Alevi örgütlerinden çağrı: Özür dile Çelik

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğini hedef alarak söylediği "Acaba Kılıçdaroğlu mezhep yakınlığı dayanışmasıyla mı Suriye'ye sahip çıkıyor?" sözlerine Alevi örgütlerinden ve yazarlarından tepki geldi.

Yayınlanma: 09.09.2011 - 12:44
Abone Ol google-news

Eski CHP Başkan Yardımcısı ve eski Türkiye Birlik Partisi Başkanı Mustafa Timisi, Çelik’in açıklamalarıyla bölücülük yaptığını, halkın birlik ve beraberliğini bozmayı hedeflediğini söyledi. “Çelik’in açıklamaları tarihteki Emevi zihniyetinin günümüzdeki yansımasıdır” ifadelerini kullanan Timisi, “Bu tür kafalarla Türkiye nereye götürülmek isteniyor? Asıl mezhepçiliği AKP yapıyor. Türkiye’de iktidar ve muhalefet çekişmelerini, dini-mezhep tartışmalarına taşımak bu ülke için yapılacak kötülüklerin en büyüğüdür. Özellikle Başbakan’ın dikkatitini çekiyorum ve Çelik’i kınıyorum” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel, “Alevileri hedef gösteren, düşmanlığı körükleyen skandal açıklamasından dolayı, Hüseyin Çelik'i ve AKP'yi başta Aleviler olmak üzere Türkiye kamuoyundan özür dilemeye, Ortadoğu’da demokrasi ve eşitlik dersi vereceğine, kendi ülkesinde bu dersin pratiğini yapmaya davet ediyoruz” dedi.  Özel, Kılıçdaroğlu’nun mezhep, inanç ve etnik köken üzerinden siyaset yapmadığını vurgulayarak “Bugüne dek hem Alevi örgütleri hem de Alevi kökenli siyasiler mezhep, inançsal köken, din, dil ayrımı üzerinden siyaset yapmadılar. Ancak AKP hükümeti, Alevileri siyaset zeminine alet etmek istiyor. Çelik’in açıklaması, ne bir dil sürçmesidir, ne de bir yanlışlıktır. Böyle düşünüyorlar, bilerek konuşuyorlar, Alevileri hedef tahtasına koyuyorlar. Bu tür açıklamalar farklı inançlar ve kültürler arasında düşmanlığı tırmandırır” değerlendirmesinde bulundu.


AKP ilçe teşkilatlarına siyah çelenk

Kartal Cemevi Başkanı İsmail Saçlı ise AKP’nin mezhep siyasetçiliğinden beslendiğine dikkat çekerek, “Ne yazık ki kahvehanelerdeki yurttaşların bile aklına gelmeyecek cümleleri konuşmayı Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olan Hüseyin Çelik söylüyor. AKP’nin genel merkezine, tüm ilçe teşkilatlarına siyah çelenk konulması için tüm duyarlı yurttaşlara çağrıda bulunuyorum. Bu cümleleri şiddetle kınıyorum. Açıklamalar çok çirkin ve yersiz. Çelik’in ifadeleri, Alevi-Sünni kardeşliğini dinamitlemek için yapılmış bir eylemdir. Hüseyin Çelik tam bir provakatördür” dedi. AKP’nin Alevi açılımını ve ileri demokrasi söylemlerini “oy avcılığı” olarak nitelendiren Saçlı, “Sürekli Aleviliğe saldırıyorlar. Yezit’in yıllar önce kullandığı cümle ile şimdi Çelik’in kullandığı cümle arasında hiçbir fark yoktur. Çelik’in açıklamaları Yezit’in kılıf değiştirmiş halidir” diye konuştu.

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek de Bakan Çelik’in konuşmasını “çağ dışı” olarak nitelendirdi.

diyen Bermek, Çelik’in açıklamalarını demokratik olmayan, siyasete sığmayan, çağdığı açıklamalar olarak değerlendirdi. Bermek, AKP hükümetinin Alevilere yönelik olumsuz söylemlerinin sıklıkla gündeme geldiğini ifade ederek “Aleviler politikaya çok fazla kurban ediliyor. AKP hani Suriye ile kardeşti? Suriye mezhep üzerinden idare edilen bir ülkede değil, mezhep baskısı Türkiye’deki kadar yok üstelik yok. Ama kişi herkesi kendi gibi bilir.  O nedenle Suriye’yi de kendileri gibi biliyorlar. Bu konuşma Çelik’in ve AKP’nin nasıl bir zihniyete sahip olduğunu da gösteriyor” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Güzelgül ise şunları söyledi: “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da devamlı benzer söylemlerde bulunuyor. Bu açıklamalar AKP’nin Alevilere bakışını, zihniyetini ortaya koyuyor. Söylemler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin felsefesine de terstir. Bu tür açıklamalarla da görüyoruz ki AKP’nin yaptığı Alevi Çalıştaylarının da samimi olmadığını bir kez daha görüyoruz. AKP, Emevi zinhiyeti ile hareket ediyor. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler