Atanan yanıyor

TSK'ye yönelik yargı operasyonlarının başladığı 2009 yılından bu yana Harp Akademileri Komutanlığı'na atanan hiçbir komutanın yüzü gülmedi.

Yayınlanma: 27.08.2013 - 07:19
Abone Ol google-news

TSK’nin gelecekteki komuta kademesini yetiştiren Harp Akademileri Komutanlığı, son yıllarda yapılan atamalar ile “kızak” komutanlığa döndü. TSK’nin en önemli eğitim kurumlarının başında gelen Harp Akademileri Komutanlığı’nın başına son 5 yılda atanan isimlerin yüzü gülmedi.

2009 yılında korgenerallikten orgeneralliğe terfi ederek Genelkurmay Plan Prensipler Başkanlığı’ndan Harp Akademileri Komutanlığı’na atanan ve halen GATA’da tedavi görmeye devam eden Orgeneral Nusret Taşdeler, Ergenekon Davası’nda müebbet hapse mahkûm oldu. Taşdeler’in 2010 yılında koltuğunu devrettiği Orgeneral Bilgin Balanlı Balyoz Davası’ndan 18 yıl hüküm giydi. Balanlı, 2011 yılında Hava Kuvvetleri Komutanı olmayı beklerken tutuklanmıştı. Harp Akademileri Komutanlığı koltuğu Balanlı’nın ardından Ağustos 2011’de dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’i ağırlamaya başladı. TSK içindeki en kıdemli orgeneral olması nedeniyle teammüllere göre Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilmesi beklenen Güner, hükümetin isteği üzerine Harp Akademileri Komutanı oldu. Güner, bir sene görev yaptığı bu koltuktan emekliye ayrılmasının ardından 28 Şubat Davası nedeniyle Ankara’ya sorguya çağrıldı. Mahkeme, Güner’in tutuksuz yargılanmasına hükmetti.

 

Yıldızı 1 eksildi

Güner’in ardından Harp Akademileri’nin komuta seviyesi 4 yıldızdan 3 yıldıza düştü. 2012 yılında Harp Akademileri’nin başına Korgeneral Raif Akbaş atandı. Akbaş, bu sene korgenerallikten orgeneralliğe yükselmek için birinci sırada bulunuyordu ama Yüksek Askeri Şûra, Akbaş’ı emekliye ayırdı. 1. Ordu Komutanlığı görevinden bu makama bu seneki YAŞ’ta atanan Orgeneral Yalçın Ataman da yine 28 Şubat Davası’nda tutuksuz yargılanıyor. Ataman, askeri teammüllere göre Jandarma Genel Komutanı olması beklenirken, hükümetin talebi üzerine Harp Akademileri Komutanı oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler