Anayasa değişikliği teklifi Meclis'te

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapan Kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

Anayasa değişikliği teklifi Meclis'te
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.03.2010 - 19:12

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulma süresini 60 güne indiren, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda değişiklik yapan kanun teklifinin görüşmelerinde, CHP grubu adına söz aldı.

Anayasaya bağlılık için herkesin yemin ettiğini belirten Mengü, ''Bu Anayasayı beğenmeyebilirsiniz, eleştirebilirsiniz, parça parça edebilirsiniz. Ama bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece, Anayasanın hükümlerine uymak zorundasınız'' dedi.

Mengü, Anayasanın, Türkçesi'nden başlayarak, her şeyiyle bozuk olduğunu ancak ''Bu 12 Eylül Anayasasıdır'' diyerek, işin ''ucuz siyasetinin yapılmaması'' gerektiğini söyledi.
''Niye yargı reformunu, hukuki olarak, istemediğiniz bir sonuç çıktığında gündeme taşıyorsunuz?'' diye soran Mengü, ancak yargı reformu adı altında, ''HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin şekillendirilmek istendiğini'' öne sürdü.

Mengü, ''Yargı, hepimizin en son sığınması gereken yerdir. Hataları varsa, hep beraber düzeltelim. Yargı reformu paketi, Anayasa değişikliği diyorsunuz... Yargıtay Başkanı, '2009'dan 2010'a 800 bin dosya devretti' diyor. Bunu niye tartışmıyoruz, bu yargı reformuna girmiyor mu?'' sorusunu yöneltti. Seçime bir yıl kala parlamentoların, dünyanın hiçbir yerinde anayasa yapmadığını ifade eden Mengü, bunun etik olmadığını savundu.

Dünyada en kolay şeyin ''ben güçlüyüm her dediğimi yaparım'' mantığı olduğunu belirten Mengü'nün, ''Türk siyasi tarihi çok güçlü liderler karizmatik liderler gördü'' şeklindeki sözleri üzerine, AKP sıralarından ''Tek parti dönemini de gördü'' diye laf atıldı. Mengü, ''Tek parti dönemini gördü tabii. Devlet kurulurken neler yapılmış tartışalım. Dünyanın her yerinde büyük halk ihtilalleri, devrimler, böyle sizin anladığınız gibi... Dün de bir gazetede okudum, kendinden menkul bir profesör 'Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye'de yargı yoktu' diyor. Sevsinler yavrum seni. Fransız İhtilali'nde, Bolşevik İhtilali'nde yargı mı vardı?'' diye sordu. Mengü, ''Aslında Atatürk'ü tartışmak istiyorsunuz da yüreğiniz yetmiyor'' dedi.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de ''Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın hukuku yok sayan kararlar aldığını, hükümetin rövanş alır gibi yargıda kadrolaşmaya gittiğini'' savunarak, referandum süresinin kısaltılmasını zaman ve yöntem açısından önemli bulduklarını söyledi.

Geylani, kısmi değişiklikler yerine yeni bir anayasa yapılması gerektiğini ifade ederek, yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesini istedi.

 

Türkiye ile Sırbistan Arasında Serbest Ticaret Anlaşması yasalaştı

Genel Kurulda, Türkiye ile Sırbistan Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasını Uygun Bulan Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, 1 Haziran 2009'da İstanbul'da imzalanan Türkiye ile Sırbistan Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının onaylanmasını uygun buluyor.

Tasarının görüşmelerinde söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 16 yıl önce bugün, parlamentoda sivil bir darbe olduğunu, ''ilahlar emretmesiyle, darbe yapıldığını'' iddia etti.

Sakık, cezaevlerinde kaldıklarını, siyaset yasağı geldiğini, milletvekilliğinin düştüğünü, o gün de bugün de partilerinin kapatıldığını belirterek, ''Bize Meclis Başkanı elçiler gönderiyordu, 'şu sahte dilekçeleri imzalayın, milletvekilliğiniz kurtulsun' Biz, 'Sayın Meclis Başkanı, siz halkın iradesine sahip çıkamadınız, tercihimiz cezaevi olur ama hukuka karşı hile yapmayız' dedik. Aradan 16 yıl geçti, halen aynı noktadayız. O gün Demokrasi Partisi kapatıldı, bugün Demokratik Toplum Partisi kapatılıyor'' diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, çalışma süresinin dolması üzerine, yarın saat 13.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler