AKP'den yeni teklif: Zeytinlik kalmayacak

AKP’nin Meclis’e sunduğu tasarının yasalaşması halinde Ege ve Güney Marmara’da zeytinlik kalmayacak.

Yayınlanma: 09.11.2014 - 03:00
Abone Ol google-news

Kolin şirketinin Soma Yırca köyünde termik santral yapmak için 6 bin zeytin ağacını dozerlerle köklemesi büyük tepki çekerken köylüler, şirket ve görevliler hakkında “örgütlü suç” çerçevesinde savcılığa yeni suç duyurusunda bulunacak. AKP’nin TBMM’ye sunduğu tasarının yasalaşması halinde ise bütün zeytinlikler “talana” açılacak. Bir anlamda talan “yasallaşacak”. Eski Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı, CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın, zeytinliklerin ortalama büyüklükleri 12 dekarken AKP’nin 25 dekarın altındaki zeytinlikleri zeytinlikten saymayıp kesilebilecek ağaçlar grubuna alacağına dikkat çekerek “Tasarı yasalaşırsa Ege ve Güney Marmara’daki zeytinlikler büyük tehdit altında” dedi.

Yırcalılar umudu yeşertmek için harekete geçti

AKP’nin TBMM’ye sunduğu “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”yla
zeytinliklerde, jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları, madencilik faaliyetleri, elektrik üretimine yönelik yatırımlar, petrol ve doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri, savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, yol altyapısı ve üstyapısı faaliyetleri yapılabilecek. Tasarıyla ortaya çıkan tehlikeye dikkat çeken Gökhan Günaydın, zeytinliklerin ortalama büyüklüklerinin 12 dekar olduğunu, AKP’nin ise 25 dekarın altındaki zeytinlikleri zeytinlik işletmesinden saymayıp kesilebilecek ağaçlar grubuna almaya çalıştığını vurguladı. Günaydın, tasarının yasalaşması halinde özellikle Ege ve Güney Marmara’daki yüzlerce yıllık ağaçlara sahip zeytinlik alanlarının büyük bir tehdit altında kalacaklarına dikkat çekti. AKP’nin, “yeni dönem işadamlarının” talepleri karşısında hiçbir gücün durmasını istemediğini savunan Günaydın, buna engel olarak görülen TMMOB’nin denetlenmek üzere bakanlıklara bağlandığını, yasaların değiştirildiğini, karşı çıkan yurttaşların da bastırıldığını söyledi. Günaydın, zeytinler söküldükten sonra Danıştay’dan karar çıkmasını ise “hukuki skandal” olarak nitelendirdi. Özel güvenlik görevlilerinin köylüyü kelepçelemesine “görülmüş şey değil” diyerek tepki gösteren Günaydın, yaşananları “eşkıyalık” olarak nitelendirdi. Zeytinin rüzgâr alan yamaç arazilerde yetiştirilebileceğine, AKP’nin ise zeytinlikleri ovaya yaydığına işaret eden Günaydın, “Eğer ovaya zeytin dikerseniz sizin mısır, soya, pamuk, buğday açığınız daha da yükselir. Türkiye tarım ve gıda ithalatına yılda 25 milyar lira para ödeyen bir ülke oldu” dedi.

‘İnsanlar madene mecbur kalacak’

Manisa’nın Türkiye’nin toplam zeytin ağacı sayısının yüzde 10’una sahip olduğuna vurgu yapan Günaydın, “Kentte tütüncülük, pamuk bitti. Bağcılığı da bitirmeye çalışıyorlar. Kuru üzümün maliyeti 2.5 lira. Tariş maliyetine zar zor alıyor. Bu gidişle bağcılık da bitecek. Geriye bir tek zeytin kalıyor. Hayvancılık zaten bitti. Zeytinleri de kesince insanlar ya madende ya da inşaatlarda çalışmaya mecbur olacak” diye konuştu.

 

‘Avanta düzeni’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç da iktidarla özdeşleşen “kanun tanımazlığın” hayatın her alanında devam ettiğini vurguladı. Koç, “Bu katliam nasıl gerçekleştirilmiştir, bu cesaret nereden alınmıştır buna bakmak gerekir. Çünkü söz konusu katliam; yandaş şirketin iktidarın güvencesinde ve desteğinde işlediği doğa cinayeti adeta bir canlı yayın gibi tüm Türkiye’ye seyrettirildi. Hemen ertesi gün, hatta katliamdan saatler sonra mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Tam bir komedi. Yani önce öldürüp, katliamla yok edip, yasal engele rağmen oldubittiye getirip avanta düzenini, yağmacı anlayışı topluma dayatmaya devam ediyorlar. Bunun hesabını kim verecek?” dedi.

 

CHP, Kolin’in önüne zeytin dikecek

CHP, 6 bin zeytini kökünden söken Kolin şirketinin önüne zeytin dikecek. CHP Gençlik Kolları üyeleri bugün saat 13.00’te Kolin Holding’in İstanbul Levent’teki binası önünde eylem yapacak. Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey’in de aralarında bulunduğu milletvekilleri katılacak. Daha sonra holding binası önüne zeytin ağacı dikilecek. Eylemde, “Bu zeytin ağaçları ve gölgesi sizin kâbusunuz olacaktır” pankartı taşınacak.

 

Kolin’e ‘örgütlü suçtan’ suç duyurusu

Yırca köylüleri Kolin şirketi hakkında savcılığa yeni suç duyurusunda bulunacak. Köylülerin avukatı Gökhan Candoğan yarın ilk olarak Danıştay’dan durdurma kararının metnini alacaklarını söyledi. Şirketin yaptıklarının “örgütlü suç olduğunu” düşündüklerini belirten Candoğan, “Şirket sahipleri, bu işleri organize eden kişiler, şantiyedeki görevliler, özel güvenlikçiler, hepsi hakkında örgütlü bir suç organizasyonu çerçevesinde savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Orada insanlar kendi topraklarına giremediler, hasatlarını yapamadılar, dayak yediler, kelepçelendiler. İşkenceye maruz kaldılar. Orada işkence suçu da var. Güvenlik görevlisi kim ki kimi kelepçeliyor. Avukat kaçırıp dövüyorlar. Akıl almaz bir şey” dedi. İkinci olarak da sökülen ağaçların geri gelmesi gerektiğini ifade eden Candoğan, “100 yıllık ağaçları katlettiler. Şimdi valilik ve kaymakamlığın gidip yeni ağaç dikmeleri lazım. Çünkü onlar sorumlu” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler