Çerkesler olimpiyat meşalesini söndürdü

2014 Kış Olimpiyatları’nın, Çerkesler için soykırım ve sürgünü temsil eden Soçi’de düzenlenmesine tepki gösteren Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği önünde olimpiyat meşalesi söndürme eylemi yaptı.

Yayınlanma: 01.02.2014 - 13:10
Abone Ol google-news

Elçilik önünde toplanan federasyon üyeleri ve bağlı dernekler adına açıklama yapan KAFFED Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, Soçi olimpiyatlarının, Çerkesce Kbaada, Rusça Krasnaya Polyana, yani Kızıl Çayır olarak bilinen yerde düzenlendiğini anımsattı. Buranın Çarlık ordusunun, 21 Mayıs 1864’te düzenlediği askeri geçit ile Çerkesleri yurtlarından sökmek için yürütülen savaşı kazandığını ilan ettiği yer olduğuna değinen Aslankaya, şöyle devam etti:

Çerkesler'den olimpiyat meşalesi söndürme eylemi! - VİDEO

“Eşitsizler arasında 101 yıl süren savaş ve soykırım sonunda Kafkasya Çerkeslerden arındırılmış ve 1.5 milyon Çerkes yurtlarından sürgün edilerek Osmanlı topraklarına gönderilmiştir. Yüzbinlerce insan sürgün yollarında açlık, sefalet, soğuk ve salgın hastalıklar yüzünden can vermiştir. Osmanlı topraklarına ulaşabilenler ise geniş bir coğrafyaya dağıtılmıştır. Yaşananlar, insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlarından birisidir. Bugün ne acıdır ki, 2014 kış olimpiyatlarının gerçekleştirileceği olimpik köy, Soçi’de Kbaada Vadisi’nde yani, Kızıl Çayır’da kurulmuştur. Olimpik köy, UNESCO’nun Dünya Koruma Mirası listesinde yer alan Soçi Milli Parkı ve Kbaada Vadisi’nin yüzyıllık ormanları, binlerce bitki çeşidi ve doğal ekosistemi yok edilerek, bir çevre felaketi yaratma pahasına kurulmuştur.”

Çerkeslerin tüm dünyada dağınık şekilde asimilasyona maruz kalmalarının, Çarlık Rusya’sının uyguladığı “etnik temizliğin” sonucu olduğunu vurgulayan Aslankaya, Çerkeslerin yaşadığı trajedi kabul edilmeden Soçi Kış Olimpiyatları’nın yapılmasının, yaşanan acıları yeniden canlandıracağının altını çizdi. “Çerkeslerin haklı taleplerini göz ardı eden ve bu tarihsel trajediyi inkar edenler, insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardan birisine ortak olacaklardır” diyen Aslankaya, şunları kaydetti:

“KAFFED olarak bizler, örgütlü temsilcisi olduğumuz Çerkesler adına; halkımızın yaşadığı soykırım ve sürgünün, Rusya Federasyonu ve dünya kamuoyu nezdinde tanınmasını talep ediyor ve Rusya Federasyonu’nun, tarihi ile yüzleşerek özür dilemesini bekliyoruz. Aynı zamanda, başından sonuna kadar tüm olimpiyat sürecinde, Çerkeslerin bu toprakların kadim halkı olduğunu öne çıkartan, Çerkes kimliğinin tanınmasını ve Çerkeslerin anavatanlarının uluslararası alanda bilinmesini sağlamayı amaçlayan bir programın uygulanmasını istiyoruz. Çerkesler geçmişi unutmadan tüm insanlık için onurlu bir gelecek istiyorlar. Benzer acıların bir daha asla yaşanmamasını diliyorlar.”

Meşale söndürüldü

Aslankaya’nın açıklamasının ardından temsili olimpiyat meşalesi söndürüldü, ve onlarca balon uçuruldu.

Fotoğraf: Necati Savaş


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler