Çin Yeni Yılı Boğaziçi'nde kutlandı
Çin'in en önemli geleneksel bayramı olan ve Bahar Bayramı olarak da bilinen Çin Yeni Yılı dolayısı ile Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü (BÜKE), Çinli-Türk Öğrenciler Konfederasyonu ile ortak bir kutlama etkinliği düzenledi.
Çin'in en önemli geleneksel bayramı olan ve Bahar Bayramı olarak da bilinen Çin Yeni Yılı dolayısı ile Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü (BÜKE), Çinli-Türk Öğrenciler Konfederasyonu ile ortak bir kutlama etkinliği düzenledi. Çin İstanbul Başkonsolos Vekili Chen Shu, Çin Kültür Derneği, Çin Ticaret Birliği, Çinli – Türk Öğrenciler Konfederasyonu, BÜKE’den Çince ders alan öğrenciler, BÜKE çalışanları ile Türkiye’de yaşayan Çinliler’in katılımları ile gerçekleşen “Çin Yeni Yılı” etkinliğinde Çin’in geleneksel halk sanatlarından temsiller, çeşitli sanat gösterileri ve danslar yer aldı; koro ve solistler Çince ve Türkçe şarkılar seslendirdi.
Etkinlik açılışında bir konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Tekcan; bu yıl 10. yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü olarak Çin yeni yılını kutlama gelenekleri olduğunu, ancak ilk kez tüm Konfüçyus enstitülerinin de katılımı ile bu çapta geniş katılımlı bir kutlamaya ev sahipliği yapmaktan ötürü mutluluk duyduklarını belirtti. Tekcan, “Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü olarak son yıllarda Çin yeni yılı kutlamaları yapıyoruz ancak bu yıl ilk defa Türk ve Çinli öğrencilerin birlikte düzenlediği bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Başlayan Çin yeni yılında Boğaziçi ve Türkiye’deki diğer tüm Konfüçyüs enstitüleri arasındaki verimli iş birliğinin daha da güçlenmesini diliyorum” diye konuştu.
Çin İstanbul Başkonsolos Vekili Chen Shu da konuşmasında Çinli ve Türk öğrencilerin Çin Yeni Yılı Kutlama programına katılmaktan onur duyduğunu ifade ederek Türk – Çin dostluğuna olan katkıları nedeni ile Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü’ne, Çinli-Türk Öğrenciler Konfederasyonu’na ve emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti. Karşılanan yeni yılın Çin geleneksel kültürüne göre Köpek yılı olduğunu belirten Shu; “Köpek insan dostudur, sadakati simgeler. Bu özellikler ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi de çok güzel tarif eden özelliklerdir. Özellikle son iki yıl içinde Çin - Türk ilişkileri çok büyük gelişme göstermiştir. Devlet Başkanımız ve Türkiye’nin Cumhurbaşkanı geçtiğimiz yıl 4 kez bir araya gelerek birçok konuda anlaşmaya varmışlardır. Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesi de bu dostluğa, özellikle kültür ve eğitim alanında büyük katkılarda bulunmuştur” şeklinde konuştu.
Çinli Öğrenciler Birliği’nden “Ben Böyleyim” Sürprizi
Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü “Çin Yeni Yılı” kutlama programı; Çinli ve Türk katılımcıların sergilediği Aslan Dansı, Sirtaki ve Zeybek Gösterisi, Cheongsam Gösterisi, Uygur Halk Oyunları, Wushu Gösterisi gibi renkli performansların yanı sıra; Çinli Öğrenciler Birliği’nden Senever adlı öğrencinin Ayten Alpman klasiği “Ben Böyleyim” performansı ile renkli dakikalara sahne oldu.
Konfüçyus Enstitüsü Merkez Bürosu / Hanban’ın çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi ve Shanghai Üniversitesi’nin ortaklığıyla kurulan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü’nün, 2009 yılında başlayan Çince derslerinin ardından, 2010 yılında resmi açılışı gerçekleşmişti. Çince eğitim, kültür alışverişi ve akademik araştırma yapmak amacıyla kurulmuş olan Boğaziçi Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü, Çin ve Çin kültürünün tanıtımında ve ilişkide bulunduğu toplumlarla ortak duyguların oluşmasında önemli bir merkez konumunda bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama