Bu oyuncudan başkasıyla çalışmam

Sinema tarihinde pekçok ünlü yönetmen, filmlerinde aynı oyuncularla çalışmayı tercih ediyor. Yönetmenleriyle ayrılmaz ikili oluşturma rekorunu ise John Ford'un 21 filminde rol alan western türünün efsane ismi John Wayne elinde bulunduruyor.

Yayınlanma: 17.05.2010 - 08:42
Abone Ol google-news

Sinema dergisi Empire'ın İngiliz edisyonunun derlemesine göre, sinema dünyasının tanınmış rejisörleri filmlerinde sürekli aynı oyuncularla çalışıyor. Sinemanın birbirinden ayrılmayan yönetmen-oyuncu ikilileri şöyle:

-John Ford-John Wayne (21 film): Sinema tarihinin neredeyse bütün önemli western filmlerine imza atan ikili, ''The Searchers'' adlı yapımla zirveye çıktı. Aslında siyasi görüşleri dahil her konuda zık olan ikili, Hollywood'da ayrılmaz bir ikili haline geldi. Belki de başarılarının sırrını buna borçlu olan Ford ile Wayne, 24 yıl boyunca birlikte çalıştı. Yönetmen Howard Hawks ile de başarılı filmlere imza atan Wayne, Henry Hathaway'in yönettiği ''True Grit'' filmiyle de Oscar kazandı.

-Akira Kurosawa-Toshiro Mifune (16 film): Japonya'nın en ünlü yönetmeni olarak tanınan Akira Kurosawa'nın favori oyuncusu ise Toshiro Mifune idi. ''7 Samuray'' adlı filmleriyle başarının zirvesine çıkan ikili, 16 filmde birlikte çalıştı. Oyuncu Mifune, ''En çok Kurosawa'' ile yaptığım filmlerle gurur duyuyorum'' derken, efsane yönetmen de onun için ''o görülmemiş bir yetenek'' sözleriyle gözde oyuncusuna hayranlığını dile getirdi.

-Ingmar Bergman-Liv Ullmann (9 film): İsveçli yönetmen ve oyuncu, 9 filmde birlikte çalışırken, bu beyazperde beraberliği Liv Ullmann'ı ''feminist ve kültürel bir ikon'' haline getirdi. 1970'li yıllarda sinema perdesinde fırtına gibi esen ikili, 1973 yapımı ''Bir Evlilikten Manzaralar-Scenes from a Marriage'' ile hafızalara kazındı. Ullmann da kariyerinin ilerleyen dönemlerinde yönetmen koltuğuna oturdu.

İki efsane bir arada

-Martin Scorsese-Robert de Niro (9 film): Robert de Niro'yu sinema dünyasında efsaneleştiren yönetmen Martin Scorsese, ünlü oyuncu ile ''Taksi Şoförü-Taxi Driver'', ''Kızgın Boğa-Raging Bull'' ve ''Sıkı Dostlar-Good Fellas'' gibi başyapıtlara imza attı. 1970'lerde birlikte çalışmaya başlayan ikili, 9 filmde bu işbirliğini sürdürdü. Robert de Niro'yu kariyerinin doruğuna çıkarmasıyla tanınan yönetmen, son yıllarda da ünlü aktör Leonardo DiCaprio ile ayrılmaz bir ikili oldu.

-George Cukor-Katharine Hepburn (8 film): ''Philadelphia Hikayesi-The Philadelphia Story'' filmiyle en parlak dönemlerini yaşayan ikili, ''Küçük Kadınlar-Little Women'' ve ''Adam's Rib'' filmleriyle de büyük başarı elde etti. ''Kadın filmlerinin yönetmeni'' olarak da tanınan George Cukor, 8 filminde Hepburn'ü kamera karşısına geçirdi.

-Tim Burton-Johnny Depp (7 film): Tim Burton'ın en çok tartışılan, en duygusal ve en farklı filmi olan ''Makas Eller-Edward Scissorhands'', Johnny Depp'i de televizyon dizilerinin yakışıklı yüzü olmaktan çıkarıp gerçek bir oyuncu haline getirdi. Birlikte çalıştıkları filmler arasında ''Ed Wood'' ile ''Charlie ve Çikolata Fabrikası'' adlı yapımlarla öne çıkan Burton-Depp ikilisi, 7 filmde ortak çalışma sergiledi. Karanlık bir ortamda ince ve kara mizah ürünü esprilerle örülü filmlere imza atan ikiliden Johnny Depp, son dönemlerde ''Karayip Korsanları'' serisiyle parlarken, Burton için Johnny Depp ile yaptığı çalışmalar halen ''en iyi filmleri'' olarak nitelendiriliyor.

Onun vazgeçilmezi de George Clooney

-Steven Soderbergh-George Clooney (6 film): ''Ocean's 11'', ''Ocean's 12'' ve ''Oceans 13'' filmlerinde işbirliği yapan Soderbergh-Clooney ikilisi, ''Solaris'' ile ''Out of Sight'' filmleriyle de büyük ilgi gördü. Beyazperdedeki başarıları bir araya geldikten sonra ivme kazanan ikili, aynı zamanda özel yaşamlarında da dostluklarını sürdürüyor. Son yıllarda kendisi de yönetmen koltuğuna oturan Clooney, sıkı dostunun yolunda hızla ilerliyor.

-Ridley Scott-Russell Crowe (5 film): ''Gladyatör'' filminde buluşan ikili, ''Body of Lies'' ve ''American Gangster'' filmlerinde de önemli başarılara imza attı. Avustralyalı ünlü yıldız, son olarak yine Scott'ın yönettiği ''Robin Hood'' isimli yapımda kamera karşısına geçti. Bu filmde rol alan Cate Blanchett, ikilinin bizzat tanık olduğu dostluğunu, ''Kesinlikle birbirlerine hayranlar. Aynı zamanda da yarışıyorlar ve bazen biri, bazen de diğeri kazanıyor'' sözleriyle anlattı.

Beyazperdede Latin ateşi

-Pedro Almodovar-Penelope Cruz (4 film): Luis Bunuel'den bu yana İspanyol sinemasının yetiştirdiği en önemli yönetmen olan Pedro Almodovar, yine son yıllarda aynı ülkeden çıkan en ünlü yıldız olan Penelope Cruz ile 4 filmde birlikte çalıştı. ''Volver'', ''Broken Embraces'' ve ''All About My Mother'' adlı başarılı yapımlara imza atan ikili, birlikte çalışırken kimyalarının çok uyduğunu belirtiyor. Almodovar filmlerinin güçlü kadın karakterlerine birebir uyan Cruz, Woody Allen ile ''Vicky Cristina Barcelona'' adlı filmde yaptığı işbirliğiyle de Oscar ödülünü kucakladı.

-Steven Soderbergh-Julia Roberts (4 film): Soderbergh'in Clooney'den sonraki en gözde oyuncusu hiç kuşkusuz Julia Roberts. ''Erin Brockovich'' filmiyle Roberts'a Oscar kazandıran Soderbergh, ''Oceans'' serisinde de ünlü yıldızla çalıştı. Birlikte çalıştığı oyuncularda bazı kriterler gözettiğini dile getiren Soderbergh, gözde oyuncusu olmaya giden yolu ise, ''Ben bakarım ve karar veririm. Çalışmaya başladıktan sonra ise onları yalnız bırakırım, karışmam. İşlerine devam ederler'' sözleriyle açıklıyor.

Brad Pitt'i yaratan adam

-David Fincher-Brad Pitt (3 film): Sinema dünyasına adım attığında fiziğiyle ön plana çıkan Brad Pitt, ''Yedi-Seven'' isimli David Fincher filmiyle bu rollerin dışına çıktı. Bu yapımda gerçek bir oyuncu olduğunu gösteren Brad Pitt, ''Dövüş Kulübü-Fight Club'' adlı Fincher filmiyle de ikinci büyük sıçramasını yaptı. ''Benjamin Button'' filminde de birlikte çalışan Fincher ve Pitt, 3 başarılı yapımla tam bir ekip olduklarını gösterdi.

-Quentin Tarantino-Uma Thurman (3 film): Güzel yıldız Uma Thurman'ın oyun gücü de sinema dünyasının farklı yönetmeni Quentin Tarantino ile yolu kesişince anlaşıldı. ''Ucuz Roman-Pulp Fiction'' filminde ilk kez Tarantino ile çalışan Thurman, ''Kill Bill'' serisiyle de kariyerinin doruğuna çıktı. Kanlı sahnelerle dolu filmleri zekasıyla yoğurup adeta masalsı bir dille beyazperdeye aktaran yönetmenin ''Kill Bill'' serisindeki ilham perisi ise hiç kuşkusuz Uma Thurman. İkilinin ''Kill Bill 3'' filmi üzerinde çalıştığı ise Hollywood kulislerinden gelen söylentiler arasında yer alırken, söylentisi dahi sinemaseverleri heyecanlandırmaya yetiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler