Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 548 TL

Türkiye Kamu-Sen, Mayıs ayında çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 548 TL olarak gerçekleştiğini, söz konusu ayda 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırının ise 3 bin 129 TL olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 10.06.2011 - 08:12
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı Mayıs ayı asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 548 TL'ye yükseldi. Nisan ayında 3 bin 41 TL olan dört kişilik ailenin asgari geçim sınırı ise Mayıs ayında yüzde 2.88 oranında artarak 3 bin 129 TL'ye yükseldi. Nisan ayında bin 160 TL olan açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 1.66 oranında arttı ve bin 180 TL'ye çıktı.

Araştırmada, ev kirası 497.2 TL, aylık gıda gideri ise 764.2 TL olarak belirlendi.
 

Gıda ve barınma için bin 261 TL harcanıyor

Türkiye'de 4 kişilik ailenin yalnızca gıda ve barınma için harcamak zorunda olduğu tutar bin 261.35 TL olarak hesaplandı. Araştırmada, ortalama bin 545 TL olan memur maaşının yarısının yalnızca gıda harcamalarına, üçte birinin de kiraya gittiği belirlendi. Buna göre bir memur, Mayıs ayında ortalama maaşının yüzde 81.64'ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Ailenin diğer ihtiyaçları için ise geriye maaşın yalnızca yüzde 18.4'ü kaldı.

Memurlar, Mayıs ayında ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını, maaşlarından kalan 283 TL ile karşılamaya çalıştı. Buna göre Nisan ayında gıda ve kiradan sonra elinde 346 TL'si kalan memur, Mayıs içinde 63 TL daha fakirleşti.
 

Maaşlardaki bir aylık erime, ortalama yüzde 4 olarak hesaplandı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, araştırmanın yalnızca memurların değil, Türk halkının genelinin içinde bulunduğu "içler acısı hali" ortaya koyduğunu belirtti. Koncuk; memur maaşlarına 6 ay için yüzde 4 artış yapıldığını ancak Mayıs ayında, özellikle gıda ve giyimde ortaya çıkan enflasyon nedeniyle, memur maaşlarının bir ay içinde yüzde 4 eridiğini belirtti. Koncuk, hükümetin 9 yıldır, memur maaşlarının erimesine göz yumduğuna vurgu yaparak, "Memuru 283 TL ile geçinmeye mahkûm edenler, kendileri bu parayla geçinmek zorunda kalsalardı ne demek istediğimizi daha iyi anlarlardı" dedi. Koncuk açıklamasında, "Memur maaşları Mayıs ayı enflasyonu karşısında uçup gitti. Memurlar, enflasyona tuş oldu. Yetkililerin memurları sefalet ücreti ile yaşamaya mahkûm etmek gibi bir niyeti varsa, bu hayallerinden derhal vazgeçsinler" şeklinde konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler