Ankara-Washington güven bunalımı, başsağlığı mesajına yansıdı

ABD, “Türk sivillerin terör örgütü PKK’nin elinde öldüğüne dair haberler doğrulanırsa bu eylemi en güçlü şekilde kınıyoruz” mesajı yayımladı. Mesajda “eğer” ifadesinin yer alması tepki çekti.

Yayınlanma: 16.02.2021 - 06:00
Ankara-Washington güven bunalımı, başsağlığı mesajına yansıdı
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Irak’ın Gara bölgesinde bir mağarada rehin olarak tutulan asker, polis ve sivil 13 Türk vatandaşının terör örgütü PKK tarafından şehit edilmesiyle ilgili yayımladığı başsağlığı mesajı, Ankara-Washington hattındaki güven bunalımını bir kez daha ortaya çıkardı. 

ABD’nin, “Türk sivillerin terör örgütü PKK’nin elinde öldüğüne dair haberler doğrulanırsa bu eylemi en güçlü şekilde kınıyoruz” ifadeleriyle kınamayı koşula bağlaması, ABD yönetiminin Türkiye’den gelen resmi açıklamalara güven duymadığı şeklinde yorumlanarak tepkiye neden oldu. 

Emekli büyükelçi Onur Öymen, “Bir taraftan ‘dünyanın her tarafındaki terör örgütlerine karşıyız’ diyeceksiniz, öbür taraftan PKK ile çok açık ilişkileri olan PYD’yi destekleyeceksiniz, bu büyük bir çelişkidir” dedi.

‘EĞER DOĞRUYSA’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Gara’da şehit edilen aralarında asker ve polislerin de bulunduğu Türk vatandaşlarıyla ilgili “Irak’ta öldürülen Türk vatandaşları” başlıklı bir basın açıklaması yaptı. 

Price, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “ABD, Irak’ın Kürdistan bölgesinde Türk vatandaşlarının ölümünden büyük üzüntü duymaktadır. NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız ve son çatışmada yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz. Türk sivillerin, bir terör örgütü olan PKK’nin elinde öldüğüne dair haberler doğrulanırsa, bu eylemi en güçlü şekilde kınıyoruz.” 

Ayrıca açıklamanın diğer bölümlerinde Türk vatandaşlarından söz edilirken şartlı kınama bölümünde “Türk siviller” ifadesinin kullanılması da dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen ile birlikte katıldığı Etiyopya’nın Ankara’daki yeni büyükelçilik binasının açılışında isim vermeden ABD’yi eleştirdi. 

Çavuşoğlu, “Görüyoruz ki sözde terörle mücadele ettiğini söyleyen ülkeler, PKK’nin bu katliamına karşı sessizler ya da ‘eğer’ ve ‘ama’larla geçiştirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘AÇIKÇA KINAMALI’

ABD’nin açıklamasını Cumhuriyet’e değerlendiren emekli büyükelçi Onur Öymen, “ABD bugüne kadar PKK’nin birçok saldırısını eleştirdi, kınadı. Hiçbirinde ‘Eğer doğruysa’ şeklinde ifadeyle şartlı kınama açıklaması yaptığını ben hatırlamıyorum. Bu kadar açık bir insanlık dışı eylem varken ABD bunu ‘ama’lı ‘fakat’lı kınayamaz, açıkça kınaması gerekir. Aksi yönde delil varsa onu ortaya koymalılar, onu da demiyorlar. Dünyanın her yerinde terör eylemi oluyor, ABD hangisinde o devletin açıklamasını kuşkulu karşılıyor?” diye konuştu. 

ABD’nin saldırıyı doğrudan kınayamamasının sebebinin, PKK’nin Suriye kolu PYD’ye verdiği destek olduğunu belirten Öymen, “‘PYD, PKK tarafından kurulmuştur’ sözünü ABD’nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, yazdığı makalede söylemiştir. Bir taraftan ‘terör örgütlerine karşıyız’ diyeceksiniz, öbür taraftan PKK ile çok açık ilişkileri olan PYD’yi destekleyeceksiniz, bu büyük bir çelişkidir” ifadelerini kullandı.

ABD BÜYÜKELÇİSİ SATTERFİELD BAKANLIĞA ÇAĞIRILDI

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Gara açıklamasıyla ilgili Ankara’nın Washington’a resmi tepkisi, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield üzerinden iletildi. ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield, dün öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Türk diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Satterfield’a Türkiye’nin ABD’nin açıklamasından duyduğu rahatsızlık “en kuvvetli şekilde” dile getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler