Brad Pitt'in yemenisini yapan Türk

Ünlü ''Truva'' filminde Brad Pitt'in giydiği yemeniyi de yapan yemeni ustası Cem Dikici, yemeni yapımının çırak yetişmediği için azaldığından şikayetçi.

Yayınlanma: 26.04.2010 - 07:56
Abone Ol google-news

Gaziantep'te yaşayan yemeni ustası Cem Dikici, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarıyla ilgili fuara katılmak için geldiği Tekirdağ'da yemeninin unutulmaya yüz tutan bir Türk sanatı olduğunu belirterek, Osmanlı döneminde yaygın olarak kullanılan bu ayakkabının ayak sağlığına uygun olduğunu, içi deri olduğu için ayağın terlemesini önlediğini, yapısını bozmadığını ifade etti.

Üretilen yemenilerin tamamen el işi olduğunu bildiren Dikici, yemeninin Gaziantep halkının kullandığı yöresel bir ayakkabı olduğunu belirtti.

Yemeni yapımının çırak yetişmediğinden giderek azaldığını kaydeden Dikici, şöyle konuştu:
''Yemenileri daha modernize hale getirerek üretiyoruz. Ancak yemeni üretimi için çok fazla talep gelmiyor. Sadece turistlerin ilgisini çekiyor. Gaziantep'teki Yemenici Hayri Usta atölyesinin çalışanları olarak bu sanatın son temsilcileriyiz. Bu sanatı sürdüren 4. kuşağım. Ancak, yemeni sanatı artık unutulmaya yüz tutmaya başladı. Çünkü yeni eleman yetişmiyor. Bu sanatın sürdürülmesi adına Kültür ve Turizm Bakanlığı bizi destekliyor. Yemenileri tanıtarak Türk halkının beğenisine sunuyoruz.''


Truva ve Harry Potter filmlerine yemeni üretimi

Dikici, yemenileri Harry Potter ve Truva filmleri için de ürettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''ABD'den bu filmlerin kostümleri için bizimle temasa geçildi. Truva filminde Brad Pitt'in giydiği ayakkabıyı üretebilmek için İtalya'da toplam 10 firma seçmelere girdi. Ancak seçmeleri biz kazandık ve üretimi yaptık. Truva filmi için bin 500, Harry Potter filmi için bin 100 adet yemeni ürettik. Truva filminde Brad Pitt'in giydiği yemeniyi 15 ustamızla geceli gündüzlü çalışarak 5 günde tamamladık.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler