiştir, bu onay itibarıyla kendileri yakın zamanda MİT Müsteşarlığı’nda göreve başlayacaktır.”

Öte yandanBaşbakanlık Devlet Personel Başkanlığı’nın hazırladığı rehbere göre, Fidan’ın milletvekili aday listelerinin kesinleşeceği 24 Nisan’dan önce MİT’i dönmesi mümkün değil.

 

‘Geri dönemez’

Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarı olarak atanmasına karşı çıkan muhalefet ‘Hukuka aykırı. Tarafsızlığını yitirdi’ dedi

Eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın milletvekilliği adaylığı için AKP’ye yaptığı başvuruyu geri çekmesine ve yeniden MİT Müsteşarı olarak getirilmesini muhalefet sert tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, milletvekili aday adaylığını geri çektiğini duyuran Hakan Fidan ile ilgili, “Bir siyasi partiye üye olan Fidan yeniden MİT Müsteşarlığına getirilemez ve getirilmemelidir” dedi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, Fidan’ın görevinden resmi olarak istifa ettiğini anımsatarak, Fidan’ın sahip olduğu bilgilerin bir siyasi partide yer almasını önleyici bilgiler olduğuna dikkat çekti. Halaçoğlu, Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarlığı’na getirildiğini açıklamasının da “hukuka aykırı” olduğuna vurgu yaptı. Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarı olarak getirilmesinin Seçim Yasası’nın 19. maddesine aykırı olduğunu belirten Halaçoğlu, “Fidan aday adaylığı sürecinde bir siyasi parti ile ilgili rengini belli etti. Şimdi diğer siyasi partiler hakkında nasıl objektif davranacak” görüşünü dile getirdi. Halaçoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun istifa etmesi gerektiğini de söyledi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Fidan’ın geri dönmesinin “hukuki olmadığına” vurgu yaptı. Vural, “siyasi tercih yapmış birinin MİT Müsteşarlığı’na geri dönemeyeceğinin” altını çizdi. Vural “Acaba siyasi partilere MİT aracılığıyla bir tezgâh mı yapılacak seçimler öncesi? Fidan bu yüzden mi yeniden MİT Müsteşarlığı’na getirildi” diye sordu.

 

Erdoğan dediğini yaptı

Erdoğan, ‘sır küpüm’ dediği Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’ndan istifa ederek milletvekili olmak istemesine başından beri karşı çıktı. Fidan’la ilgili süreç şöyle: Fidan’ın adaylığını Davutoğlu kabul etti. Erdoğan, başından bu yana isteğe karşı çıktı. “Benim de bir fikrim var. Bunu Başbakan’a söyledim” dedi. Fidan’ın adaylığı için istifa etmesinin ardından Erdoğan “Ben kendisine açık ve net olarak ‘ayrılmanı doğru bulmuyorum’ dedim” açıklaması yaptı. Fidan’ın, kendisiyle görüşebilmek için Erdoğan’ın ardından Suudi Arabistan’a gittiği ortaya çıktı. Erdoğan, dönüş yolunda, “Fidan’a kırgın olduğunu” dile getirdi.

 

Cevat Öneş: Dönüşü kuruma zarar verir

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’na dönmesinin kuruma zarar vereceğini söyledi. Cumhuriyet’e konuşan Öneş, “MİT Müsteşarı’nın siyasi polemiklerin içine çekilmesini doğru bulmuyorum. Farklı siyasi kulvarlarda yer alması tarafsızlığını gölgeler. Kuruma zarar verir. MİT Müsteşarları, taraflı görüntü vermemeli. Siyasetle özdeşlenen birinin tekrar atanmasını doğru bulmuyorum” dedi.

 

Meclis’te Hakan Fidan gerginliği

TBMM’de İç Güvenlik paketinin görüşmeleri sırasında Fidan’ın tekrar MİT Müsteşarlığı görevine atanması tartışma yarattı. Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AKP ile içli dışlı olan Fidan’ın tekrar atanmasının resmen kepazelik olduğunu belirtti. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “İstifa eden bürokratlar aday adayı yapılmadıklarında tekrardan görevlerine iade edildiklerinde biz buna kepazelik mi diyoruz?” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler