Ankara PYD'yi eğitmeye soğuk

Ankara eğit-donat programının kırmızı çizgilerini belirledi.

Yayınlanma: 11.10.2014 - 23:49
Abone Ol google-news

Türkiye ve ABD tarafından eğit-donat programına alınacak Suriyeli ılımlı muhalifler ile ilgili Türkiye’nin kırmızı çizgileri belli olmaya başladı. Ankara, eğit - donat programına güvenlik soruşturmasından geçirilecek Türkmenler ile Özgür Suriye Ordusu’nun katılmasına sıcak bakarken, PYD’nin programa dahil edilmesini istemiyor.

Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Erdal Öztürk’ün yarın ABD’de başlayacak temasları sırasında ise Türkiye’nin “güvenli cep bölgeler ve uçuşa yasak bölge” konusundaki ısrarını sürdüreceği ve İncirlik Üssü’nün koalisyon güçlerine tahsisi konusunun bu şarta bağlı olduğu öğrenildi. Ankara, eğit-donat programının da oluşturulacak bu güvenli cep bölgelerde verilmesini istiyor. Askeri kaynaklar, IŞİD ile mücadele etmesi öngörülen muhaliflere, temel piyade becerilerinin kazandırılmasının öngörüldüğünü söyledi. Buna göre, ılımlı muhaliflere, piyade tüfeği, makinalı tüfek, 12,7 milimetrelik uçaksavar ve havan gibi silahların eğitimi verilecek. Kaynaklarağır silahların kullanımı için eğitim verilmesinin öngörülmediğini kaydetti.

 

Eğirdir adres olabilir

Türkiye’nin güvenli cep bölgeler formülünün hayata geçmemesi veya takviminin uzaması durumunda ise Türkiye içindeki askeri üslerin kullanılabileceği dile getiriliyor. Türkiye, daha önce yabancı ülke askerlerine temel piyade eğitimi ile komando ihtisasını Isparta’daki Eğirdir Dağ ve Komanda Okulu’nda vermişti. Eğirdir’in bu kapsamda Suriyeli ılımlı muhalifler için de adres olabileceği belirtiliyor. Kaynaklar, “Ancak daha önce eğitim verdiğimiz askerler, bir ülkenin askeriydi. Bu sefer ise karşımızda bir devlet yok ve durum bu yüzden farklılık arz ediyor” dedi. Konunun detaylarının Korgeneral Öztürk’ün temasları ve Ankara’ya gelecek ABD heyeti ile yapılacak görüşmeler sonrasında netlik kazanacağı belirtildi.

Teçhizatın ise ABD’den gelmesi planlanıyor. Eğitimin ise Türkiye komutasında Türk ve ABD askerleri tarafından verilmesi isteniyor. Türkiye ılımlı muhaliflere dağıtılacak silahların kaydının da sıkı tutulmasını ve bu silahların bölgedeki terör örgütlerinin eline geçmemesini de istiyor. ABD’nin Türkiye’den koalisyon güçlerine tahsisini istediği İncirlik Üssü için ise Ankara, güvenli cep bölgeler oluşturulmasını şart koşuyor. İncirlik Üssü’nün bu aşamada IŞİD’e yönelik hava saldırıları için kullanılmasına soğuk bakan Ankara, bu üssün güvenli bölgeler oluşturulmasıyla beraber ulaştırma ve lojistik merkezi olarak kullanılmasını öngörüyor.

Kaynaklar, halen İncirlik Üssü’nün Predatorler vasıtasıyla, IŞİD bombardımanları için ABD savaş uçaklarına operasyonel istihbarat sağladığını ve bunun da koalisyon güçlerine önemli bir katkı olduğunun altını çiziyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler