Bütçe dikiş tutmuyor (15.08.2017)

Temmuzdaki 1 milyar liraya yakın fazla da başkanlık referandumu öncesi yapılan düzenlemelerin yükünü hafifletmedi. Bütçe 24.3 milyar lira açık verdi.

Bütçe dikiş tutmuyor (15.08.2017)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.08.2017 - 22:31

Hükümetin ekonomiyi destekleme gerekçesiyle birçoğunu referandum öncesinde yaşama geçirdiği düzenlemeler nedeniyle bütçe açık vermeye devam ediyor. Ocak-temmuz döneminde bütçe 24.3 milyar lira açık verirken, Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomiyi destekleyici uygulamaların sona ermesiyle birlikte bütçe açığındaki artışın azalacağını savundu. Temmuz ayında bütçeden yapılan “örtülü ödenek” harcamaları da 90.2 milyon lira oldu.

Maliye Bakanlığı, temmuz ayında bütçeden yapılan harcamaları gösteren tabloları yayınladı. Buna göre, temmuz ayı ile ocak-temmuz dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçları özetle şöyle:

Yine açık: Temmuzda bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.3 artarak 52.5 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 21.5 artarak 51.5 milyar lira oldu. Ocak-temmuz döneminde ise bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7 artışla 351.7 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 18.9 artışla 376 milyar lira olarak gerçekleşti.

Vergiler kurtardı: Temmuzda vergi gelirleri tahsilatı yüzde 27.6 artarak 46 milyar 63 milyon lira oldu. Ocaktemmuz döneminde ise vergi gelirleri yüzde 15.6 artışla 292 milyar 134 milyon lira olarak gerçekleşti.

İyileşmenin göstergesi vergi: Bütçenin temmuzda fazla verdiğine dikkat çeken Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu iyileşmenin 15 Temmuz darbe girişiminin etkisinin bertaraf edilmesi ile ekonomideki hızlı toparlanmanın bir göstergesi olarak vergi gelirlerinde kendisini gösterdiğine işaret etti. Ağbal, vergi gelirlerinin normal patikasına döndüğünü, yapılandırma yasalarından kaynaklı tahsilatların da etkisi ile temmuzda vergi gelirlerinin yüzde 27.6 oranında arttığına dikkat çekti.

Azalacak umudu: Maliye Bakanı Ağbal, ocak-temmuz dönemindeki açığın “ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının” etkisinden kaynaklandığını, bunun 9 milyar TL’sinin sosyal güvenlik primlerinin yılın son üç ayına ertelenmesiyle oluştuğunu bildirdi. Ağbal, önümüzdeki dönemde ekonomiyi destekleyici uygulamaların sona ermesiyle açıtaki artış trendinin azalacağını savundu.

Milletvekilleri için harcamalar: Bütçeden temmuzda milletvekillerinin zam, tazminat ve ödenekleri için 32.9 milyon lira harcama yapıldı.

Güvenlik harcamaları: Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları temmuz ayında 557.6 milyon lira oldu. Yıl başından beri yapılan harcamaların toplamı 3.3 milyar lira oldu. “Örtülü” 1.2 milyara ulaştı: Nereye harcandığı açıklanmayan, bütçe giderleri içerisinde de “gizli hizmet giderleri” olarak gösterilen “örtülü ödenekten” temmuz ayında 90.2 milyon lira harcama yapıldı. Yıl başından bu yana “örtülü ödenekten” yapılan harcamaların toplamı da 1.2 milyar liraya çıktı.

Kira harcamaları arttı: Kiralar için devletin kesesinden temmuz ayında yapılan harcamalar arttı. Haziranda bu kalemden 93.4 milyon lira harcama yapılırken, temmuz da rakam 119.6 milyon liraya yükseldi. Taşıt kiralamaları için 42.9 milyon lira harcama yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler