Bir füzeyle iki kuş birden

Fransız-İtalyan ortaklığı EUROSAM’la hava savunma füzesi anlaşması imzalayan Türkiye, ABD’den gelen Rus S-400’leri için gelen tepkiyi de önlemeyi amaçlıyor.

Yayınlanma: 06.01.2018 - 19:58
Abone Ol google-news

Avrupa ve Ortadoğu’da yeni bir silahlanma yarışı beklentisi oluştuğu dönemde Rusya ile S-400 uzun menzilli hava savunma füzesi alımı için anlaşma imzalayan Türkiye, bu konuda NATO müttefiki Fransa-İtalyan ortaklığı EUROSAM ile de girişimlerini ileri aşamaya taşıdı. Brüksel’de geçen kasım ayında yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, İtalyan ve Fransız mevkidaşlarıyla savunma alanında ortak çalışma amacıyla niyet mektubu imzalamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa ziyareti sırasında Savunma Sanayi Müsteşarlığı, EUROSAM ile Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-B Sözleşmesi’ni imzaladı. Sözleşme kapsamında Türkiye’den Aselsan ve Roketsan’ın konsorsiyumla ortak çalışması öngörülüyor. Türkiye, EUOROSAM’la yaptığı anlaşma ile müttefikleri ve ABD’den gelen tepkileri önlemeyi ve teknoloji kazanımı sağlamayı hedefliyor. Türkiye ayrıca önümüzdeki süreçte doğusunda ve batısında yaşanacak silahlanma karşısında hava savunma sistemlerini garantiye almak için çalışıyor. Konsorsiyumun ortakları Fransa ve İtalya’nın ise ortaklığa Türkiye’nin katılmasıyla kendileri açısından maliyetin düşürülmesini sağlayacakları ve geliştirilecek sistemin ihracat şansını artıracağı beklentisi taşıdıkları değerlendiriliyor.

‘Hisar’a devam

Türkiye’nin Hisar adlı kendi hava savunma sistemlerini üretmek için çalışmaları da ayrıca sürüyor. Bu kapsamda Türkiye, İtalya ve Fransa’nın geliştireceği sistemin 2020’lerin ortalarında üretilmesi öngörülüyor. Üretilecek sistemin hayalet uçaklara, insansız hava araçlarına ve füzelere karşı koruma sağlaması hedefleniyor. EUROSAM, “Mamba” olarak bilinen SAMP-T sistemini üretiyor. Aynı anda 100’ü aşkın hedefi izleyebilen sistemin irtifa menzili 100 kilometre, alan menzili ise 600 kilometrenin üzerinde. Her bataryasında 8 füze başlığı taşıyan sistem aynı anda 48 füze fırlatabiliyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler