Avrupa'nın en büyüğü Galatasaray Odeabank

FIBA Kadınlar Avrupa Ligi final mücadelesinde Galatasaray Odeabank ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 58-69 yenerek Avrupa basketbolunun en büyüğü oldu.

Yayınlanma: 13.04.2014 - 15:39
Abone Ol google-news

FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde Galatasaray Odeabank ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 58-69 yenerek kupayı müzesine götürdü.

İki Türk takımını Rusya'nın Ekaterinburg kentinde karşı karşıya getiren tarihi finalde, sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe karşısında sahadan galip ayrılıp, kadın basketbolunda Avrupa'nın en büyük kupasının sahibi oldu.

Geçen sezon finalde UMMC Ekaterinburg'a yenilerek, Avrupa şampiyonluğundan olan Fenerbahçe, bu sezon da Galatasaray Odeabank karşısında finalde kaybetti. Sarı-lacivertliler, bu sezon FIBA Avrupa Ligi'ndeki ilk yenilgisini finalde aldı.

Karşılaşmaya iyi başlayan Galatasaray Odeabank, Işıl Alben'in basketleriyle 2. dakikayı 5-0 önde geçti. Fenerbahçe, hücumda sayı bulmakta zorlanırken, ilk basketini 2. dakika içinde Pondexter ile buldu. Işıl Alben'in basketlerine, Lyttle ve Bone da katkıda bulununca, sarı kırmızılılar, 6. dakikada farkı 10 sayıya (15-5) çıkardı. Galatasaray Odeabank, yaptığı etkili savunmayla rakibine kolay sayı bulma şansı tanımazken, Torrens ve Lyttle'in basketleriyle ilk periyodun bitiminde farkı 19 sayıya taşıdı: 26-7

Ünal Aysal'dan şampiyon basketbol takımına tebrik... Okumak için tıklayın

Fenerbahçe, ilk periyotta sadece Pondexter (5) ve McCoughtry (2) ile sayı bulabildi. İlk çeyrekte Galatasaray Odeabank, 2 sayılık atışlarda yüzde 71 (14-10), Fenerbahçe ise yüzde 20 (10-2) isabet oranı yakaladı. İlk çeyrekte sarı-kırmızılıların 12 ribaunduna, sarı-lacivertliler, 6 ribauntla karşılık verebildi.

İkinci periyotta toparlanan Fenerbahçe, maçta dengeyi sağlarken, Bibrzycka'nın 3 sayılık basketleriyle 15. dakikada farkı 13 sayıya (30-17) indirdi. Sarı-lacivertliler, bu periyotta rakibine 22-16 üstünlük sağlarken, ilk yarıyı Galatasaray Odeabank, 13 sayı farkla, 42-29 önde tamamladı.

<video:60283>

Euroleague'de Türk finali: Fenerbahçe - Galatasaray FOTO GALERİ

İkinci yarıya iki takım da top kayıpları yaparak başladı. Dört dakika içinde Fenerbahçe 1, Galatasaray Odeabank ise sadece 3 sayı üretirken, 24. dakika sarı-kırmızılıların 45-30 üstünlüğüyle geçildi. Sarı-lacivertliler, bu dakikadan sonra McCoughtry'nin basketleriyle aradaki farkı kapatmaya çalıştı. Periyodun son dakikası içinde Esmeral Tunçluer ve McCoughtry ile üst üste 2 üç sayılık basket bulan sarı-lacivertliler, farkı 7 sayıya (51-44) indirdi. Galatasaray Odeabank, fazla oyuncu değişikliği yapamamanın sıkıntısını yaşarken, üçüncü çeyrek sarı-kırmızılıların 53-44 üstünlüğüyle geçildi.

 Son periyoda iyi başlayan Fenerbahçe, Pondexter'ın basketleriyle aradaki farkı kapatmaya çalıştı. Galatasaray Odeabank, bu bölümde hücumda sıkıntı yaşayıp, top kayıpları yaparken, sarı-lacivertliler, 35. dakikada Esmeral Tunçluer'in serbest atışlardan bulduğu 3 sayıyla farkı 2 sayıya (55-53) kadar indirdi. Şebnem Kimyacıoğlu'nun üç sayılık basketiyle 36. dakikada skoru 58-53'e getiren sarı-kırmızılılar, ardından Lyttle ile 2 sayılık basket üretti ve farkı yeniden 7'ye çıkardı: 60-53.

Pondexter'in 3 sayılık basketiyle son dakikaya Galatasaray Odeabank'ın 4 sayı üstünlüğüyle (62-58) girildi. Bitime 1,5 dakika kala Şebnem Kimyacıoğlu yeniden sahneye çıkarak, uzak mesafeden önemli bir üç sayıyla sarı-kırmızılıların farkı yeniden 7 sayıya çıkarmasını sağladı: 65-58. Maçın son bölümünü de iyi oynayan sarı-kırmızılılar, sahadan 69-58 galip ayrılıp, Avrupa şampiyonluğunu elde etti.

Finalin en skorer ismi 19 sayıyla Galatasaray Odeabank forması giyen Lyttle oldu. Fenerbahçe'de Pondexter'ın 18 sayısı, galibiyete yetmedi.

Maç boyunca Fenerbahçe 13, Galatasaray Odeabank ise 19 top kaybı yaptı. Sarı-kırmızılıların 37 ribaunduna karşılık, sarı-lacivertliler 28 ribaunt alabildi. Üç sayılık atışlarda Fenerbahçe 24'te 6 (yüzde 25), Galatasaray ise 12'de 4 (yüzde 33,3) isabet oranıyla oynadı.

İki sayılık atışlarda ise Fenerbahçe yüzde 37,2 (43-16), Galatasaray Odeabank ise yüzde 54,8 (42-23) isabet oranı yakaladı.



Salon: DIVS

Hakemler: Jasmina Juras (Sırbistan), Alessandro Martolini (İtalya), Anne Panther (Almanya)

Fenerbahçe: Birsel Vardarlı 2, Pondexter 18, McCoughtry 12, Verameyenka, Holingsworth 2, Matovic, Bibrzycka 10, Yacoubou 2, Esmeral Tunçluer 10, Nevlin 2

Galatasaray Odeabank: Işıl Alben 9, Zellous 9, Torrens 9, Lyttle 19, Bone 10, Nevriye Yılmaz 4, Bahar Çağlar 3, Esra Şencebe, Şebnem Kimyacıoğlu 6, Yasemen Saylar

1. Periyot: 7-26

Devre: 29-42

3. Periyot: 44-53

 "MVP" Alba Torrens

Ekaterinburg kentinde düzenlenen Sekizli Final'in en değerli basketbolcusu (MVP) şampiyon Galatasaray Odeabank'ın İspanyol yıldızı Alba Torrens oldu.

Final maçı sonrasında düzenlenen kupa töreninde ödülünü alan Torrens, daha önce de 2011 yılında yine Ekaterinburg'un ev sahipliğinde düzenlenen FIBA Avrupa Ligi Dörtlü Final'inde o zamanki adıyla İspanya'nın Halcon Avenida takımıyla şampiyonluk kazanmış ve "MVP" seçilmişti.

MEMNUN ÇOK MUTLU

Galatasaray Odeabank Kadın Basketbol Takımı Antrenörü Ekrem Memnun, FIBA Avrupa Ligi Sekizli Final organizasyonunun finalinde Fenerbahçe'yi 69-58 yenerek şampiyonluğa ulaştıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Rusya'nın Ekaterinburg kentinde düzenlenen organizasyonda kupayı kaldıran sarı-kırmızılı takımın antrenörü, NTV Spor'a yaptığı açıklamada, turnuva boyunca müthiş bir oyun ortaya koyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Şu anda söyleyecek çok fazla söz yok. Müthiş bir basketbol oynadık. Her maç oyunumuzu ilerlettik. Turnuvanın en büyük favorisini eledik. Avrupa Ligi'nin tek namağlup takımını finalde yendik. Çok mutluyuz. Oyuncularımı yürekten kutluyorum. Müthiş karakterli bir takımım var. Her türlü övgüyü hak ediyorlar. Bütün başarı onların. Ben sadece onlara ağabeylik yaptım. Bütün Galatasaray camiasına hayırlı olsun."

Memnun, elde edilen şampiyonluğun kariyeri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu şampiyonluk 25 yıllık rüyamdı ve bugüne kısmetmiş. Oyunculara müthiş saygı duyuyorum, altın kalpli bir takımım var. Bana çok büyük saygı duydular. Liderliğimi kabul ettiler. Söylediğim şeyleri sorgulamadan, bütün güçleriyle yapmaya çalıştılar. Her şey onların" diye konuştu.

- Kaptan Işıl: "Şampiyon olduğumuz için çok mutluyuz"

Sarı-kırmızılı takımın kaptanı Işıl Alben ise kazandıkları şampiyonluktan dolayı mutlu olduklarını anlatarak, "Kariyerimin başında bana ne istediğimi sorsalar herhalde 'Galatasaray formasıyla bu şampiyonluğu kazanmak' derdim" ifadelerini kullandı.

Antrenör Ekrem Memnun'un kendisi için bir kahraman olduğunu dile getiren Işıl, "Şampiyon olduğumuz için çok mutluyuz. 2009'da kazandığımız Avrupa Kupası şampiyonluğundan sonra Avrupa'nın en büyük kupasını aldık. Ekrem ağabey, benim için gerçek bir kahraman. Kendisine hem benim adıma hem de takım adına çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Açıklaması sırasında duygulanan Işıl, konuşmakta zorlandığını söyleyerek, röportajın sonunda mutluluk gözyaşlarına engel olamadı.

'Kupa Avrupa Yakası'nda...'

Galatasaray Kulübü İcra Kurulu Başkanı Lutfi Arıboğan, basketbolda FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Final organizasyonunun finalinde Fenerbahçe'yi 69-58 yenerek şampiyonluğa ulaştıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

Rusya'nın Ekaterinburg kentinde düzenlenen organizasyonda kupayı kaldıran sarı-kırmızılı takımı yalnız bırakmayan Arıboğan, NTV Spor'a yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bugün hem Türk sporu hem de Galatasaray için çok özel bir gün. Murat Özyer'den başlayıp, Ekrem Memnun, takım kaptanı Işıl Alben ile tüm takımı kutluyorum. Basketbolcularımız müthiş bir mücadele gösterdi. Bir spor yöneticisinin yaşayabileceği en güzel günü yaşıyorum. Bu sezonu kadın basketbol takımımızın not alması lazım. Sezon içinde yaşanan sakatlıklar ve kısıtlı kadroya rağmen sonunda Avrupa kupası geldi."

Basketbolun Galatasaray Kulübü'nde örnek branş olduğunu aktaran Arıboğan, "Futbol dışı branşlarda bütün kulüplerin bütçe sıkıntısı var. Biz bunu doğru sponsorluk anlaşmalarıyla dengeliyoruz. Basketbol, kulübümüz içinde örnek branş. Basketbolu hem erkeklerde hem de kadınlarda Türkiye'nin genel spor anlayışından steril tutabildiğimiz için başarıda süreklilik var" diye konuştu.

Galatasaray Odeabank Genel Menajeri Müge Erdem ise finali iki Türk takımının oynadığını vurgu yaparak, "Kupa zaten Türkiye'nin olacaktı ama biz Avrupa yakasında kalmasını istiyorduk. Bunu başardık. Çok mutluluk verici bir olay. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık. İnşallah bundan daha güzel başarılara imza atarız. Camiamıza hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

"Biz çok güzel bir aileyiz" diyen Erdem, "Her şeyi kendi içimizde çok güzel çözebiliyoruz. Böyle bir ailede birlik ve beraberlik olunca başarılar geliyor" diyerek sözlerini tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler