"Böcek" soruşturmasında TÜBİTAK skandalı
Başbakan’ın çalışma ofisinde bulunduğu iddia edilen böcekle ilgili yürütülen soruşturmada müthiş iddialar.
Başbakan’ın çalışma ofisinde bulunduğu iddia edilen böcekle ilgili süren soruşturmanın detaylarıyla ilgili çarpıacı iddialar: TÜBİTAK raporu değiştirilerek dün gözaltına alınan polislerin şüpheli yapılabilmesi için böceğin üretim tarihi erkene alındı. MİT böcek aramasını kamera kaydına almadı. Tutanak tutulmadı. Üç savcının ‘hukuki’ bulmadığı için yapmadığı operasyonu dördüncü savcı olarak görevlendirilen Durak Çetin 2 yıl 6 ay sonra başlattıBugün gazetesinde yer alan haber şu şekilde:
Başbakan'ın ofisinde bulunduğu iddia edilen böcekle ilgili 12 emniyet mensubu için gözaltı kararı alındı.Soruşturma skandal uygulamalara sahne oldu. Önce HSYK'nın atadığı savcılar, ardından polisleri şüpheli göstermek için TÜBİTAK raporları değiştirildi.
'Erdoğan' operasyonu başladı
Başbakan’ın çalışma ofisinde bulunduğu iddia edilen böcekle ilgili soruşturmanın skandal detayları gün yüzüne çıkmaya başladı. TÜBİTAK raporunun değiştirilerek dün gözaltına alınan polislerin şüpheli yapılabilmesi için böceğin üretim tarihinin erkene alındığı öne sürüldü. Üstelik MİT’in böcek aramasını kamera kaydına almadığı, tutanak tutulmadığı da anlaşıldı. Üç savcının ‘hukuki’ bulmadığı için yapmadığı operasyonu dördüncü savcı olarak görevlendirilen Durak Çetin 2 yıl 6 ay sonra başlattı.
HUKUKSUZ OLUR UYARISI
Tartışmalı soruşturma birbiri ardına gerçekleştirilen skandal uygulamalara sahne oldu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) bu dosyaya bakan üç savcıyı daha önce değiştirdi. Bu üç savcı “yeterli delil bulunmaması ve mevcut delillerin toplanmamış” olması gibi gerekçelerle ‘soruşturmanın hukuksuz’ olacağını belirterek işlem yapmadı.
Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu maddesiyle yetkili Durak Çetin dördüncü savcı olarak dosya için görevlendirildi. Son operasyon Savcı Çetin’le gerçekleştirildi.
ELİYLE?KOYMUŞ?GİBİ?BULDU
Başbakanlık’ta görevli koruma polisleri Başbakan’ın Keçiören’deki çalışma ofisi ile Söğütözü’ndeki AK Parti Binası’ndaki ofisinde 24 Kasım 2011 tarihinden bir gün sonra yani 25 Kasım 2011’de de Başbakanlık resmi çalışma ofisinde böcek araması yaptı.
Bu aramalarda herhangi bir böcek unsuruna rastlanmadı. Ancak 28 Aralık 2011’de Milli İstihbarat Teşkilatı ekibi aniden ve ilk kez böcek araması talep etti. Eliyle koymuş gibi üçlü priz içinde dinleme cihazını buldu. Arama sırasında MİT görevlileri dışında sadece Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank’ın hazır bulunduğu öğrenildi.
KAYIT YOK TUTANAK YOK
Böcek araması sırasında kamera kaydı yapılması ve tutanak tutulması gerekirken MİT ekibinin aramayı kamerayla kayda almadığı ve tutanak tutmadığı öne sürüldü. Ayrıca olay yerinde parmak izi ve DNA kalıntısı gibi delil araması yapılmadı.
Hayati delil ve bilgilerin MİT tarafından toplanmaması şüphe doğururken, bulunduğu öne sürülen böcek, incelenmesi için TÜBİTAK’a gönderildi. Savcılığa suç duyurusunda da bulunulmadı.
BİR YIL SONRA GÜNDEMDE
Başbakan olaydan 1 yıl sonra katıldığı bir televizyon programında konuyu gündeme getirince savcılık soruşturma başlattı. Bulunduğu iddia edilen cihazı TÜBİTAK incelemeye aldı. TÜBİTAK uzmanları cihaz üzerindeki silikonların 4-8 Aralık 2011’de donduğunu belirledi. Bu durum 24-25 Kasım’da arama yaptığı halde böceği bulamayan polislere yöneltilen tüm suçlamaları çökertti. Çünkü polislerin arama yaptığı tarihlerde henüz cihaz üretilmemişti.
MİT’TEN USULSÜZ TALEP
İddiaya göre TÜBİTAK’tan istenilen raporun çıkmaması üzerine yeni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kurumdan yeni bir rapor yazmasını istedi. Yapılan baskılar nedeniyle uzman ekip istifa etti. Art arda yapılan operasyonlarla yönetimin yenilenen TÜBİTAK’ın uzman kadrosu tamamen değiştirildi.Ardından savcılık soruşturmasındaki bir dosya için talep yetkisi sadece savcıda olmasına rağmen MİT devreye girerek usulsüz şekilde TÜBİTAK’tan yeni bir rapor hazırlanmasını talep etti.
RAPOR HECELEME EKİBİNDEN
MİT’in talebi üzerine hazırlanan yeni raporla cihazın üretim tarihi öne çekildi. Koruma polisleri böylece şüpheli duruma düşürüldü. Raporla dinleme cihazının üretim tarihini erkene çeken ekibin Başbakan Erdoğan ile Bilal Erdoğan’ın yaptığı konuşmaya “heceleme yöntemiyle montaj raporu veren ekibin” aynı olması dikkat çekti.
İşte o isimler:
Dün gerçekleştirilen operasyonda 12 emniyet görevlisi hakkında gözaltı kararı alındı. Polislerin evlerinde arama yapıldı. Gözaltı kararı alınan polisler şu isimlerden oluştu: Eski Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Mehmet Y., Başbakan Erdoğan’ın eski koruma Müdürü Zeki Y. 3’üncü sınıf Emniyet Müdürü Ali Ö., 4’üncü sınıf Emniyet Müdürleri Serhat D ve Sedat Z., Emniyet Amiri Ahmet T., Komiser Enes Ç., Polis memurları İbrahim S., Hurşit, G., Harun Y., Seyit S., İlker U.
TÜBİTAK BİLGEM eski Daire Başkanı Dr. Hasan Palaz, 5 Şubat 2014’te görevden alınmasının ardından yaptığı açıklamayla rapor baskısını deşifre etmişti. Palaz, “İstedikleri şekilde bir rapor hazırlamamı talep ettiler. Kabul etmeyince baskı başladı ve görevden alındım” demişti.
BİLGİ VERİLDİ
Bilimsel incelemeler ve analizlerin sonucu hazırladığı raporu 2012 yılı Ocak ve Mart aylarında MİT’e teslim ettiğini belirten Palaz, ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu’na bilgi verdiğini ve uzmanlık görüşünü açıkladığını aktarmıştı. Palaz, “Kasım 2013’te Başbakanlık Teftiş Kurulu’na aynı konu ile ilgili tekrar çağrıldım ve yeniden bilgime başvuruldu. TÜBİTAK’ta yapılan test ve analiz çalışmalarını anlattım. Bu görüşmeden anladığım TÜBİTAK raporundan çıkan bilimsel ve objektif sonuçların “beklentiyi” karşılamadığıydı” ifadelerini kullanmıştı.
“TARİHİ DEĞİŞTİR”
Palaz, etkili bazı kişilerin kendisinden raporu tekrar istenen şekilde hazırlayıp sunmasını aksi takdirde görevden alınacağını söylediklerini belirtmişti. Palaz açıklamasında, “Tarafıma ifade edilen ‘beklenti’ böceğin kullanıma girdiği tarihin gerçek tarihten başka bir tarih olarak değiştirilmesiydi. Yani raporda masa başı tahrifat yapmam istendi. Aksi halde ‘birilerinin adamı’ olarak fişlenip görevden alınacağım belirtildi” şeklinde konuşmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza