Avlanan balıklarının boy ölçümünde değişiklik

Orkinos ve Kılıç balıklarında boy ölçümünün çatal boy olarak yapılması gerektiğinden, "Balık boyu" tanımı çatal boy uzunluğu ölçümünü de kapsayacak şekilde değiştirildi.

Yayınlanma: 17.05.2013 - 09:40
Abone Ol google-news

30 kilogramdan daha az ağırlığa sahip veya çatal boy olarak 115 santimetreden (cm) küçük orkinosların avcılığı yasaklandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan "3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'de Değişiklik yapılmasına Dair Tebliğ" yürürlüğe girdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 18 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan, "3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ"de, Türkiye'nin de üyesi olduğu Atlantik Ton Balıklarını Koruma Uluslararası Komisyonu (ICCAT) tarafından alınan kararlara uyum sağlanması, tebliğin uygulamasında yaşanan bazı sıkıntıların giderilmesi ve netlik sağlanması amacıyla bazı maddelerde değişiklik yapıldı.

Bu kapsamda, Orkinos ve Kılıç balıklarında boy ölçümünün çatal boy olarak yapılması gerektiğinden, "balık boyu" tanımı çatal boy uzunluğu ölçümünü de kapsayacak şekilde değiştirildi. 30 kilogramdan daha az ağırlığa sahip veya çatal boy olarak 115 cm'den küçük orkinosların avcılığı yasaklandı.

Denizlerden ve içsulardan avcılık yolu ile elde edilen su ürünlerinin, karaya çıkış noktalarından itibaren ilk satışının yapıldığı yere, toptan satış merkezi, su ürünleri hali, soğuk hava deposu ve işleme tesisine naklinde "nakil belgesi" alınması zorunluluğu bulunuyor. Uygulamada yaşanılan sorun nedeniyle, daha önce zorunlu olmayan ilçe, büyükşehir ve belediye sınırları dahilinde yapılacak su ürünleri nakillerinde de belge alma zorunluluğu getirildi.

Yem amacı ile balık avcılığında kullanılacak su ürünlerini toplayacaklarla ilgili yeni düzenleme yapılarak, bu tür avcılık faaliyeti disipline edilerek yem balıklarının toplanacağı alanlar ile avcılığı yapılacak yem balıklarının neslinin korunması hedeflendi.
Projeye dayalı olarak kiraya verilen göletlerde de, doğal göl ve baraj göllerinde olduğu gibi, ticari amaçlı su ürünleri avcılığı zaman, boy ve tür bazında getirilen düzenlemelere tabi olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon