Cemaatin önünü özelleştirme açtı
Eski Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Öztaşkın’a göre, FETÖ’ye yönelik operasyonların sürdüğü Petkim’de özelleştirmelerin ardından cemaat etkisi arttı.
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut’un geçen hafta gözaltına alınmasının ardından, yapılan sorgu ve tahkikat sonucunda Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Petkim’de de yoğun yapılanma içerisinde olduğu tespit edildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin dün sabah yaptıkları operasyonda, haklarında gözaltı kararı verilen 31 kişiden 16’sı gözaltına alındı.
Kadrolar dolduruldu
Petrol-İş Sendikası’nın eski genel başkanı Mustafa Öztaşkın, Petkim’in özelleştirilmesinin ülke ve toplum yararına olmadığı yönündeki değerlendirmelerinin, bugünkü tabloda daha net anlaşılabileceğini vurguladı. Özelleştirmenin ardından, petrokimya alanında kendini ispatlamış isimler yerine, işin uzmanı olmayanların cemaat gibi yapılanmalar altında kadroları doldurduğunu belirterek, “Bu yapılanmalar Petkim’de, lojman dağıtımlarına kadar belirleyici rol oynadı” dedi.
Özelleştirme öncesi gerek Aliağa, gerekse Türkiye’nin birçok noktasında eylemler yapılırken, Danıştay’ın “satışta kamu yararı yoktur” görüşü de dikkate alınmadı. Petkim, şimdi Fethullah Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonlarla anılıyor.
Liyakat esas alınmadı
Öztaşkın, Petkim’i alan Socar grubunun, devirden bugüne kadarki süreçte liyakat esaslarına dikkat etmeden yönetici, çalışan görevlendirdiğini de belirterek şu yorumu yaptı:
“İşi bilen, bu alanda kendini yetiştirmiş ispatlamış petrokimyacılar yerine işin ehli olmayan, siyasi anlamda bugün karşımıza çıkan cemaat gibi yapılanmalar altında yönetici kadrolarının belirlenmesi sonucu, ciddi zafiyetler yaşamıştır. Gerek işe almada gerek terfilerde cemaat referans olarak kullanılıyordu. Yönetim kadrolarının belirlenmesinden tutun formenlik düzeyindeki alt kadro atamalarına hatta lojman dağıtımlarına kadar belirleyici rol oynadılar. 17-25 Aralık operasyondan sonra kurulan Pak Petrol-İş Sendikası’nın genel merkezi de İzmir’deydi. Bunu, Petkim’deki güçlerine İzmir’de kurduklarını düşünüyoruz. Petkim’de işe alımlara uzun süre itiraz ediyorduk. Son 8-10 yıla baktığımızda, alımların İzmir dışından olduğunu çok net görürüz. Yıllardır bu itiraz ve çekincelerimizi ortaya koyduk. Özelleştirmeden sonra cemaatin etkisi daha da arttı.”
Öte yandan şirketin kurumsal iletişim yöneticisi Serkan Aksüyek, 31 Temmuz itibarıyla görevinden ayrıldığını bildirdi.
Parça parça satıldı Petkim, 1965’te Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığ (TPAO) öncülüğünde kuruldu. Petkim’in ikinci kompleksi Aliağa, 1985’te işletmeye alındı. Petkim ilk kez 1987’de özelleştirme kapsamına alınırken, 2003’te yapılan ihaleler iptal edildi. Şirketin yüzde 34.5 hissesi Nisan 2005’te halka arz edildi. Petkim’in yüzde 51 hissesinin özelleştirilmesine ilişkin 5 Temmuz 2007’de yapılan ihalede, en yüksek teklifi TransCentralAsia Ortak Girişim Grubu verse de 2 milyar 40 milyon dolarla ikinci en yüksek teklif veren Socar - Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu ile sözleşme imzalandı. Şirkette kalan 10.32’lik son kamu hissesi Mayıs 2012’de satıldı. İhaleyi 168.5 milyon dolarla Socar Turkey Enerji AŞ ve Socar International DMCC OGG aldı. Petkim, İstanbul Sanayi Odası’nın 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 16’ıncı sırada yer alıyor. Şirketin 2015 faaliyet raporuna göre 4 milyar 532 milyon liralık cirosu ve 2 bin 471 çalışanı bulunuyor. |
‘Faaliyetlere etkisi yok’
Petkim, Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada Aliağa yerleşkesi içinde polis soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonların şirketin faaliyetlerine herhangi bir etkisi bulunmadığını belirtti.
Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev ise faaliyetlerini devam ettirdiklerini belirterek “Petkim’in piyasa değeri 2.2 milyar dolar. ürünlerimiz Türkiye’de 6 bin KOBİ tarafından kullanılıyor. 150 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlıyoruz” açıklamasını yaptı.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ’ye yönelik soruşturma kapsamında dün Aliağa ilçesindeki Petkim Yerleşkesi’ne operasyon yaptı. Haklarında gözaltı kararı verilen 31 kişiden 16’sı gözaltına alındı. Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Altay Özgür, Kurumsal İletişim Müdürü Memduh Taşlıcalı, Güvenlik Müdürü Emekli Albay Serhat Özmilli de gözaltına alınan isimler arasında yer aldı. Gözaltına alınanların, eski genel müdür Saadettin Korkut’a yakın isimler olduğu belirtildi.
Gözaltına alınmadan önce yurtdışına çıkış hazırlığında olduğu iddia edilen Petkim Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Korkut, 28 Temmuz’da istifa ederek bu görevlerinden ayrılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev