‘Baba, hakkımızı almadan gelme’

Metal işçileri haklarımız verilmezse açlık grevine başlarız diyor; işçiler işverenin istediği 1 aylık süreyi de kabul etmedi.

Yayınlanma: 20.05.2015 - 05:59
Abone Ol google-news

Bursa’da metal işçilerinin başlattıkları eylem 6. gününe girdi. İşveren ücret konusunda söz vermezken 1 aylık süre istedi. İşçiler kabul etmedi. Sonuna kadar direneceklerini dile getiren işçiler talepleri yerine getirilmezse açlık grevine başlayacaklarını da bildirdi.

Eylemin sürdüğü Renault, TOFAŞ, Coşkunöz ve Mako fabrikalarında işçiler dün geceyi de fabrikalarda ve fabrika bahçelerinde geçirdi. Renault ve TOFAŞ fabrikalarının önü akşam tıklım tıklım doldu. İşçilerin eşleri, çocukları, kardeşleri, anneleri, babaları, akrabaları fabrikalara akın etti. Günlerdir evlerine gitmeyen işçiler yakınları ile fabrikayı çevreleyen demir parmaklıkların arkasından hasret giderdi. İşçiler bebeklerini de yine bu bahçe demirlerinin arasından kucakladı. Fabrikaların önü “görüş gününe” dönüşürken, bahçe demirleri de pankartlarla donatıldı. Bir çocuk babasına bahçe demirlerine astığı “İşçi babası hakkını almadan eve gelme” pankartı ile mesaj gönderdi. Bir baba da yine bahçe demirlerine astığı “Doğum günün kutlu olsun oğlum” pankartı ile oğlunun doğum gününü kutladı.

Görüşmeler sonuçsuz

İşçiler ile gerek Renault, gerek TOFAŞ işvereni arasında yürütülen görüşmelerden de dün sonuç çıkmadı. Ücret zammı konusunda söz vermeyen işveren 1 ay süre talep etti. Ayrıca Bosch’taki sözleşmenin yapılamayacağını savundu. İşçiler işverenin 1 aylık süre talebini, “Biz burada bekleyeceğiz” diyerek reddetti. İşçiler, metal işverenlerinin örgütü olan MESS’in zammı engellediğini de dile getirdi.

Günlük kayıp 1200 otomobil

Bu arada fabrikalarda üretimin durması nedeniyle işverenin zararı da katlandı. İşçiler Renault fabrikasında günde 1200 otomobil, TOFAŞ fabrikasında da günde 1050 otomobil üretildiği bilgisini verdi. TOFAŞ’ta 22 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek olan otomobil fuarı için hazırlanan yeni otomobilin de üretimin durması nedeniyle beklemeye alındığı öğrenildi. İşçiler işverenlerin zarar nedeniyle daha fazla dayanamayacakları yorumunu da yaptı.

TOFAŞ’ta eylem yapan işçilere akşam destek için gelenler fabrika önünde meşaleler yaktı. Fabrika içindeki işçiler ile dışarıda onlara destek verenler sık sık hep birlikte, “Güzel günler göreceğiz güneşli günler” sloganları attı.

Açlık grevi yaparız

İşçiler taleplerinin kabul edilmemesi halinde açlık grevine başlayacaklarını da dile getirdi. Bu arada TOFAŞ’ta rahatsızlanan işçiler de hastaneye gitmeyi kabul etmedi. İşyerini terk etmeyeceklerini dile getiren işçilere fabrika içerisinde serum takıldı. TOFAŞ’ta 8 yıldır çalışan bir işçi 1600 lira ücret aldığına işaret ederek, “En az 400 lira kira, faturalar da en az 400 lira. 500 lira da gıda harcaması. Çocuklar için de 300 lira. Ben bu ücretle nasıl geçineyim” diyerek tepkisini dile getirdi. 15 yıldır çalışan bir başka işçi de saat ücretinin 10 lira bile olmadığına dikkat çekti.

Bu arada otomobil yedek parça üretimi yapan Mako ve Coşkunöz’de üretimin durması nedeniyle başka illerdeki fabrikalarda da üretim aksamaya başladı. Kocaeli’ndeki bazı fabrikalarda da üretimin durduğu öğrenildi. Ayrıca bugün eylemin başka fabrikalara da sıçrayabileceğine dikkat çekildi.

Ford’da bekleyiş

Metal sektöründe başlayan eylemlerin ardından yedek parça sıkıntısı çeken Ford Otosan’ın Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında üretimi durdurabileceği belirtildi. Ford Otosan yönetiminden henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken çalışanlara gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildiği belirtildi: “Değerli çalışanlarımız, parça ikmalinde yaşanan kesintiler nedeniyle, ikinci bir duyuruya kadar, Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında üretim çalışması yapılamayacaktır... Çalışanlarımız 20 Mayıs 2015 çarşamba günü itibariyle izinli sayılacaklardır.”

 

İşçiler dört istekten vazgeçmiyor

İmzalanan toplusözleşmede Bosch işçileriyle aralarında aylık 500 liralık fark oluştuğuna dikkat çeken 4 fabrikadaki işçiler, aynı sözleşmenin kendileriyle de imzalanmasında kararlı olduklarını dile getirdi. Kendilerine yüzde 7 ile 10 arasında değişen oranlarda zam yapıldığına işaret eden işçiler buna karşın Bosch işçilerinin aldıkları zammın yüzde 65 olduğuna dikkat çekti. İşçiler, “Türk Metal Sendikası gitsin, Bosch’taki sözleşme diğer fabrikalara da uygulansın, hiçbir işçi işten atılmasın, işveren bu 3 talebi kabul ettiğini yazılı olarak bildirsin” şeklinde özetledikleri 4 talepten de asla vazgeçmeyeceklerini dün bir kez daha vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler