Benzin zammı Endonezyalıları sokağa döktü

Endonezya'nın yeni Cumhurbaşkanı Widodo'nun benzine zam kararı, Endonezyalıları sokaklara döktü.

Yayınlanma: 09.11.2014 - 16:12
Abone Ol google-news

Endonezya'da göreve yeni başlayan Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun benzin fiyatlarına zam yapılacağını açıklamasından sonra ülke genelinde başlayan protestolar devam ediyor.

İki senede ikinci kez benzine yapılan zammı kabul etmeyen Endonezyalılar, ülke genelinde protestolara başladı. Doğu Sulawasi'de bulunan Makassar eyaletinde toplanan yüzlerce öğrenci, hükümetin kararını protesto ederken polisle göstericiler arasında gerginlik yaşandı. Yüzleri maskeli öğrenci grubu, şehir merkezinde yolları kesti. Yolun ortasında lastik yakarak eylem yapan öğrenciler, trafik polislerine taş attı. Trafiğin aksaması ve göstericilerin eylemlerine devam etmesi üzerine olay yerine özel eğitimli motosikletli polisler gelerek göstericilere müdahale etti. Özel eğitimli polislerin biber gazlı müdahalesi üzerine eylem sona erdi.

Asgari ücretin yaklaşık 300 dolar olduğu Endonezya'da milyonlarca kişi ekonomik olduğu için motosiklet kullanıyor. Zam kararına en çok motosiklet kullanan öğrenciler tepki gösterdi.

Benzine zam kararının açıklanmasından sonra öğrenci protestolarının daha da artması beklenirken, Endonezya polisi ülke genelinde güvenlik önlemleri almaya başladı.

Meclise sunulacak tasarıya göre, ülkede fiyatı 50 sent olan devlet tarafından sübvanse edilen benzin piyasadan kaldırılacak, litresi 1 dolar olan normal benzine ise yaklaşık yüzde 50 zam yapılacak.

Geçen yıl 1 litre benzinin fiyatı 35'ten 50 sente çıkarılmıştı. Zam kararına tepki gösteren halk, polisle çatışmış, polis arabalarını ateşe vermişti. Endonezya'da 1998 yılındaki öğrenci hareketleri, 30 yıl iktidarda bulunan Devlet Başkanı Suharto'yu istifa etmeye zorlamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler