Aşırı tuz kaybına dikkat

Gölgede 40 dereceyi bulan aşırı sıcaklar, nemle birleştiğinde özellikle kalp hastalığı bulunan kişiler için kalp ritm bozukluğu ve kalp krizi gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Aşırı tuz kaybına dikkat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.08.2011 - 10:34

Uzmanlar, sıcak havalarda aşırı sıvı kaybından dolayı ani tansiyon düşüşlerinin ve kanın koyulaşarak akışkanlığını kaybetmesi sonucunda normalde çok kritik olarak değerlendirmeyecek darlıkta ortaya çıkabilecek pıhtının kalp krizine neden olabileceğini belirtiyor.

Özel bir hastanenin İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bülent Gürtaş, sıcak havalarda su ve tuz dengesinin bozulduğu için kalp krizine zemin hazırladığını belirterek, kaybedilen sıvı kaybının mutlaka gün içinde yerine konulması gerektiğini vurguladı. Alkollü ve gazlı içeceklerin sıvı kaybını arttırdığına dikkati çeken Gürtaş, içecek olarak çay ya da kahve yerine su içilmesinin önem taşıdığını ifade etti.

Gürtaş, kalp krizinin kalp kasını besleyen koroner arterlerden birinde oluşan yağ plağının aniden çatlaması ve üzerinde pıhtı oluşması sonucu arteri tıkaması ile meydana geldiğini anlattı. Tıkanan koroner arterin beslediği kalp kası bölgesinin öldüğünü belirten Gürtaş, krizin göğüse, kollara, boyuna vurabilen baskı şeklinde göğüs ağrısı, terleme, nefes darlığı, çarpıntı, baygınlık hissi gibi belirtilerin tek ya da bir arada görülmesiyle kendini gösterdiğini söyledi. Aşırı sıcakların da bunu tetikleyen önemli bir faktör olduğunu dile getiren Gürtaş, özellikle koroner kalp ile kalp kapağı sorunu bulunan hastaların aşırıcı sıcaklardan olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Gürtaş, kalp kapağında sorunu bulunan hastaların, yaklaşık yüzde 90'ının idrar söktürücü kullandığını, hastaların vücutlarındaki fazla su ve tuzu idrarla atabildiğini belirterek, ''Aşırı sıcaklarda, çok terleme ile tuz ve su vücuttan atılacağı için tuz kaybı artacaktır. Bu da halsizlik, bitkinlik ve ritm bozukluğuna yol açabilir'' diye konuştu.
 

''Su kaybı, kanı koyulaştırır"

Koroner kalp hastalarında ise kanın akışkan olmasının hayati önem taşıdığına dikkati çeken Gürtaş, söz konusu hastalara kanın akışkanlığının sağlanabilmesi için kan sulandırıcı ilaçlar verildiğini anlattı.

Gürtaş, koroner kalp hastalarının, aşırı sıcak havalarda çok terledikleri için 1-2 litrelik su kaybının kanı koyulaştırdığına dikkati çekerek, ''Bu, normalde çok kritik olarak değerlendirmeyecek darlıkta ortaya çıkabilecek pıhtının ciddi sağlık sorunlarına yol açmasına, hatta ölümle sonuçlanmasına neden olabilir'' uyarısında bulundu.

Koroner kalp hastalarının, aşırı sıcaklarda dışarda olmaması ve gerekli tedbirleri alması gerektiğinin altını çizdi.

Gürtaş, aşırı sıcaklarda alkol tüketimininden de kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, az az sık yemek yenilmesi, ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması, sebze ve meyve tüketilmesi önerisinde bulundu.
 

Kalbe faydalı besinler

Öte yandan, Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Demirtaş da kalp sağlığının korunmasında faydalı olan besinler hakkında bilgi verdi.

Buna göre, zeytinyağ, kalp sağlığı açısından oldukça en çok önerilen besinler içinde yer alıyor. Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını düşürüyor ve kan basıncını düzenliyor. Balık: Haftada 4 kez tüketilebiliyor. Balık tüketimi, kalp hastalığı riskini azaltıyor. Fındık: Fındık ve fındık yağı mono doymamış yağ asitlerini içerdiğinden her gün bir avuç fındık, kötü kolesterol (LDL) oranını düşürüyor, HDL gibi iyi kolesterolü de yükseltiyor. Fındık, damarları koruyan E vitamini içeriyor. Fasulye: Her gün 1 ya da fincan tüketilen kuru ve tane fasulye, kandaki kolesterol miktarını azaltacağından kolesterol gibi damarı tıkayan başka maddelerin birikmesini önlüyor. Ispanak: Kolesterolün damarlara yerleşmesini önlüyor, magnezyum ve potasyum gibi mineraller içerdiğinden kan basıncını düşürüyor. Domates: Antioksidan özelliği nedeniyle damarları serbest radikal hasarından koruyor. Havuç: Havuçta bol A vitamini ve beta karoten bulunuyor. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği üzerinde de olumlu etki ediyor. Sarımsak: Kanın pıhtılaşmasını azaltıyor ve kötü (LDL) kolesterolü düşürerek kalbin daha rahat çalışmasını sağlıyor. Soğan: Bol miktarda A ve B vitamini, bol miktarda fosfor, iyot, silis ve kükürt gibi maddeler içeriyor. Bu maddeler, kolesterolün oksitlenip damar duvarlarına zarar vermesini engelliyor. Muz: Potasyum, B6 vitamini ve Magnezyum içeriyor. Her ikisi de kalp sağlığı için çok önem taşıyor. Greyfurt: C vitamini deposu olarak gösteriliyor. Greyfurt, içeriğine pembe rengini veren madde sayesinde damar duvarlarını kolesterol tahribatından koruyarak, kalbin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. Elma: Kalp hastalıklarından koruyor. Elmadaki lif, kendini kolesterole bağlayarak kolesterolün damarlardan geçmesini önlüyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon