Çektiği "selfie" olay oldu: 'Telif hakkı maymuna ait'

İngiliz vahşi yaşam fotoğrafçısı David Slater, makinasını alıp kendi fotoğrafını çeken maymunun fotoğraflarını kullanan Wikimedia sitesinden telif hakları kendisine ait olduğu gerekçesiyle fotoğrafları kaldırmasını istedi. İnternet sitesi ise "fotoğrafların telif hakkının maymuna ait olduğunu" savundu.

Yayınlanma: 07.08.2014 - 14:09
Abone Ol google-news

İngiliz vahşi yaşam fotoğrafçısı David Slater'in, Endonezya'da makak türü maymunların yaşamlarını fotoğraflarken bir maymunun makinayı alıp kendisini çektiği görüntüler, fotoğrafları yayınlayan "Wikimedia" sitesiyle ünlü fotoğrafçıyı karşı karşıya getirdi.

David Slater, 2011'de gittiği Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda nesli tükenmek üzere olan makak türü maymunların yaşamlarını fotoğraflarken, bir maymun makinayı alıp yüzlerce fotoğraf çekmiş, rastgele çekilen fotoğraflardan birkaçı maymunun kendisi olunca, ortaya ilginç görüntüler çıkmıştı.

Slater'in makinasını alan maymunun çektiği fotoğrafların birçoğu bulanık olmasına rağmen birkaçı ise gayet kaliteli çekilince, fotoğrafçı dünya çapında ün yapmıştı.

Davit Slater'i şöhrete kavuşturan olayın hikayesi hayli ilginç; Slater, fotoğraf makinasını otomatik ayarlara alıp maymunların ortasına bırakınca, meraklı maymunlardan biri makinayla oynamaya başlıyor. Deklanşör sesi hoşuna giden maymun defalarca düğmeye basarak, rastgele kendi fotoğraflarını çekiyor.

Bu fotoğrafları yayınlayan "wikimedia" sitesinden, "telif haklarının kendisinde olduğunu" belirterek fotoğrafların kaldırılmasını isteyen Slater, ilginç bir cevapla karşılaştı. Fotoğraflarını izinsiz kullanan Amerika tabanlı siteyi defalarca uyaran Slater, internet sitesinden gelen "fotoğrafların telif hakkı fotoğrafları çeken maymuna aittir" cevabıyla zor durumda kaldı.

Wikimedia sitesi, "fotoğrafların David Slater tarafından çekilmediği ve maymunun kendisi tarafından fotoğraflandığı için teknik ve hukuksal olarak fotoğrafların anonim olduğunu" savunarak Slater'in yaptığı tüm başvuruları reddetti.

İnternet sitesinden gelen savunmaya karşılık hukuki yollara başvurmaya hazırlanan Slater'in, şimdiye kadar bu konu için 17 bin dolar harcadığı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler