CHP’de kurultay için imza toplanıyor
Muhalifler olağanüstü kurultay için harekete geçti. Yeterli imza toplanırsa en geç 9 Ocak’a kadar kurultay toplanacak.
CHP’de 1 Kasım sonrası başlayan iç hesaplaşma çerçevesinde olağanüstü kurultay isteyen muhalifler imza toplamaya başladı. Muhalefetin seçimli olağanüstü kurultay toplayabilmesi için 15 gün içinde yaklaşık 600 delegenin imzasını alması gerekiyor. Yeterli imza toplanırsa, 9 Ocak’a kadar kurultay toplanacak. Parti yönetimine sert eleştiriler yönelten Yalova milletvekili Muharrem İnce’ye destek veren İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal partiyi net olamamakla eleştirdi.
Eski Ankara İl Başkanı Zeki Alçın’ın koordinasyonunda yürütülecek olan imza toplama çalışmaları kapsamında CHP tüzüğünde yer alan 15 günlük süre dün başladı. 25 Kasım’da imzaların genel merkeze iletilmesi durumunda genel merkezin tüzük gereği 45 günlük bekleme süresi olduğundan, parti yönetiminin 9 Ocak’a kadar kurultayı toplaması gerekiyor. Kurultayın 9 Ocak’ta toplanması durumunda olağan il kongreleri tamamlanacağından delege yapısı tamamen değişmiş olacak.
‘Kongre ocakta’
Parti Sözcüsü Haluk Koç, MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bugüne kadar 149 ilçe ve 12 ilde kongre süreçlerinin tamamlandığını belirterek kongrelerin Aralık ayında tamamlanacağını belirtti. Koç, Ocak ayının ilk yarısında partinin olağan kurultayını gerçekleştireceğini söyledi.
Olağanüstü kurultay çağrısı yapan isimlerden Muharrem İnce, kayıt işlemi için geldiği parlamentoda, “Hiç hoş olmayan şeyler oluyor. Pek çok ilde masabaşında il başkanları, ilçe başkanları oturmuşlar delegeleri yazıyorlar. Bir telaş var, doğru değil” diye konuştu. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in “Yandaş medyaya malzeme oluyorlar” dediğinin belirtilmesi üzerine İnce, “Böyle bir tartışmaya girmem” ifadelerini kullandı.
‘İhale aldılar’
İnce’ye destek veren İstanbul Milletvekili Tanal, 1 Kasım’da CHP’nin başarılı olamamasından partinin her kademesinin sorumlu olduğunu söylerken parti yönetimine yüklendi. Tanal, şunları kaydetti: “Örgütler ve yönetimler harekete geçirilemiyorsa da burada kusur genel başkan ve yönetim kurulunundur. Ben, sürekli kaybedilen bir pozisyonda milletvekilliği yapmak istemem. Ükemin otoriter rejime hızlı adımlarla yürürken buna izin verilmemesi açısından gri renk takınan bu yönetimle bu işin yönetilemeyeceğini düşünüyorum. Duruş net değil, çekingenlik ve korkaklık var. Ben sokakta AKP’nin yolsuzluklarıyla mücadele ederken benim genel başkan yardımcım büyükşehir belediyesinden ihale alamaz. Her şey leke kaldırır, CHP kaldırmaz. CHP bir AKP değildir.”
Baykal izliyor
Öte yandan eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın da, kurultay sürecini yakından takip ettiği öğrenildi. CHP kulislerinde Baykal’ın, genel başkan adayları Muharrem İnce ve Umut Oran’ın yeterli imzayı toplayamamaları ya da birlikte hareket edememeleri durumunda “ağabey” formülü çerçevesinde devreye girebileceği konuşuluyor.
Kongre iptaline vize yok CHP’de olağanüstü kurultayı toplamak için imza toplamaya başlayan parti içi muhalefetin, seçim sürecinde yapılan Diyarbakır İl Kongresi’nin iptal edilmesine yönelik başvurusu Diyarbakır 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. CHP’de bugüne kadar 12 ilde kongreler tamamlanmıştı. Bu illerden birisi de Diyarbakır olmuştu. Muhalefet, 5 Eylül’de yapılan kongrenin iptalini istemişti. Diyarbakır 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada dava usulden reddedildi. |
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama