AKP ‘dinde’ ikili oynuyor

Anayasa Mahkemesi’nin, 1 yıldan fazla süre geçmesine karşın hâlâ başvurusunu değerlendirmemesini eleştiren Işık, gerekirse yeniden AİHM’ye başvuracağını söyledi.

Yayınlanma: 04.08.2014 - 22:40
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TÜBİTAK tarafından hazırlanan yeni kimlik kartlarında “din hanesine” yer verilip verilmemesinin, süreç içinde belli olacağını söylemişti. Ancak bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye’yi mahkûm ettiren Alevi kökenli yurttaşSinan Işık, AKP’nin ikili oynadığını vurguladı. Avrupa Konseyi’nin, AİHM kararının gereğinin yerine getirilip getirilmediğini sorması üzerine İçişleri Bakanlığı’na bağlı Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün, “Çipli kimlik uygulaması başlattık. Yenilerinde kesinlikle olmayacak” yazısı gönderdiğini belirterek, “Din hanesinde İslam yazısı olmasının en büyük belasını Aleviler çekiyor. Din hanesinde kalktığında AKP, elindeki tek kozu kaybetmiş olacak” dedi. Işık’ın başvurusu üzerine AİHM, 2 Şubat 2010 tarihinde verdiği kararda, kimlik kartlarında “din hanesi” bulunmasının insan haklarına ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu vurgulamıştı. Karara itiraz etmeyen AKP iktidarı ise her ortamda gereğinin yapılacağını açıklamış, ancak herhangi bir adım atmamıştı. Bunun üzerine Işık, 3 Mayıs 2013’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru hakkını kullandı.

AYM’den ses yok

Ancak o günden bu yana, başta uzun tutukluluklar olmak üzere birçok önemli davayı karara bağlayan AYM, Işık’ın başvurusunu sürekli öteledi. AYM sitesini sürekli izleyen ve kendisinden aylar sonra yapılan başvuru dosyalarının bile öne alındığını belirten Işık, “Aciliyet gerektirmeyen, toplumsal boyutu bulunmayan kişisel davalar bile öne çıkabiliyor. Örneğin türbanıyla mesleğini yapamadığı savıyla başvuran avukatın işlemi hemen işleme konmuş. Aynı şekilde bir polisin rütbe davası, öncelikli olabiliyor. Ancak toplumsal boyutu daha fazla olan benim başvurum ise görmezden geliniyor. Beklentim bir an önce sonuçlandırılması. Aksi durumda yeniden AİHM’ye gitmeyi düşünebilirim” dedi. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2011 Haziran ayında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne “Çipli kimlik uygulaması başlattık. Yenilerinde kesinlikle olmayacak” yazısı gönderdiğini de dikkat çeken Işık, Başbakan Yardımcısı Arınç’ın “Süreç içinde bakılacak” açıklamasının ise gerçeği yansıtmadığını savundu. Işık, “Çipli kimliklerin dağıtımın 2012 yılında başlamış olması gerekiyordu. En son 2014’ün başına ertelemişlerdi. 3-4 yıl içinde de dağıtımı tamamlanacaktı. AKP, durup dururken kimlikteki din hanesini kaldırmaz. Büyük bir zorlama olmadığı sürece bunu yapmaz. Din hanesinde İslam olmasının en büyük belasını Aleviler çekiyor. Din hanesinde kalktığında AKP elindeki tek kozu kaybetmiş olacak” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler